Maminka.czVýživa a stravování

Česká sezonni klasika: 6 skvělých receptů za pár korun

, Časopis Maminka
8. 12. 2012
Česká sezonni klasika: 6 skvělých receptů za pár korun
Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezonní suroviny a inspirace tradicemi - vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Vyzkoušejte nejlepší rodinné recepty.

Kachní prsa dušená

Na 4 porce:
2 kachní prsa s kůží
2 stroužky česneku
1/4 lžičky soli
1 malá cibule
1 lžíce řepkového oleje

1. Kachní prsa očistěte, odstraňte přečnívající tučnou kůži a zbývající nařízněte nožem tak, aby vznikla mřížka. Česnek oloupejte, utřete ho se solí a vetřete do masa. Prsa vložte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte odležet do druhého dne.

2. Do kastrolu dejte 1/2 lžíce oleje a vsypte nadrobno nakrájenou cibuli. Položte na ni odleželá marinovaná prsa, masem dolů. Zaklopte poklicí a duste na velmi mírném ohni doměkka, asi 35-40 minut. Pozor, aby se cibulka nepřipálila! Podle potřeby ji podlijte trochou vroucí vody.

3. V pánvi rozpalte zbytek oleje. Vložte do ní podušená prsa kůží dolů a opékejte asi 3-5 minut, dokřupava. Poté nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a podávejte třeba s dušenou kořenovou zeleninou.

Brambory na pánvi s růžičkovou kapustou

Na 4 porce:
4 brambory (400 g) varného typu A
400 g růžičkové kapusty
200 g šunky s vysokým podílem masa
100 g tvrdého sýra (třeba ovčího)
1 lžíce řepkového oleje sůl a pepř

1. Brambory pořádně vydrbejte kartáčkem a dejte i se slupkou vařit do osolené vody na zhruba 10 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout, budou se vám lépe krájet na kolečka. Kapustičky očistěte, odkrájejte z nich konce košťálů s ovadlými listy. Pak je opláchněte a překrájejte na poloviny.

2. Šunku nakrájejte na nudličky. V pánvi zahřejte řepkový olej, vsypte pokrájené brambory, šunku a krátce je opečte. Přidejte půlky kapustiček, osolte, opepřete a pomalu opékejte, dokud kapusta nezměkne. Občas směs v pánvi promíchejte. Těsně před dokončením nastrouhejte sýr a na talíři jím kapustu zasypte.

P. S.: Růžičky kapusty můžete také rozebrat na jednotlivé listy, budou pak rychleji měkké. Nebo ji 10 minut předvařte v osolené vodě. A pokud zrovna nebude ve vašem obchodě k mání čerstvá kapusta, můžete použít i mraženou.

Mrkvový krém

Na 4 porce:
2-3 mrkve (400 g)
1/2 celerové bulvy (200 g)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce řepkového oleje (nebo másla)
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř, tymián a čerstvá petrželka

1. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, překrojte a nasekejte nadrobno.

2. V hrnci zahřejte olej a krátce orestujte cibulku. Poté přidejte mrkev a celer, podlijte vodou nebo vývarem a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut. Ke konci varu dochuťte tymiánem, solí a pepřem. 3. Odstavte z ohně a ponorným mixérem polévku rozmixujte. Přidejte nasekanou čerstvou petrželku a ozdobte například nastrouhanou mrkví.

P. S.: Pikantní chuť polévce dodá také kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru. Dětem ji naopak můžete zjemnit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Podávejte s krutony z celozrnného toastového chleba.

Jáhlová kaše s mandlemi a švestkami

Na 2 porce:
200 g jáhel
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
40 g sušených švestek
20 g lískových ořechů
20 g mandlí
1 lžička třtinového cukru a špetka soli

1. Jáhly dvakrát propláchněte vroucí vodou, odstraníte tím jejich nahořklou chuť. Poté je nasypte do kastrůlku a přilijte mléko. Na 1 díl jáhel budete potřebovat asi 2 díly mléka, případně vody.

2. Přidejte podélně rozkrojený vanilkový lusk, třtinový cukr a špetku soli. Vařte na mírném ohni raději za stálého míchání, dokud se většina tekutin neodpaří, přibližně 30 minut.

3. Vyjměte vanilkový lusk, ozdobte švestkami, ořechy a mandlemi.

Pohanková kaše s ořechy a jablkem

Na 2 porce:
70 g lámané pohanky
500 ml mléka
1 jablko
30 g vlašských ořechů
20 g rozinek med

1. Lámanou pohanku přesypte do kastrůlku a přilijte mléko. Vařte ji za občasného míchání při nižší teplotě asi 30 minut. Na 1 díl lámané pohanky jsou třeba 2 díly mléka, případně vody.

2. Než bude pohanka hotová, omyjte jablko a i se slupkou jej nastrouhejte nahrubo.

3. Podávejte s vlašskými ořechy, spařenými rozinkami a ozdobte jablkem a troškou medu.

Srdíčka se skořicovým cukrem

Na zhruba 30 srdíček:
300 g polohrubé pšeničné mouky
50 g žitné mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžíce třtinového cukru se špetkou vanilky
150 g másla nebo rostlinného tuku
250 g zakysané smetany
skořice
přírodní cukr na obalení
rybízová marmeláda

1. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem s vanilkou. Postupně přimíchejte změklé máslo a zakysanou smetanu.

2. Vypracujte těsto, vyválejte jej asi tak na 1 cm tenký plát a vykrájejte srdíčka. Ta vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 15-20 minut. Ještě horká srdíčka obalte ve skořicovém cukru a vychladlá je můžete spojit rybízovou marmeládou.

P. S.: Vypracované těsto nechte odležet na chladném místě alespoň hodinu, bude se lépe válet a vykrajovat.

Bramboráky z červené řepy

Na zhruba 6 bramboráků:
1 středně velká červená řepa
2 střední brambory varného typu C
1/2 cibule
2 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli a pepře
sušený fenykl
majoránka
1 lžíce pohankové mouky
řepkový olej na smažení

1. Červenou řepu i brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte nasekanou cibuli, vejce a mléko.

2. Vmíchejte sůl, pepř, fenykl, majoránku a zahustěte moukou.

3. V pánvi rozehřejte řepkový olej a osmažte na něm bramboráky z obou stran dozlatova. Hotové odložte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Kapustové placky

Na zhruba 6 placek:
10-12 hlaviček růžičkové kapusty
1/2 cibule
2 střední brambory varného typu C
80 g tvrdého sýra
2 vejce
špetka soli a pepře
kmín a majoránka
1 lžíce žitné mouky

1. Růžičkovou kapustu a cibuli nasekejte nadrobno. Brambory a sýr nahrubo nastrouhejte na struhadle.

2. Připravenou zeleninu smíchejte s vejcem, solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Zasypte podle potřeby žitnou moukou. 3. Vytvarujte placičky a vložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, z každé strany přibližně 10 minut.

P. S.: Kdyby se vám těsto moc trhalo, přidejte trošku mléka. Můžete je pokapat i olejem.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Maminka Roku 2019
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Červená řepa, Ovesná kaše, Recept, Občasné míchání, Par, Přírodní cukr, Skvělý recept, Ponorný mixér, Pár, Pohanková kaše, Švestka, Skořicový cukr, Pár korun, Rybízová marmeláda, Řeč, Klasika, Kachní prsa

Mohlo by vás zajímat
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!
Babička plašička: Po návratu od tchyně se dcera bojí všeho!
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Máte přecitlivělé dítě? Zdánlivá slabost může být výhrou
Matky jsou jak elitní vojáci ve výcviku, píše Marie Doležalová
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!
Úzkostné stavy se mohou projevovat různě. A co když je má celá rodina?

Horoskopy

Štír Během října jste činorodí a potřebujete více nových nápadů. Máte chuť realizovat vše tajné a důvěrné.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Brigita, Uršula, Voršila





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu