Maminka.czŽivoty slavných

Charles Darwin: Otec z něj chtěl mít kněze, ale on se nedal

Simona Procházková 24.  11.  2020
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje život světově proslulého přírodovědce a zakladatele evoluční biologie Charlese Darwina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tenhle seriál o životě slavných vás bude bavit!

Charles Darwin se narodil v Mount House 12. února 1809, v hrabství Shropshire v Anglii, a už od začátku je tak nějak dané, k jaké kariéře ho rodina povede. Jeho otec, Robert Darwin, stejně jako děda, Erasmus Darwin, byli lékaři.

Mladý Charles se sice pokusí pokračovat v rodinné tradici, když ale po nějakém čase studia medicíny v Edinburghu zjistí, s jakou brutalitou se kvůli nedokonalým anesteziím provádějí tehdejší operace, raději zběhne ke studiu biologie.

Životy slavných: Napoleon Bonaparte a jeho rychlý vzestup i pád!

Zde poprvé pořádně přičichne ke studiu dědičných vlastností zvířat – a je nadšený. To se ale nedá říct o jeho otci. Ten, když u svého syna nepochodí s medicínou, přihlásí ho – možná trochu paradoxně – na Christ's College Univerzity v Cambridge, aby se stal duchovním. Darwin tam patří k nejlepším studentům, jeho vášeň pro přírodní vědy však nepoleví.

Na konci studií přichází okamžik, který odstartuje nejen Darwinovo bádání, ale v jeho důsledku také revoluci v poznání světa. Učitel Charlesovi zprostředkuje pozici neplaceného společníka Roberta FitzRoye, průkopníka meteorologie a zároveň kapitána lodi Beagle, který se zrovna chystá na expedici k pobřeží Jižní Ameriky. 22letý Darwin nabídku přijímá a 27. prosince 1831 vyráží na cestu.

Ještě nechcete poslat dítě do školy? S distanční výukou už nemůžete počítat
Píšete s dětmi domácí úkoly do školy? Vyvarujte se těchto rad a připomínek

Geniální W. A. Mozart. Češi ho zbožňovali, ve Vídni zemřel v osamění a bídě

Témata: Životy slavných, Historie, Dějepis, Edinburgh, Charles Darwin, Cambridge, Bádání, Mall TV, Slavná dna, Bígl, Kněz, Jižní Amerika, Charles, Meteor, Studium, Pavel Zuna, Mount, Pořad, Biologie, Darwin, Anglie