Cestování nemusí být úmorné. Aneb jak děti při cestách zabavit

Kdy už tam budem? Tuhle oblíbenou větu zná snad každý, kdo kdy sedl s dětmi do auta. Dokážou se bezelstně zeptat už po minutě jízdy a pak ještě tolikrát, že vám z toho půjde hlava kolem. Počet dotazů se ale dá minimalizovat na snesitelnou míru, pokud je při cestě zabavíte.
Cestování nemusí být úmorné. Aneb jak děti při cestách zabavit

Chystáte-li se na delší cestu autem s malým dítětem, pak se obrňte nejen trpělivostí, ale především se řádně vybavte. Uvidíte, že své pečlivé přípravě budete blahořečit. Vždy, když vytáhnete jednoho ze svých „králíků v klobouku“, se dítě na chvíli zabaví. Právě jste pro pohodu ve voze udělala to nejlepší. 

Kufřík překvapení 

Ideální je, pokud všechny věci, kterými chcete dítě při jízdě zabavit, máte pěkně pohromadě. Třeba v batůžku, dětském kufříku nebo v kapsáři, který umístíte na sedadlo před dítě. Věci můžete sbalit sama, anebo k jeho plnění přizvěte dítě, aby si samo řeklo, s čím by si v autě chtělo hrát. I tak mu ale přibalte nějaká překvapení.

Dítě tak bude natěšené, že za každý úsek cesty, který zvládne bez zlobení, dostane odměnu. Pokud tato malá překvapení zabalíte jako dárečky, bude si dítě moci lépe představit, v jaké fázi cesty jste. Čím bude dárečků méně, bude cíl blíže. Většímu dítěti můžete cestu i s dárečkovými zastávkami vyznačit na mapě a vždy si ukázat, kde právě jste. Na každou otázku „Kdy už tam budem“ tak budete mít odpověď.

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?

Do cestovního kufříku plného překvapení patří samozřejmě věci, o nichž víte, že je má dítě rádo, oblíbené hračky, knížky, ale i omalovánky a pastelky (raději fixy nebo voskovky, ostré tužky nejsou do auta vhodné). Co se jídla a pití týče, je lepší jej nechat na přestávky. Pokud totiž vedle dítěte nesedíte, ale řídíte nebo jste na sedadle spolujezce, a dítěti by zaskočilo, může vám na dálnici trvat nekonečně dlouho, než se vám podaří zastavit a poskytnout mu pomoc. 

Hry a hříčky 

  • Hádanky: Kdo uhodne, jaké zvířátko nebo věci si právě myslíte? Odpovídat smíte jen ano/ne. Na cestu si můžete připravit i další hádanky. 
  • Stejná auta: Zadejte barvu a kdo první uvidí takové auto, vyhrává. S většími dětmi můžete stanovit i počet aut dané barvy. Kdo jich dříve uvidí deset? 
  • Hledání věcí: Kdo uvidí první koně, psa, zelený dům... Vítěz vymýšlí další hledanou věc. 
  • Slovní hrátky: S většími dětmi můžete hrát oblíbený slovní fotbal na poslední písmenko nebo slabiku.
Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy

Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy

Zábavná technika 

Můžete rodičovsky být proti tabletům nebo DVD, ale při delší cestě byste tyto vymoženosti měla vzít na milost. Oblíbená hra na tabletu nebo pohádka na přenosném DVD totiž dítě spolehlivě zabaví. Když k němu navíc pořídíte sluchátka (prodávají se speciální dětská s omezenou hlasitostí), budete mít na pár desítek minut pocit, že snad s sebou dítě ani nemáte.

Některá auta mají přehrávače již zabudované v opěrkách hlavy předních sedadel, ale většinou stačí jen připevnit speciální držák, do něhož můžete vložit jakýkoli tablet nebo přehrávač DVD. Také MP3 přehrávač s pohádkami je dobrým společníkem na cesty. Dítě si neunaví oči a navíc se při takových ‚pohádkách do ucha‘ krásně usíná. 

Samozřejmě můžete pohádky dítěti i sama vyprávět a vybízet je k reakci, můžete zpívat, popisovat si, co je právě vidět za oknem, hrát různé slovní hry. A hlavně, při delší cestě myslete na časté přestávky, aby se všichni řádně protáhli. 

Video: Holčička tancuje v autosedačce na oblíbenou písničku

Myslete na bezpečnost dětí při cestování autem a vyvarujte se těmto chybám

Myslete na bezpečnost dětí při cestování autem a vyvarujte se těmto chybám

Vše, co jste chtěli vědět o cestování letadlem s dětmi

Vše, co jste chtěli vědět o cestování letadlem s dětmi

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články