[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
První část této knihy, Česká domácí kuchařka díl I. (Mladá fronta, 2009), získala v roce 2010 první místo v kategorii místní kuchyně v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbooks Awards.
Česká domácí kuchařka díl II. plně reflektuje současné tendence v české gastronomii, tedy příklon k tradicím a vyhledávání zapomenutých receptů, které jsou ovšem prezentovány zcela moderním způsobem.
Autorka, která je zároveň šéfredaktorkou časopisu F.O.O.D., vychází z klasických kuchařských knih z 20. a 30. let a nabízí recepty z doby, kdy česká gastronomie prožívala období největšího rozkvětu. Inspiraci představují též tradiční pokrmy, které jsou typické pro příležitosti nejrůznějších oslav lidových zvyků a tradic.
Čtenáři v knize naleznou osvědčené recepty na předkrmy, polévky, hlavní jídla a dezerty. Samostatné sekce jsou věnovány bezmasým receptům a pokrmům, ke kterým neodmyslitelně patří pivo.
Závěr knihy představí jídla typická pro oslavy masopustu, Velikonoc a Vánoc. Po úspěšném uvedení prvního dílu, který byl mimo jiné věnován krajovým a slavnostním pokrmům, na knižní trh, přichází druhý díl určený všem zájemcům o znovu nalezené recepty české kuchyně a plánuje se vydání třetího dílu zaměřeného na přípravu sladkých pokrmů.
Tato kuchařská kniha je určena všem, kteří se chtějí dozvědět více o klasické české kuchyni. Bohatství předpisů z období 20. a 30. let minulého století i časů předcházejících je až neuvěřitelné, proto se vydavatelství Mladá fronta a. s. rozhodlo ve spolupráci s časopisem F.O.O.D. věnovat i kuchařkám, čerpajícím z této pokladnice. Zaslouží si to jak tradiční česká kuchyně, tak i ti, kteří ji mají rádi. Nezbývá než popřát dobrou chuť!