Maminka.czRodičovství

Tajemství šťastných rodičů. Na tohle si dávejte pozor!

Simona Procházková 20.  3.  2024
Rádi byste si svou rodičovskou roli užívali na maximum, ale neodbytná přehnaná zodpovědnost vám to často komplikuje? Neztrácejte ještě naději! Pokuste se vzdát se některých „zlozvyků“ a uvidíte, že váš rodinný život bude hned o poznání veselejší! Zde je seznam toho, na co byste se měli pokusit zaměřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevytvářejte si domněnky

Neočekávejte od své rodiny nereálné a nevnucujte jí svá očekávání. Nebudete pak aspoň zklamaní. Každý z nás je utvářen a ovlivněn svými zážitky, vzpomínkami a zkušenostmi z raného dětství a často trváme nesmyslně na tom, že život a dětství našich ratolestí by měly vypadat určitým způsobem (rozuměj tak, jak jsme to měli my), a toho se zuby nehty držíme. Nepředpokládejte, že když něco vyhovovalo vám, bude to stejné s vašimi dětmi. Zeptejte se jich!

VIDEO: Zápisy do mateřských škol: Co vše potřebujete vědět

Nehodnoťte se a nesoupeřte

Neporovnávejte si vzájemně s partnerem své rodičovské zásluhy a vlohy. Předhazovat si, kdo z vás dvou je důslednější, častěji vodí potomky do školky nebo jim lépe čte pohádku, je zbytečné a pro děti často až frustrující. Zapomeňte na vzájemné dohady a výčitky, kdo dělá více, akorát zbytečně plýtváte energií a domácí pohodě to moc nepřidá! Dělejte to, co zrovna chcete nebo můžete.

Stejně tak se vyvarujte veřejných „soutěží“ probíhajících dnes a denně na sociálních sítích nebo internetových diskusích – nejčastěji na téma, kdo má doma nejlínější, nebo naopak nejobětavější protějšek! Neztrácejte čas podobnými příspěvky!

Buďte průvodcem, ne diktátorem!

Pokud vás dítě neposlouchá, křikem nic nezmůžete, naopak to bude horší. Zakažte si jednat se svými dětmi z pozice síly a moci. Nedávejte okatě najevo fyzickou i morální převahu. Jen prostý fakt, že jste větší a vyšší, zkrátka dospělý jedinec, vás neopravňuje vynucovat si poslušnost výhrůžkami nebo zlostí. Ano, jako rodič máte povinnost vymezovat určité hranice a udávat režim.

Nenuťte však děti, aby vám pokaždé musely ve všem vyhovět, aniž by věděly, proč to vlastně dělají. Zeptejte se v první řadě sami sebe: „Proč?“ Buďte pro své potomky trpělivým a vysvětlujícím průvodcem životem, nikoli přísným a nelítostným generálem! Existuje tak větší pravděpodobnost, že vás poslechnou, než když musí bojovat o moc.

Přestaňte křičet

Pokud míváte tendence začít ječet, kdykoli cítíte vztek, zklamání nebo jste podrážděni, položte si v duchu otázku: „Dosáhnu tím něčeho? Posiluje křik náš vzájemný vztah?“ Ne! Křik bývá obvykle plný hněvu, zlosti a negativních emocí, děti děsí a zastrašuje. Ničí jejich důvěru a narušuje pocit bezpečí ve vaší blízkosti. Všímejte si, ve kterých situacích a za jakých okolností začínáte obvykle zvyšovat hlas, a slibte sami sobě, že příště se tento scénář pokusíte změnit.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Ukažte slabé stránky

Rezignujte na svou potřebu vypadat za každých okolností jako naprosto dokonalý rodič, který nedělá chyby a má vše pevně pod kontrolou. Stejně vám to nikdo neuvěří, tak proč něco hrát? Pamatujte si, že dokonalý rodič prostě neexistuje! Přijměte svou nedokonalost, nestyďte se za omyly a přešlapy, usmějte se na sebe a uvolněte se. A nezapomeňte: ti nejlepší rodiče jsou ochotni se neustále učit, měnit se a zlepšovat!

Netrvejte slepě na pravidlech!

Myslíme tím jednorázové příkazy, zákazy nebo povely. Určité zásady a vzorce chování musí samozřejmě platit a dodržovat se v každé rodině, uvědomte si ale, že každé dítko je jiné, a co funguje u jednoho, nemusí vůbec platit u druhého nebo třetího. Samozřejmě standardní pravidla platí všeobecně a bez debat (například to, že rodiče by se měli respektovat), pokud ale jde o výchovné postupy a používané metody, řiďte se individualitou, naturelem a povahovými rysy každého svého potomka. Že jste skutečně spravedlivý rodič, se totiž pozná právě tak, že přistupujete ke každému dítěti s citem pro jeho jedinečnost.

Zanechte nezdravého sebeobětování!

Nic takového po vás totiž nikdo nechce ani to od vás neočekává! Utkvělý pocit potřeby „obětovat se rodině“ si obvykle vytváříte jen ve své hlavě. Buďte si jisti, že žádná z vašich ratolestí po vás nic takového nežádá! Jistě, jste rodič, takže se předpokládá, že budete velkoryse rozdávat lásku, něhu, pozornost a také svůj čas. A nebude ho málo! Ale určitě byste neměli vzdát se vlastního já, zapomenout na přátele, skončit se svými zájmy, rezignovat na sport nebo si odepřít víkend v lázních s kamarádkami nebo s kolegy na kolech. Vaše děti musí vědět, že jsou milovány, ovšem není vaší povinností trávit s nimi každou minutu svého života a stavět je na piedestal! Když totiž budete ignorovat své základní potřeby, ukážete tím svým dětem, že až vyrostou, nemusí se o sebe starat, protože na nich přece nebude záležet, až budou samy mít své děti!

16 celebrit, které vychovávají děti tak trochu divně! Bez hraček a bez pravidel?

Odpusťte si poslední slovo

Ano, jako rodič máte jistě právo na to, mít v diskusi poslední slovo a vynést konečný „ortel“ nebo rozhodnutí. Ale myslete na to, že vaše děti budou mnohem šťastnější, když to nebude jediné slovo, které zazní. Pokud je to jen trochu možné, zapojte je aktivně do domácích debat a procesu rozhodování (o čemkoli, například při plánování dovolené, velkého úklidu nebo víkendového výletu). Dejte jim pocit, že svými nápady a argumenty mohou váš názor změnit nebo ovlivnit konečné stanovisko. Naučíte je, aby byly schopné v budoucnu dělat vlastní dobrá rozhodnutí a obhájit je.

 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Dětství, oběť, Potomek, Naturel, Taj, Rodinný život, Šťastný rodič, Křik, Průvodce, Zlozvyk