Maminka.czKojenec

Chcete mít spokojené miminko? Zaveďte si společné rituály

Erika Pilátová 12.  8.  2016
Vypadají vaše rána bláznivě a chaos je váš nejlepší kamarád? Miminko vám srovná rodinný rytmus a přinese do života řád. Zaveďte společné rituály co nejdříve, ať je váš život v dokonalé harmonii. Poradíme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se ráno probudíme, začne u nás s dětmi den mazlením v posteli. Písnička je pak jasným signálem, že se jde snídat,“ říká maminka Veronika, která zavedla rituály u obou dětí už krátce po narození. Každá rodina si časem vytvoří svoje vlastní rituály, které přinášejí miminkům jistotu.

Nastavte svému miminku denní řád. Ušetříte si starosti!

Jistotu toho, že v určitou konkrétní dobu a s konkrétním člověkem se bude odehrávat konkrétní činnost. Rituál jim pomáhá vnímat časové hranice, tedy orientovat se, zda je den, či noc, posilovat jejich sebedůvěru i bezpečí, respektovat hranice. Je to ten pevný bod, na který se mohou spolehnout, i když si to neuvědomují a někdy i protestují, třeba v případě spánku.

Nejpřirozenější cesta, jak začít, je nedělat z rituálu povinnost. Měl by vzejít z nějaké činnosti, kterou vaše děťátko pravidelně opakuje a která je mu příjemná. Takové činnosti je třeba posilovat a časem se samy stanou rituálem. Tím může být cokoli, klidně něco bláznivého, hlavně když je to příjemné pro všechny. U miminek je nejpřirozenější začít těmi, které se samy nabízejí: uspávání, koupání a krmení. Všechny tyto činnosti mohou být spojeny s masáží, vůněmi nebo různými zvuky, které mají vaše děti rády a miminka je dokážou vnímat.

Přivítejte nový den

Vstup do nového dne by měl být klidný a příjemný. Přestože se miminka budí obvykle dřív než rodiče, můžete i v tomto období začít rituálem. Pomazlit se s miminkem v posteli, polechtat, zazpívat písničku, to vše může přispět k příjemnému startu dalšího dne.

Děti, které už musíte budit, protože je čekají jesle nebo školka, probuďte láskyplně, dotekem, pohlazením, aby měly možnost se s uplynulou nocí rozloučit. Moje dcera už od útlého věku vždy ráno výkřikem dala najevo, že chce mléko. Dnes už volá „Chci mléko.“ Je to ten nejmilejší budíček.

(Ne)potřebné rituály?
Předškolák

(Ne)potřebné rituály?


Vím, že když jí ho přinesu, chce být sama. Po chvíli se na ni přijdu podívat, pohladím ji, pomazlím se s ní a nechám ji opět chvíli samotnou. Až pak je ten správný čas na vstávání. Svůj ranní rituál si rozhodně nenechám ničím pokazit.

Koupelnové obřady

Některé děti nemají rády koupání a celé ho propláčou. Udělejte tedy z ranní či večerní hygieny něco příjemného a zábavného. Čím dřív koupelnové rituály zavedete, tím větší bude jistota, že děti budou mít pozitivní vztah ke svému tělu. Na mytí si pořiďte žínku ve tvaru zvířátka a v průběhu mytí můžete zpívat písničku nebo vyprávět pohádku. Nanášení krému či olejíčku pak spojte s příjemnou masáží.

Spolu u stolu

Už jen to, že se všichni pravidelně společně scházíte u stolu, je ten nejlepší rodinný rituál. Zapojte do této činnosti co nejdřív i miminka, budou mít s ránem spojeny všechny zvuky týkající se společné snídaně.

Ranní mazlení s miminkem je ten nejkrásnější začátek dne.

 


Uslyší hlasy, uvidí tváře všech členů rodiny a budou si pamatovat, že se tahle událost každý den opakuje. Jakmile to půjde, zapojte děti do ranních činností. Můžou například s pomocí rodičů dát na stůl košík s pečivem nebo podat každému lžičku a na takovou událost se budou ráno vždy těšit. Na ukončení hodování si zvolte společné kouzelné slovíčko nebo písničku.

Význam rodinných rituálů  

Uklízení

Velmi neoblíbená činnost se může stát něčím ohromně zábavným. Vyberte si společně písničku, pokud možno co nejdelší. Když ji začnete společně zpívat, začíná úklid. V průběhu písně s děťátkem sbírejte a uklízejte hračky. Na konci písně by mělo být uklizeno, uklízení můžete chvílemi popohnat rychlejším zpěvem. Zpočátku uklízejí rodiče spíš s děťátkem v náručí a s tím, jak malé roste, se pak postupně zapojí samo.

Společné vaření

Nikde jinde v domě nenajdete tolik smyslových podnětů jako právě v kuchyni.
Je toho zde spoustu k vidění, mnoho vůní, chutí, a všechno je to ohromně lákavé. Miminko všechny tyto podněty vnímá, mějte ho tedy co nejčastěji u sebe. První činnost, do které ho pak v kuchyni můžete zapojit, je válení těsta. Kromě toho, že ho bude bavit, je tato činnost velmi dobrá i pro rozvoj jemné motoriky. Společné pečení navíc bude rituálem, na který budou vaše děti velmi rády vzpomínat.

Sladké sny

Ideální přípravou pro klidnou noc je bohatě naplněný den: dostatek času stráveného na čerstvém vzduchu, hodně hraní a zábavy a klidná večeře. Po koupeli a masáži následuje zpívání ukolébavek, vyprávění pohádky a pak ukládání do postýlky. Miminko by se mělo probudit vždy tam, kde usínalo.

Ať už v posteli rodičů, nebo v té své. „Už od narození dětí zavádíme večerní rituál: masáž olejíčkem nebo mastným krémem, k tomu ukolébavka, pak kojení a šup do postýlky,“ říká maminka Veronika. „U obou dětí to fungovalo spolehlivě, usínaly do několika minut, někdy i vteřin.“

Přestaly fungovat zavedené rituály při usínání
Koupelové rituály
Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Kojenec, Pevný bod, Mastný krém, Ranní rituál, Spokojené miminko, Večerní rituál, Obřad, Narození dětí, Společné pečení, Mimi, Ukolébavka, Slovíčko, Hodování, Čas stráveného, Rituál, Denní řád, Jasný signál, Pozitivní vztah