Maminka.czNovorozenec

České recepty v Africe

13. 10. 2011
České recepty v Africe
Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí.

Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Z vybraných receptů předkládáme Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem jako hlavní chod a Hrnkové lívance jako sladkou tečku.

Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem

1 celé kuře
1cibule
1 polévková lžíce mleté papriky
1 čerstvá červená polévka
3 dcl smetany
4starší rohlíky
3vejce
2 lžíce polohrubé mouky
150 ml mléka
Hrst čerstvé petrželky
Sůl
Pepř
tuk

1. Z kuřete si vykrojíme zvlášť stehna a prsa
2. Stehna dáme uvařit do osolené vody vaříme do měkka.
3. Prsa si na fólii rozklepme na půlcentimetrové plátky,osolíme,opepříme a přidáme proužky nakrájené červené papriky a zabalíme do alobalu.
4. Do rozehřáté trouby na 120 Co vložíme rolády a pečeme 12minut.
5. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, žloutky smícháme s mlékem a moukou z bílku si vyšleháme sníh
6. Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme směsí z mléka, mouky,žloutků a přidáme nasekanou petrželku,sůl,pepř a přimícháme lehce sníh
7. Zabalíme do fólie do průměru 4centimetrů a vaříme ve vodě 12minut.
8. Cibulku nadrobno nakrájenou si na tuku orestujeme dozlatova, zasypeme mletou paprikou a zalijeme troškou vývaru ze stehen a dolijeme smetanou,osolíme,opepříme a svaříme na hustější omáčku a vložíme maso ze stehen.
9. Servírujeme viz. foto

Hrnkové lívance

1 hrnek hladká mouka
1 hrnek mléka
1 vejce
1 Prášek do pečiva
špetka skořice
2 špetky cukru
2 jablka
tuk na smažení
200g jahody
moučkový cukr

1. Z hladné mouky, cukru, mléka, vejce, špetky skořice a prášku do pečiva si vymícháme hladké těstíčko.
2. Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přimícháme do těsta.
3. Půlku jahod si nakrájíme na menší kousky a zbytek si rozmačkáme. V kastrůlku si s cukrem jahody prohřejeme.
4. Na rozpálené pánvi s tukem smažíme malé lívanečky.
5. Na talíři přelijeme jahodami a posypeme moučkovým cukrem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Batole, Školák, Předškolák, Výživa a stravování, Hlavní chod, Lívanec, Karlovarský knedlík, Řeč, Recept

Mohlo by vás zajímat
Skáče vám do řeči? Dělá, že neslyší? Tohle byste u dětí neměli ignorovat!
Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
Maminka roku: Čeká páté dítě, a ještě nikdy nebyla na mateřské!
Děti, které po narození vypadají jako naštvaní staříci! Nebo filmové hvězdy
100 věcí, které by mělo zažít každé dítě dřív, než půjde do školy. Má vaše aspoň půlku?
Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!
Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!
Kdy nechat svoje děti chodit do školy a na kroužky samotné? Nebojte se toho!

Horoskopy

Váhy Finální zářijové dny se ponesou v duchu pohody. Nechcete se rozčilovat a užíváte si volna, jak to jen…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Václav, Václava





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné