Maminka.czNež otěhotníte

Chcete rychle otěhotnět? Vsaďte na tyto potraviny, které zvýší plodnost

Simona Procházková 8.  1.  2022
O tom, že existují potraviny „plodnosti“, věděly dobře už naše prababičky (a vzhledem k tomu, že měly zpravidla čtyři až šest i více ratolestí, není důvod jim nevěřit). Co byste si tedy měla nakládat na talíř, abyste zvýšila své šance na početí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdravá a pestrá strava, dostatek pohybu i kvalitního spánku a optimální tělesná hmotnost, to jsou základní pilíře, které výrazně zvyšují šanci na otěhotnění a samozřejmě také na zdárný a bezproblémový průběh těhotenství.

VIDEO: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

Nejrůznějších doporučení a „módních“ rad, co byste měla (nebo naopak za žádnou cenu neměla) jíst, pokud toužíte po miminku, slyšíte určitě všude plno a často se v nich možná trochu ztrácíte. V některých případech jde samozřejmě o naprosté nesmysly, je ale dobré vědět, že skutečně existují potraviny, které dokážou zvýšit vaši i partnerovu plodnost. Které to jsou? Jde vesměs o dary přírody nabité vitaminy, minerály, stopovými prvky a esenciálními aminokyselinami.

Brokolice a květák

Patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny listové, kromě toho dále obsahují více vitaminu C než citrusy. Pyšní se i vysokým obsahem vápníku a draslíku. Vápník udržuje v kondici kosti, svaly i nervovou soustavu, vedle toho ovlivňuje v organismu řadu regulačních pochodů. Ionty vápníku jsou nezbytné při srážení krve i správné činnosti srdce. Kyselina listová patří do skupiny vitaminů B a její pravidelný příjem působí jako prevence vrozených a vývojových poruch plodu (rozštěpy, poruchy mozku a míchy). Víte, že riziko vzniku vývojových vad se konzumací kyseliny listové snižuje až o 70 %?

Kyselina listová: Zvyšte příjem již před otěhotněním, je důležitá pro správný vývoj plodu!

Fazole

Zdánlivě obyčejné fazole jsou levnou, a přitom téměř zázračnou superpotravinou. Kromě jiného stimulují produkci ženského hormonu progesteronu, důležitého pro úspěšné otěhotnění. Vědci Harvardské univerzity provedli výzkum, do kterého bylo zařazeno 19 tisíc žen, které se aktivně snažily otěhotnět, a zjistili, že ty, které konzumovaly hodně rostlinných bílkovin, měly mnohem větší pravděpodobnost úspěšného početí. Kromě nutričně hodnotných bílkovin obsahují fazole vitaminy skupiny B, vitamin E a K, minerály vápník, hořčík, zinek, železo a také kyselinu listovou. Přidávejte si je (bílé, červené, mungo) do salátů, polévek i masových směsí. A zkuste přidat také čočku, tofu nebo sójové boby, tam všude najdete velké množství kvalitních rostlinných bílkovin.

Avokádo

Už jste mu přišla na chuť? Jde o výživově dokonalé ovoce, které obsahuje zhruba dvacet základních a důležitých živin. Je extra bohaté na nenasycené tuky (například omega-3 mastné kyseliny), vitaminy A, C, D, K a vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové. Smetanově jemná dužina je skvělým zdrojem také vitaminu E, který je v období plánování těhotenství důležitý pro kvalitu pohlavních buněk a regulaci ovulace. Zajímavý je též vysoký obsah vitaminu K, o kterém se málo ví, že jeho dostatek v organismu je dost podstatný ke správnému vstřebávání vápníku. Dejte tomuto plodu zelenou a dopřávejte si ho v syrovém stavu (do pomazánek, salátů, jako přílohu ke smaženým vejcím nebo náplň do omelety) a vyzkoušejte také avokádový olej.

Tučné mořské ryby

Divoký losos, tuňák nebo makrela, tyto dary moře jsou extra bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci regulovat hladiny pohlavních hormonů a také zvyšovat průtok krve do reprodukčních orgánů. Losos navíc obsahuje mnohem menší množství rtuti než ostatní mořské ryby, dejte mu proto přednost například před pangasiem, mečounem nebo žralokem. Dobrou volbou jsou také konzervované varianty, například očka nebo sardele.

Marně toužíte po miminku? Tohle všechno ovlivňuje vaši plodnost!

Tmavě zelená zelenina

Čerstvé listové saláty a veškerá zelenina zelené barvy by se měly objevit ve vašem každodenním jídelníčku. Ochutnejte baby špenát, polníček, ledový či římský salát, rukolu, papriky, přijďte na chuť kapustě, tuřínu nebo mangoldu. Zelené druhy zeleniny jsou nacpané vitaminy C, B a K, vápníkem, hořčíkem a draslíkem, navíc obsahují obrovské množství kyseliny listové, a zejména jejich sloučenin, tzv. folátů, důležitých pro tvorbu nových buněk a červených krvinek. Jídelníček bohatý na zelené druhy zeleniny dopřejte i svému partnerovi, vyšší dávky folátů totiž pomáhají vytvářet kvalitnější spermie.

Dýňová a slunečnicová semínka

Semínka dodají tělu spoustu vitaminů (zejména A, E, B, a D) a minerálů, včetně hořčíku, fosforu, zinku, manganu a mědi. Jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin a železa, nezbytných pro správnou krvetvorbu i zdravé srdce, a obsahují také tzv. fytosteroly, které umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Mají příjemně oříškovou chuť, v těch dýňových najdete mimo jiné látku L-tryptofan, která zlepšuje spánek, zklidňuje a předchází špatné náladě, úzkostem i depresím. Prospěšný je také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které fungují jako výborný antioxidant a jejich dostatečný příjem působí preventivně mj. proti předčasnému porodu. Co s nimi v kuchyni? Přidejte je do polévek, salátů, pomazánek, snídaňových kaší nebo směsí müsli a vloček, používejte dýňový a slunečnicový olej. Když je opražíte, poslouží jako dokonalá chuťovka nebo je jednoduše nasypejte do oblíbeného jogurtu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Výživa a stravování, Jídelníček, Plodnost, Početí, Potraviny, Vrozená porucha, Zdravá strava, Nejbohatší zdroj, Sójový bob, Kyselina, Nervová soustava, Důležitý zdroj, Mastná kyselina, Pohlavní hormon, Dýňový, Reprodukční orgán, Vysoký obsah, Salát, Rostlinná bílkovina, Hořčík, Červená krvinka, Zdárný průběh, Zdraví na Heureka.cz