Maminka.czNovorozenec

Charakteristické známky pro novorozence (aneb co by vás nemělo zaskočit a co rychle vymizí)

Markéta Kotlánová 13.  12.  2011
Charakteristické známky pro novorozence (aneb co by vás nemělo zaskočit a co rychle vymizí)
Existují termíny, s kterými, jste se možná - coby prvorodička, zatím nesetkala. Podle hesla „těžko na bojišti, lehko na cvičišti“ si nastudujte pojmy, které vás už později v praxi nepřivedou do rozpaků…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Mázek = bílá hmota, která pokrývá kůži. Nejvíce mázku je na hlavičce, za oušky, v podpaží a v tříslech. Mázek je nutné setřít (nejlépe to jde olejem), přetrvává-li, způsobuje podráždění kůže, záněty a podobně. K očištění od mázku dochází většinou až na dětském oddělení.

Lanugo = jemné chloupky na zádech a ramenou, které samy „opadají“. Barva = v prvních 24-48 hodinách jasně červená, spontánně mizí.

Mongolské skvrny= modrofialové skvrny v křížové krajině a na hýždích u dětí tmavší pleti.

Novorozenecký exantém = „kopřivka“ různě rozsáhlá na hlavě, trupu a končetinách. Objevuje se mezi 2.-4. dnem. Předtím se dítko koupalo v teplé vodě a najednou je na vzduchu v prašném prostředí, má plenku a je oblečené. Tato vyrážka většinu maminek překvapí, ale nebojte se, léčba není nutná a exantém sám během pár dní zmizí. Pokud má děťátko vyrážku na velké ploše tělíčka, tak můžeme využít koupel v hypermanganu. V případě, že v rodině trpíte na alergie, tak tento problém může být známkou toho, že děťátko bude mít sklon k alergiím.

ČTĚTE TAKÉ: Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat...

Porodní nádor - prosáknutí měkkých tkání na hlavě v místě vedoucího místa, vznikne během porodu, mizí za několik dní a léčba není nutná.

Pupečník - po narození se uzavírá svorkou či jinak ve vzdálenosti cca 3 cm od stěny břišní. V prvních hodinách je třeba pravidelně kontrolovat, zda děťátko z pupečního pahýlu nekrvácí. V některých porodnicích jej miminku odříznou a v jiných vás nechají jít domů i s pahýlkem, který asi po 2 týdnech sám spontánně odpadne. Až vám budou sestřičky ukazovat péči o děťátko, tak vám zároveň předvedou, jak pečovat o pupík.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Charakter, Pupeční pahýl, První hodina, Vaš