Maminka.czNaše tipy

Chcete na chvíli vypnout? A co si vyrobit domácí podzimní dekoraci

Markéta Novák Matějková 19.  10.  2016
Někdo relaxuje sportem, jiný u knihy a někdo si třeba odpočine při vaření nebo pečení. Pokud máte v sobě trochu kreativního ducha, tak jste možná už absolvovali některý z kurzů, ve kterém se můžete něčemu praktickému přiučit. Když se jedná navíc o práci s květinami a vlastnoručně vyrobené produkty si můžete odnést domů, těší vás to dvojnásob. Tak co vyzkoušet některý z kurzů aranžování květin?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že by vás to nikdy nenapadlo? Nejspíš nejste sama. Různých druhů kurzů a seminářů je kolem nás spousta. Ženy nejen na mateřské dovolené, ale i pracující maminky občas potřebují vypustit páru a mít čas jen samy pro sebe. Někdy stačí zajít na kafíčko nebo skleničku vína s kamarádkami, jindy pomůže nějaká činnost, u které se odreagujete a přijdete na jiné myšlenky.

Udělat si čas jen sama na sebe a své koníčky je prostě potřeba. Své o tom ví také paní Mirka Nováková, která už deset let vede v Praze kurzy aranžování květin.

Podzimní tvoření: Vytvořte si s dětmi tato roztomilá zvířátka z kaštanů

„Je pravdou, že z 99 % navštěvují mé kurzy ženy, a to všech věkových kategorií. Když pominu ty, které se chtějí zdokonalit v určité konkrétní floristické technice a provozují vlastní květinářství, tak jsou to ženy, pro které je to určitý druh relaxu.
Nejen, že si zde mohou vytvořit hezkou dekoraci do bytu, ale navíc si zde popovídají s ostatními účastnicemi kurzu a na chvíli zapomenou na starosti.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Není nad s láskou vyrobenou domácí dekoraci

Výhodou takových kurzů je fakt, že si jejich návštěvu můžete uzpůsobit podle vlastních časových možností. Pokud máte čas jen večer, můžete zvolit večerní tříhodinový kurz, který se koná jednou týdně, nebo si vybrat jednodenní či víkendový kurz. V nabídce jsou také týdenní intenzivní kurzy. Po absolvování jakéhokoliv kurzu si odnesete kromě vašeho výtvoru také certifikát o jeho absolvování.

„Největší zájem je tradičně o vázané kytice, vypichovanou a vánoční nebo velikonoční floristiku,“ vypočítává Mirka Nováková z kurzů aranžování květin Centaurea.

S přicházejícím podzimem se velké oblibě těší také kurz, ve kterém se během tří hodin naučíte vázat zelený věnec, který se hodí jako dekorace na vchodové dveře nebo jako dušičková vazba.

Podzimní dekoraci zvládne každý

Léto je za námi, takže s čerstvými květinami ze zahrádky se můžeme pomalu rozloučit a na vánoční dekoraci je ještě brzy. Nastává tedy ideální čas pro vytvoření podzimní dekorace, která bude odrážet aktuální roční období. Jeho výhodou je pestrá paleta barev. Pro suroviny přitom nemusíte chodit nikam daleko, stačí si zajít na procházku a nasbírat si dary přírody od spadlých kaštanů, žaludů, větviček, šišek a pestrobarevného listí.

„Velmi efektní je například věnec z listí. Nejlepší je vybrat si listy jen z jednoho stromu a ty nalepit na základ polystyrenového věnce. Pokud se vám to zdá složité, můžete si listí svázat do malých kytiček a postupně je kolem věnce omotat. Krásnou a jednoduchou dekoraci si můžete vyrobit také tak, že si nasbíráte ostružiny nebo borůvky, které ještě v tuto dobu rostou, a ty zapícháte do aranžovací hmoty a zasadíte je do malého květináčku s čajovou svíčkou uprostřed,“ radí Mirka Nováková.

Inspirujte se: listopadové dekorace z darů přírody

O tom, že vytvoření takové dekorace není nic složitého, se můžete přesvědčit sami. A nebojte se do tvoření zapojit také děti, které budou nadšené. Jen si vzpomeňte na kreativní dekorace, které nosí vaše ratolesti ze školky.

Podzim má své kouzlo

Každé roční období má něco do sebe. Určitě nejsem sama, kdo si dokáže užít právě to roční období, které momentálně probíhá. „Podzim je skvělý v tom, že většina materiálu na dekorace se dá nasbírat venku a nemusí se kupovat. Skvěle vypadají dekorace z kukuřice, obilí nebo mechu. Z květin bych v tomto ročním období doporučila určitě chryzantémy, růže, lilie, ale také vřes nebo mochyni,“ doplňuje zkušená floristka.

Určitě budete překvapeni, jak takové podzimní aranžmá dokáže váš domov zútulnit a prozářit. Pokud si na dekoraci ale sami netroufáte, zkuste si vybrat některý z podzimních kurzů aranžování květin a vlastní aranžmá si vyrobit pod odborným dohledem. Nejen, že to bude pro vás příjemný odpočinek, ale ještě vás může hřát dobrý pocit, že jste se naučila něčemu novému. Výsledná dekorace, kterou si ponesete domů, bude už jen takovou třešinkou na dortu.

Floristka Miroslava Nováková

Ve floristickém oboru pracuje několik desítek let. Poté, co prošla několika kurzy v ČR zaměřených na floristické techniky, absolvovala floristickou školu v Holandsku. Tam také získala diplom DFA, potřebný pro práci lektora. V současné době se zaměřuje na semináře pro širokou laickou veřejnost. Spolupracovala také s Českou televizí, kde v pořadu Sama doma radila, jak si vyrobit květinové dekorace.

Domácí originální dekorace: Vytvořte si barevné sovičky pro veselejší podzim
Podzimní tvoření s dětmi: Bramborový ježek s šípky
Témata: Naše tipy, Váš domov, Podzim, Borůvky, Sám doma, Podzimní tvoření, Kukuřice, Obilí, Originální dekorace, Věnec, Aranžování, Kytice, Kafíčko, Největší zájem, Kaštan, Listí, Ježek, Účastnice, Dom, Podzimní dekorace, Pořad sám, Odborný dohled, Paleta, Domácí, Miroslava Nováková