Maminka.czTěhotenství

Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Reklama 22.  6.  2017
Jód je vzácný. Pro náš zdravý život a život našich dětí naprosto nezbytný. Má-li ho naše tělo dostatek, těšíme se dobrému zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidelné zásobování těla tímto prvkem má blahodárný účinek na správnou funkci štítné žlázy. Ta systematicky hromadí jód z krve pro produkci tyroxinu a trijodthyroxinu – dvou hormonů, které ovlivňují v podstatě všechny tkáně a bedlivě bdí nad správnou spotřebou naší energie.

Snížená funkce štítné žlázy vede k tomu, že se hormonů produkuje nedostatečné množství. K počátečním příznakům této hypofunce patří únava, pocity chladu, špatné soustředění, poruchy paměti. Pokud necháme naše tělo bez pravidelných dávek jódu delší dobu, objevují se zácpy, zvyšování váhy, i když se v našem jídelníčku nic výrazného nemění, křeče ve svalech. Celkově dochází ke zpomalení metabolismu, prodlužují se periody v rámci menstruace. Nejčastější příčinou nefunkčnosti štítné žlázy je právě nedostatek jódu.

Klepněte pro větší obrázek

Naopak její správné fungování se projevuje skvělou duševní pohodou. Cítíme se vyrovnaně a koncentrovaně, máme energie na rozdávání, viditelně se zlepšuje naše paměť, sílí imunitní systém. Pozitivně je ovlivněn náš spánek, růst vlasů a nehtů, mnohem lépe spalujeme tuky.

Absolutně zásadní vliv má jód také na růst a vývoj dítěte, jeho inteligenci (nedostatečná funkce štítné žlázy v těhotenství může mít za následek snížený intelekt (IQ) vašeho potomka v dospělém věku až o 13 bodů), vývoj mozkových buněk i psychiku a to už během prenatálního vývoje. Nemít ho v těle správné množství průběhu těhotenství přináší obrovské komplikace.

 „Otěhotnění a gravidita jsou velkou zátěží pro štítnou žlázu. V tomto období dochází k výrazným změnám hormonálních a metabolických hladin. Jednou ze zásadních příčin, proč dnešní ženy nemohou přijít do jiného stavu je právě nedostatek jódu v jejich těle. Pokud se ho nedostává maminkám během gravidity, jeho absence může vést k těžkým poškozením mozku, zrání skeletu, poruchám sluchu, nízké tělesné výšce a tlumení emocí,“ potvrzuje gynekoložka Petra Branžovská.

Nízkou hladinu jódu v těle pocítila na vlastní kůži i Marcela Maiwaldová, které tělo při třetí graviditě a vysokém pracovním vytížení ukázalo zdvižený ukazováček a ohlásilo nedostatečnou funkci štítné žlázy. Kde vzít ale jód, když nechcete polykat tabletky, nejste si jistí, jak čerstvé jsou k nám dovezené mořské ryby, z mořské řasy se vám zvedá žaludek a váš lékař vám zase naměřil vysoký tlak a káže „nesolte“? Zdá se to jako neřešitelný problém! Nikoli však pro ženu, která pochází ze staré farmářské rodiny a za farmáře se navíc i vdala. Marcela měla to, co málokdo z nás. S manželem slepičí farmu,  míchárnu krmných směsí a skvělý nápad.

Klepněte pro větší obrázek

„To co příliš nechutná nám lidem, po tom se mohou naše slepice uzobat,“ říká žena, která se rozhodla nabídnout svým „svěřenkyním“ kromě klasu také mořskou řasu. A ona jim zachutnala. Když budou slepice zásobeny řasou, jaký to asi bude mít vliv na jejich vejce? „Trvalo to dlouho, řada výzkumů a laboratorních testů nás však krok za krokem přibližovala k cíli.“ Vzpomíná Marcela, co předcházelo tomu, než se IQejce – chytrá a zdravá vejce s vysokým obsahem jódu objevila na pultech obchodů.

Hladina jódu v jednom IQejce se daří držet mezi 60 až 70 mikrogramy

Doporučenou denní dávku pro dospělého člověka lze získat například prostřednictvím 75 g lososa nebo také 2,5 kousky IQejcí. Co je výhodnější? Z hlediska ceny, kdy za porci lososa zaplatíte cca 45,- a za 2,5 IQejce cca 18,-, není co řešit. Důležitý je ale také fakt, že IQejce obsah jódu neztrácí ani tepelnou úpravou. Na rozdíl od lososa je tedy možné je konzumovat v nekonečně mnoha sladkých a slaných kombinacích a studených či teplých podobách. Hned tak se vám tudíž nepřejí.

Prohlédněte si pozorně tabulku s doporučenou denní dávkou jódu, dopřáváte ho sobě a svým blízkým v odpovídajícím množství?

Klepněte pro větší obrázek

Ptáte se, zda vám nehrozí „předávkování“ vejci? V následujícím přehledu zjistíte, kolik vajec denně/týdně sníst, aby byla vašemu organismu prospěšná.

Klepněte pro větší obrázek

Vejce – zázrak přírody – IQejce zvlášť

Je to tak! Tuto „obyčejnou potravinu“ lze z biologického hlediska skutečně považovat za zázrak, který je navíc stvořen za pouhé tři dny. Tolik má totiž slepice na to, aby z ní vyšlo dokonalé vejce. Za 72 hodin musí ve zcela vyváženém poměru do vajíčka dostat to nejlepší a nejcennější, co v sobě má. Jakmile totiž opustí slepičí útroby, končí jeho šance na další zásobování. Proto obsahuje všechny důležité výživné složky nezbytné pro vývoj nového organismu a hovoříme-li o IQejcích, jsou kromě toho navíc plná jódu.

„Odmalinka se mi protivilo polykat jakékoli prášky. Pamatuji si scénu dětství, jak mě rodiče nahání v obývacím pokoji, aby mi dali léky. Těch několik málo předpisů většinou zůstalo nevybráno, občas se plná krabička vrátila zpět do lékárny. Ano vím, pro současnou medicínu a farmaceutický průmysl, otřesný pacient. Dnešní budoucí maminky většinou ví, že je pro ně důležité jíst kyselinu listovou a to už před početím, jód však bývá opomíjen.“ Upozorňuje Marcela.

Jak to vše zdravě spojit bez polykání tablet kyseliny listové, jodových tablet a železa?

Dopřejte si listový salát (například špenát, rukola, polníček…), semínka slunečnice či dýně se ztraceným IQejcem a zakápnutým olivovým olejem. Věřte, že nebudete tolik unavené a vyprazdňování bude o moc snazší. A bonus navíc? Nepřiberete tolik. Vejce vás krásně zasytí a snáze tak odoláte šuplíku se sladkostmi.

„Jako trojnásobná maminka (snad) spokojených a zdravých dětí říkám – naslouchejte své intuici, buďte sebevědomou a spokojenou!  Děti vás za to budou milovat a manžel zbožňovat."

Klepněte pro větší obrázek

 „Chtěli jsme přijít na trh s něčím mimořádným a jsme moc rádi, že se nám podařilo najít způsob, jak těla budoucích maminek i všech ostatních ve vnitrozemí, zcela přirozeným způsobem zásobovat tolik potřebným prvkem jakým je jód,“ raduje se Marcela Maiwaldová, která před pár měsíci porodila krásnou, zdravou a stále se usmívající Amálku a Letroxu dala bez výčitek Sbohem!

Zajímá vás, kde lze tato kouzelná vejce pořídit? Seznam prodejních míst najdete, jednoduché rychlé a zdravé recepty, historii vývoje IQejcí a mnoho dalšího naleznete na www.IQejce.cz. Dobrou chuť!

Témata: Těhotenství