Maminka.czTěhotenství týden po týdnu

Česká těhotenská aplikace MAMApp slaví dva roky, stáhlo si ji 100 000 žen

redakce 12.  11.  2019
Těhotenských aplikací existuje spousta, ale jsou mezi nimi velké rozdíly v kvalitě a možnostech praktického využití. V Česku je velmi oblíbená jedna, která je na psaná zdejším těhotným na míru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už téměř 100 000 žen si stáhlo českou těhotenskou aplikaci MAMApp, která je na trhu mobilních aplikací už dva roky. Je to první nezávislá těhotenská aplikace v českém jazyce, zaštítěná odbornou radou, naprogramovaná jak pro telefony se systémy iOS, tak Android. Ihned po svém spuštění dobyla žebříčky v AppStore a Google Play.

„Aplikace si vedla skvěle hned od samého začátku, čímž se potvrdilo moje přesvědčení o tom, že těhotné ženy mají zájem o validní informace od odborníků,“ říká zakladatelka aplikace MAMApp Petra Horáková Krištofová, která už téměř deset let provozuje gynekologicko-porodnický portál GYNWEB.cz.

Odborně, objektivně a srozumitelně

Přidaná hodnota aplikace je v informacích, které kontrolují specialisté v oboru gynekologie a porodnictví a v nezávislosti, respektive v objektivitě informací. „Česká republika má jedny z nejlepších standardů těhotenské péče na světě, což si možná ne každý uvědomuje,“ vysvětluje Petra Horáková Krištofová.

V aplikaci MAMApp uživatelky najdou detailní harmonogram všech vyšetření s podrobnými vysvětlivkami a přes 120 článků, které postupně těhotnou ženu provedou těhotenstvím, aniž by jí aplikace vnucovala nějaké produkty. I na českém trhu jsou k mání jiné aplikace, ale jde o překlady zahraničních aplikací, nezohledňují českou péči a doporučení české odborné společnosti. Jiné aplikace zase fungují na bázi reklamních sdělení.

Po čem těhotné touží?

Téměř 100 000 žen, které si aplikaci stáhly, daly autorce aplikace za dva roky existence velmi jasnou zpětnou vazbu. „Je neoddiskutovatelné, že těhotné ženy touží po informacích. Těhotenství je pro ně mimořádná situace,“ vysvětluje Petra Horáková Krištofová.

Ženy mohou být zmatené množstvím informací, na které mohou narazit například na webových diskusích, zdaleka ne všechny jsou podložené fakty. Mohu být v rozporu, nebo rovnou nebezpečné. 

Aplikaci MAMApp proto vítají i čeští gynekologové a porodníci, neboť fakt, že mají těhotné aplikaci vždy po ruce, tedy v mobilu, snižuje jejich nutkání hledat další informace jinde. „Jedno ze základních sdělení naší aplikace je, že má-li těhotná pochybnost i, musí se obrátit na svého lékaře, ne na laičky do diskuzního fóra,“ říká Petra Horáková Krištofová.

One woman show

O projekt MAMApp se jeho autorka po dvou letech stále stará prakticky sama, zajišťuje i non-stop podporu uživatelkám. „Záměrně jsem tohle moje dítě nepustila z ruky. Vývoj samozřejmě zařizují profesionální programátoři, kteří pracují na bázi přesného zadání,“ popisuje Petra Horáková Krištofová.

Projekt si na papír psala přes rok, naprogramování trvalo podobně stejnou dobu a doteď, tedy dva roky od spuštění, se ještě aplikace ladíme a zdokonaluje. A pozor, Rodiče se nejspíše už brzy dočkají pokračování aplikace MAMApp, která se bude zaměřovat na kojence a batolata

Projekt MAMApp není pro autorku ryze byznysovou záležitostí. „Nejde mi o to vydělat hromadu peněz, ale vymyslet něco užitečného, co někomu pomůže. Myslím, že se nám to daří, ale stále vidím další a další potřeby žen, které zůstávají nenaplněny,“ říká Petra Horáková Krištofová.

Má na mysli zejména psychologickou podporu žen, kterým se těhotenství „nevydaří“. Udává se, že během prvního trimestru potratí až 15 procent žen, mnohé ženy potrácí opakovaně. Tyto ženy podle ní netuší, kde hledat psychologickou pomoc a podporu. "To vnímám jako velký průšvih,“ uzavírá zakladatelka aplikace. 

Autorka aplikace MAMApp Petra Horáková Krištofová je rovněž zakladatelkou Nadačního fondu APOLENA, který podporuje špičkovou operační léčbu gynekologicky nemocných žen na gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře v Praze.

Jak jste na tom s plodností? Nechte se otestovat, výsledek vás možná šokuje!
Při umělém oplodnění si rodiče pohlaví embrya vybrat nemohou, říká genetička
Témata: Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Zen, AppStore, Google Play, Zakladatelka, Češka, Petr Horák, Android, Těhotná žena, Apolena, Česká republika, Sla, Praktické využití, Čéška, Žena, Aplikace, Autorka, Uživatelka, Mama, Průšvih