Maminka.czAmbulantní porod

Chcete ambulantní porod? Porodní asistentka vysvětluje, jak na to

Simona Procházková 30.  10.  2020
Nechcete trávit čas po porodu se svým dítětem zbytečně v porodnici? Existuje i varianta ambulantního porodu. O co konkrétně jde a jaké zásady je potřeba dodržet, pokud chcete i s miminkem odejít domů co nejdříve, vysvětlí porodní asistentka Alžběta Samková. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ambulantní porod znamená, že odcházíte i s miminkem domů dříve, než je doporučených 72 hodin po porodu. Můžete odejít tři, 12 nebo 24 hodin po porodu, záleží na vás. Abyste zůstala po porodu v porodnici zmíněných 72 hodin, doporučují pediatři i někteří porodníci, a to zejména z důvodu poporodních vyšetření novorozence (zraku, sluchu a metabolických vad), které probíhá 48 až 72 hodin po porodu,“ vysvětluje porodní asistentka Alžběta Samková.

Jak vybrat porodnici? Neptejte se kamarádek, radí porodní asistentka! Proč?

Kdy můžete o ambulantním porodu uvažovat? „Tuto variantu porodu můžete využít, pokud porod proběhne fyziologicky, nevyskytnou se problémy, cítíte se dobře a jste v dobré kondici. Stejně tak vaše dítě. A je třeba mít ji předem připravenou. K tomu, abyste mohla porodnici opustit dříve, je nezbytně nutné, abyste měla dopředu zajištěnu péči o vás i vaše miminko. Tedy péči porodní asistentky nebo duly a pediatra. Před odchodem z porodnice je nutné podepsat tzv. negativní revers za sebe i za své dítě,“ říká Alžběta Samková.

Na co dát pozor a jaké máte možnosti, se dozvíte ve videu Mall.Tv. Podívejte se.

Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Porodní asistentka, Ambulantní porod, Alžběta Samková, Asistentka, Děti, Pediatr, Varianta

Video