Maminka.czBatole

Chcete si při mateřské přilepšit II?

Petr Gola 9.  12.  2009
Finanční situace mladých rodin není často růžová a mnohé z vás ji řeší po dobu domácí péče o děti vlastním přivýdělkem. Nejčastěji využíváte práci na „dohodu“. Co taková spolupráce vlastně znamená?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Současná platná legislativa je pro maminky výhodná. U rodičovské dovolené si můžete již přivydělat bez omezení. Rodičovská dovolená následuje po mateřské dovolené. Můžete ji pobírat do dvou, tří nebo čtyř let věku dítěte. Během této doby pobíráte rodičovský příspěvek, který je státní dávkou sociální podpory. Jeho výše je 3 800 Kč, 7 600 Kč nebo 11 400 Kč. Závisí na délce čerpání.

Přivydělat si můžete jak vlastní výdělečnou činností, tak i prací v zaměstnání. Musíte však zajistit pro své dítě po dobu výkonu práce dohled jinou zletilou osobou. Jestliže je dítě mladší tří let, nesmí navštěvovat předškolní zařízení déle než 5 dní v kalendářním měsíci. Pokud je dítěti mezi 3 a 4 lety, tak nesmí doba návštěvy tohoto zařízení přesáhnout 4 hodiny denně nebo 5 dní v kalendářním měsíci.

U mateřské dovolené je to složitější. V této době totiž pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. Jedná se o dávku nemocenského pojištění a pro její přiznání je potřeba splnit zákonné podmínky. Nepobírá ji tak každá maminka. Tato dávka se začíná pobírat od osmého až šestého týdne před termínem porodu a je ji možné vyplácet 28 týdnů. Po tuto dobu nesmíte pracovat u stejného zaměstnavatele, kde jste pracovala před nástupem na mateřskou. Vykonávat vlastní výdělečnou činnost nemůžete dokonce vůbec. Uvedené podmínky pro práci na mateřské nebo rodičovské dovolené se dají nejlépe splnit především při práci „na dohodu“.

Co říká zákoník práce…

Tento typ práce pro vás může být výhodný hned z několika důvodů. Jako maminka určitě přivítáte nižší povinné zákonné odvody a také fakt, že nebudete časově tolik vytížená. Pracovat na plný úvazek bývá s malými dětmi mnohdy nereálné, stejně tak na úvazek částečný. Navíc práci „na dohodu“ oceňují i firmy. Především kvůli nižší administrativě a nákladům s tím spojeným. Za jakých podmínek můžete dohodu uzavřít?

Dohoda o provedení práce

Firma ji s vámi může uzavřít v případě, že se jedná o práci vymezenou individuálními znaky a rozsah práce nepřesáhne 150 hodin za rok. Většinou se jedná o jednorázové práce. Může být s vámi uzavřena i ústně. Doporučuji vám ji ale uzavřít písemně. V případě soudního sporu (např. nebude-li vám vyplacena dohodnutá odměna), je to důležitý průkazní dokument. Dohodu o provedení práce můžete během roku uzavřít s více zaměstnavateli, ale u žádného z nich nemůže počet hodin přesáhnout 150 hodin za rok. Protože dohoda o provedení práce nezakládá účast na nemocenském a důchodovém pojištění, neodvedete z dohodnuté odměny sociální ani zdravotní pojištění, ale pouze daň z příjmu. Úspora na pojištění je velmi významná. Výše odměny není ze zákona rozhodující, tedy ani z dohody za 35 000 Kč neodvedete sociální ani zdravotní pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti

Tuto dohodu s vámi musí firma uzavřít písemně, jinak je neplatná. Ve smlouvě musí být uvedena sjednána práce, rozsah pracovní doby, doba výkonu práce a odměna. Dohodu o pracovní činnosti s vámi může firma uzavřít, i když předpokládaný rozsah práce nepřesahuje 150 hodin. Výpovědní doba činí 15 dní a výpovědní lhůta začíná běžet dnem, v němž byla písemná výpověď doručena druhé straně. Na základě této dohody nesmíte však vykonávat práci ve větším rozsahu, než je polovina pracovní týdenní doby. U dohody o provedení činnosti již musíte odvádět sociální i zdravotní pojištění.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Novorozenec, Předškolák, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, soudní spor, Výpovědní doba, Mater, Máť, Pracovní týden