Maminka.czVýživa a stravování

Chcete ještě něco originálního? Zkuste netradiční cukroví

redakce 13.  12.  2013
Chcete ještě něco originálního? Zkuste netradiční cukroví
Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pomerančové pusinky

Porce:25-30 kousků

Příprava: 50 minut + chlazení

175 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru 150 g hladké mouky 25 g kukuřičného škrobu

Na náplň 60 g změklého másla 125 g moučkového cukru 2 lžíce pomerančové šťávy jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě.
Uchovejte v chladu a suchu.

Čokoládové placičky

Porce: 40-50 kousků

Příprava: 50 minut

350 g mouky, 70 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 250 g změklého másla, 225 g krupicového cukru, 125 g hnědého cukru, 2 vejce, 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky, 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky, 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Upečte si báječné netradiční cukroví. Co třeba pistáciové kuličky či medové rybičky?

Marcipánové hrudky

Porce:30-40 kousků

Příprava:55 minut

170 g jemně nastrouhaného marcipánu, 10 g smetany 33%, 1 vejce, špetka soli, 60 g tmavé čokolády na vaření, 50 g změklého másla, 60 g hladké mouky, 50 g mletých oříšků, 5 bílků

Na polevu 100 g moučkového cukru, 1 bílek

Z marcipánu, smetany, vejce a soli umíchejte hladkou hmotu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo vyšlehejte do pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zapracujte do marcipánové hmoty. Přidejte mouku a oříšky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a velmi zlehka ho po částech vmíchejte do těsta. Z něj tvarujte hrudky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte dorůžova asi 8-10 minut. Z bílku a prosátého cukru utřete hustou polevu, přendejte ji do igelitového sáčku, kterému ustřihněte růžek tak, aby vznikl jen malý otvor. Vychladlé hrudky ozdobte polevou, nechte ji zaschnout a hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Piniové kuličky

Porce:40 kousků

Příprava: 40 minut

100 g mletých piniových oříšků, 150 g moučkového cukru, 50 g marcipánu, 1/2 lžičky vanilkové esence, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 špetka soli

Na ozdobu100 g piniových oříšků Mleté oříšky, moučkový cukr, marcipán a vanilkovou

esenci zpracujte v elektrickém hnětači. Do těsta vmíchejte vejce, mouku a sůl s práškem do pečiva. Důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vlhkýma rukama tvarujte kuličky, které obalte piniovými oříšky. Hotové kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 12 minut.
Hotové kuličky uchovejte v chladu a suchu.

Citronové kroužky

Porce:25-30 kousků

Příprava: 60 minut + chlazení 125 g hladké mouky, 50 g mletých lískových oříšků, 30 g moučkového cukru, 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry, 90 g změklého másla, 1 žloutek

Na polevu60 g moučkového cukru 3-4 lžičky citronové šťávy

Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem a citronovou kůrou, přidejte žloutek a kousky másla, všechno promačkejte vidličkou a potom rukama zpracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v ledničce. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte z nich válečky a z těch odkrajujte stejně velké kousky, které v prstech ještě rozválejte na tenčí válečky a spojte do kroužků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova přibližně 5 až 8 minut.

Po upečení je nechte vychladnout. Připravte si polevu: do menší misky prosejte cukr, přilijte k němu citronovou šťávu a 2 lžičky horké vody a třete, dokud nebude poleva hladká. Potom jí potírejte kroužky a před uskladněním je nechte důkladně zaschnout.
Uchovávejte v chladu a suchu.

Voňavé sušenky

Příprava: 30 minut + odležení

250 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 170 g změklého másla, 1 vejce

Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, změklým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte je v ledničce hodinu odpočinout. Těsto dejte do strojku na cukroví a vytlačujte proužky. Vytlačené sušenky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 5 minut.

Pomerančové kostky

Porce:35-40 kousků

Příprava:70 minut + odležení 200 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g změklého másla, 100 g hery, tuk a hrubá mouka na vymazání

Na náplň 1 sklenička pomerančové marmelády 1 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na polevu 200 g moučkového cukru 3 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na ozdobupomerančové želé v cukru

Smíchejte mouku s mandlemi, skořicí, kůrou a oběma cukry. Přidejte máslo i tuk a vypracujte hladké těsto. Rozetřete je na vymazaný a vysypaný plech do vrstvy silné asi 1,5 cm a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Upečený plát nechte vychladnout, překrojte ho na poloviny, které k sobě slepte marmeládou rozmíchanou s likérem (tuzemákem). Pláty zabalte do fólie, zatěžkejte a nechte 2 dny odležet. Z cukru, alkoholu a 2 lžiček horké vody utřete vařečkou polevu, potřete jí odleželý korpus a nechte důkladně zaschnout. Potom ostrým nožem krájejte na řezy a každý ozdobte kouskem želé.

Čokoládové makronky

Porce: 30-40 kousků

Příprava: 40 minut

200 g tmavé čokolády na vaření 100 g mletých mandlí 2 bílky špetka soli 100 g moučkového cukru

Čokoládu jemně nastrouhejte a smíchejte ji s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a směs čokolády a mandlí a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých plochých hromádek. Plech vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Oříškové makronky

Porce: 30-40 kousků

Příprava: 40 minut 150 g lískových ořechů 100 g mletých lískových ořechů 2 bílky špetka soli 100 g moučkového cukru 30-40 kulatých oplatek nebo sušenek

Lísková jádra jemně nasekejte a smíchejte je s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a smíchané ořechy a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na oplatky (sušenky) do tvaru malých plochých hromádek. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 140 °C asi 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Cukroví, Cukr, Růžek, ORIGINAL, Hrubá mouka, Marmeláda, Vláčné těsto, Nastrouhaná kůra, Buchta, Odleželé těsto, Originál, Tuhý sníh, Bílá čokoláda
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Únava, strie a poporodní kalhotky. Maminky po porodu však vnímají jediné - pocit štěstí!
Formánková Simona
Galerie
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Tahle máma zapsala 41 neuvěřitelných důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Pobavíte se
Procházková Simonakog
Mateřství
Za tři dny bez plenek! Snadná a rychlá metoda, která stojí za vyzkoušení
Batole
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod