Maminka.czKojenec

Chcete odlehčit? Uvařte si skvělé jarní polévky do 30 minut!

Jitka Rákosníková 10.  3.  2012
Chcete odlehčit? Uvařte si skvělé jarní polévky do 30 minut!
S našimi nízkotučnými polévkami dodáte tělu minimálně čtvrtinu denní dávky železa a folátů, poloviční dávku vitaminu A, vápníku či niacinu a sto procent doporučené denní dávky vitaminu C.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Krémová polévka s květákem a sýrem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 lžička oleje
1 cibule, nakrájená na jemno
2 brambory, syrové, nakrájené
1 květák, rozdělený na růžičky
1,5 l kuřecího vývaru
60 g nízkotučného sýra,
nastrouhaného
sůl a pepř na dochucení

Do hrnce vlijte olej a rozehřejte ho na střední teplotu. Za stálého míchání asi 5 minut restujte cibuli, až změkne. Vsypte brambory a restujte další dvě minuty. Přidejte květák a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a povařte asi čtvrt hodiny, až budou brambory a květák měkké. Polévku dohladka rozmixujte ručním mixérem. Okořeňte podle chuti. Polévku podávejte horkou, posypanou strouhaným sýrem.

Polévka s kapustou, celerem a fenyklem

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1 svazek bazalky
50 ml olivového oleje
po 250 g mrkve a celeru
1 malý mladý fenykl
1 malá hlávka kapusty
800 ml zeleninového vývaru
80 ml jogurtu
šťáva z 1 citronu
20 g sýra typu pecorino, strouhaného
sůl a pepř na dochucení

Bazalku opláchněte, otrhejte lístky, promíchejte je se 40 ml oleje a špetkou soli, dejte do mrazáku zchladit a pak rozmixujte na ochucený olej (směs v chladu zpevní a lépe se pak rozšlehá). V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm mrkev, celer a fenykl, vše očištěné a nakrájené na proužky. Pak přidejte kapustu, pokrájenou také na proužky, a ještě trochu osmažte. Osolte, opepřete, zalijte vývarem a uveďte do varu.

Hned stáhněte z ohně, do polévky vešlehejte jogurt, dochuťte ji citronovou šťávou, postavte na vypnutou plotýnku a nechte prohřát jen zbytkovým teplem. Polévku pak rozdělte do misek, navrch nasypte sýr a noste na stůl, zakápnutou ochuceným olejem.

Hrachová polévka s křupavým pršutem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

20 g másla
1 pórek, nakrájený
1,2 l kuřecího vývaru
2 brambory, nakrájené na kostky
3 šálky hrášku, mraženého nebo
konzervovaného (viz Tip)
6 plátků pršutu
sůl a pepř na dochucení

Hrnec rozehřejte na střední teplotu a rozpusťte v něm máslo. Pórek za stálého míchání asi pět minut opékejte do změknutí. Přilijte vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené brambory, teplotu snižte a povařte asi 10 minut. Přidejte hrášek (mražený nemusíte rozmrazovat) a znovu asi 10 minut vařte, až hrášek a brambory změknou.

Ručním mixérem rozmělněte na hladkou kaši. Mezitím rozložte pršut na plech pokrytý pečicím papírem a pod rozpáleným grilem opékejte z každéstrany dokřupava. Polévku podávejte s pršutem a chlebem.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, JAR, Časopis F.O.O.D., UVA, Pole, Krémová polévka, Pól