Maminka.czTěhotenství a porod

Chcete být náhradní matkou? Co musíte splňovat?

Dagmar Ferahli Süsser 7.  3.  2012
Náhradní mateřství se v poslední době hodně zviditelnilo, ale známé je už od biblických dob. Abrahámova žena Sára nemohla dlouho otěhotnět, a tak Abrahám zplodil dítě se služebnou Hagar, která ho Sáře darovala. Už tehdy to nebyl jednoduchý příběh se šťastným koncem...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náhradní mateřství není v rozporu s našimi zákony. České zákony nijak tuto službu nezakazují. Kliniky a páry, které se rozhodnou pro náhradní mateřství, tak nedělají nic protizákonného a pouze využívají jakési mezery v našich zákonech. Tou mezerou je fakt, že není zákon, který by tak či onak náhradní mateřství řešil. Je to proces, který u nás není zakázán, ale zároveň není ani povolen, či jinak legislativně řešen.

Kdo může být náhradní matkou?

Náhradní matka musí být žena ve věku od 18 do 35 let, která má své vlastní dítě nebo více dětí. Je-li náhradní matka v manželství, pak potřebuje, aby její manžel dal písemný souhlas k programu IVF.

Další důležité aspekty ohledně kandidatury pro náhradní matka je její morální a psychologická stabilita, zachovalost a lékařské hodnoty.

Možné způsoby, jak stát náhradní matkou:

  • Můžete pomoci někomu ve vaší rodině či dobré kamarádce. Tato metoda je nejbezpečnější pro program IVF, ale bohužel není vždy realistická.
  • Nabídněte své „služby“ náhradní matky ve sdělovacích prostředcích (inzerát, noviny, internet). Tato metoda může být spojena s četnými problémy:

1. Za prvé: dát inzerát do novin: "jsem náhradní matka" ve vlastním městě není snadný úkol, mnoho středisek pro příjem reklamy odmítnout takové oznámení.

2. Za druhé: V mnoha případech ženy, které telefonují na takové oznámení, prostě nemají ponětí o názvu náhradní matka a neumí si představit, co jim nabízíte.

3. Třetí: Nebudete mít žádné informace o osobě, se kterou byste měli projednávat takový velmi závažný a delikátní problém jako náhradní mateřství. IVF jsou důvěrné informace a diskutovat je s cizím člověkem, patrně nemá cenu.

4. Za čtvrté: Je lepší poskytnout „služby - náhradní matky“ v jiném regioně a městě nebo zemi, aby se maximalizovala důvěrnost tohoto problému.

Naše rada pro vás je se obrátit na odborníky a udělat je plně zodpovědnými v řešení problému ohledně nabídky náhradního mateřství v programu IVF.

Témata: nahradní mateřství, Máť, Byt, Náhradní matka, Snadný úkol, Písemný souhlas, Náhradní mateřství