[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
1 lžička oleje 1 cibule, nakrájená na jemno 2 brambory, syrové, nakrájené 1 květák, rozdělený na růžičky 1,5 l kuřecího vývaru 60 g nízkotučného sýra, nastrouhaného sůl a pepř na dochucení
Do hrnce vlijte olej a rozehřejte ho na střední teplotu. Za stálého míchání asi 5 minut restujte cibuli, až změkne. Vsypte brambory a restujte další dvě minuty. Přidejte květák a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a povařte asi čtvrt hodiny, až budou brambory a květák měkké. Polévku dohladka rozmixujte ručním mixérem. Okořeňte podle chuti. Polévku podávejte horkou, posypanou strouhaným sýrem.
Na 4 porce, Příprava: 25 minut
1 svazek bazalky 50 ml olivového oleje po 250 g mrkve a celeru 1 malý mladý fenykl 1 malá hlávka kapusty 800 ml zeleninového vývaru 80 ml jogurtu šťáva z 1 citronu 20 g sýra typu pecorino, strouhaného sůl a pepř na dochucení
Bazalku opláchněte, otrhejte lístky, promíchejte je se 40 ml oleje a špetkou soli, dejte do mrazáku zchladit a pak rozmixujte na ochucený olej (směs v chladu zpevní a lépe se pak rozšlehá). V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm mrkev, celer a fenykl, vše očištěné a nakrájené na proužky. Pak přidejte kapustu, pokrájenou také na proužky, a ještě trochu osmažte. Osolte, opepřete, zalijte vývarem a uveďte do varu.
Hned stáhněte z ohně, do polévky vešlehejte jogurt, dochuťte ji citronovou šťávou, postavte na vypnutou plotýnku a nechte prohřát jen zbytkovým teplem. Polévku pak rozdělte do misek, navrch nasypte sýr a noste na stůl, zakápnutou ochuceným olejem.
20 g másla 1 pórek, nakrájený 1,2 l kuřecího vývaru 2 brambory, nakrájené na kostky 3 šálky hrášku, mraženého nebo konzervovaného (viz Tip) 6 plátků pršutu sůl a pepř na dochucení
Hrnec rozehřejte na střední teplotu a rozpusťte v něm máslo. Pórek za stálého míchání asi pět minut opékejte do změknutí. Přilijte vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené brambory, teplotu snižte a povařte asi 10 minut. Přidejte hrášek (mražený nemusíte rozmrazovat) a znovu asi 10 minut vařte, až hrášek a brambory změknou.
Ručním mixérem rozmělněte na hladkou kaši. Mezitím rozložte pršut na plech pokrytý pečicím papírem a pod rozpáleným grilem opékejte z každéstrany dokřupava. Polévku podávejte s pršutem a chlebem.
Další recepty naleznete na webu Recepty.cz