Maminka.czDěti

Češi propadli únikovkám. Víte, že si hru plnou napětí můžete užít i doma?

Reklama 27.  11.  2018
Duchapřítomnost, rychlé rozhodování a schopnost týmové spolupráce pod tlakem. Únikové hry, které procvičují právě tyto dovednosti, se v posledních letech staly fenoménem. Lidé se dobrovolně nechají zavírat do často děsivých prostorů, z nichž snaží vysvobodit. Existuje ale způsob, jak si únikovou hru uspořádat v pohodlí domova. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Popularita únikových her, kterých v Česku stále přibývá, dokazuje, že i dospělí si rádi hrají. Při únikovkách si mohou užít adrenalin, zapojit logické uvažování a otestovat si, jaké jsou jejich reakce, když se ocitnou pod tlakem.

Princip je jednoduchý – dvojice či menší skupinka lidí je uzavřena do tematicky upraveného prostoru, z něhož se pomocí určitých indicií a odhalování ukrytých stop musí ve stanoveném časovém limitu dostat.

Témata her jsou velmi rozmanitá, některé únikové místnosti simulují prostředí ze známých filmů, středověký žalář nebo alchymistickou laboratoř, v jiných hráče pronásleduje šílený masový vrah nebo protřelý agent tajné služby.

Zábava pro hravé dospěláky. Nebo i pro děti?

Většina únikových her cílí hlavně na dospělé hráče. Některé z nich ale nemají spodní věkovou hranici pro vstup striktně omezenou a spoléhají na soudnost rodičů, jiné po soutěžících požadují minimální věk 12 let.

Některé místnosti mohou působit hororově i na dospělé hráče, a tak je jasné, že nejsou vhodné pro dětské účastníky. Ti totiž na rozdíl od dospěláků vždy neumí odlišit strašidelný smyšlený svět od reality. Překážkou pro účast menších dětí mohou být také příliš složité úkoly, které na hráče čekají.

Úniková hra doma? Proč ne?!

Rodiče, kteří by do dobrodružství rádi zapojili své děti nebo chtějí otestovat, jak budou potomci reagovat a vzájemně spolupracovat v mezní situaci, mohou únikovku uspořádat i doma. Pomůže jim nová interaktivní hra Escape Room Junior. Podaří se dětem v časovém limitu vysvobodit vězněného kamaráda?

Klepněte pro větší obrázek

Aby hráči ve hře uspěli, musejí ve správnou chvíli zapojit manuální zručnost a využít své znalosti. Svou roli ale sehraje i náhoda. Cílem domácí únikovky je vyřešit tři úkoly, a to za pomoci rozluštění hlavolamu, zodpovězení kvízových otázek a kola štěstí. Jedině tak se hráčům podaří deaktivovat přístroj, který jim odpočítává čas, a osvobodit spoluhráče.

Předností hry je, že ji lze rozestavit různými způsoby, aby byla pokaždé trochu jiná. Rodiče mohou hraní rafinovaně přesunout do prostoru, který děti neznají, nebo pokus o únik vylepšit různými rekvizitami, fantazii se meze nekladou. Hra je určena pro 2 až 4 hráče od 6 let a trvá 30 až 40 minut.

Témata: Děti