Maminka.czPeníze a kariéra

Chcete školkovné za minulý rok? Sežeňte si razítko ze školky

Iva Endrychová 12.  2.  2015
Zaměstnaní rodiče předškoláků mohou na daních výrazně ušetřit. Musí si jen do konce týdne obstarat ze školky potvrzení o tom, kolik zaplatili dětem za školku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takzvané školkovné je nová daňová sleva. Může dosáhnout až výše 8,5 tisíce korun. Aby ji rodiče předškoláků dostali, musí svému zaměstnavateli do konce týdne předložit potvrzení o tom, kolik zaplatili dětem za školu. 

Školkovné si smí nárokovat ten rodič, který s dítětem žije ve společné domácnosti. Tedy, pokud platíte školkovné za dítě z prvního manželství, ale žijete už v jiné domácnosti, na tutu daňovou slevu nárok nemáte. 

Pokud by měla matka roční příjem ve výši alespoň šestinásobku minimální mzdy, mohla by slevu uplatnit na sebe. Pokud máte dítě ve střídavé péči a oba chodíte do práce, můžete na jedno dítě uplatnit školkovné až do výše 8,5 tisíce oba.

Rodiče si mohou nárokovat výdaje ve skutečné výši, maximálně však jen 8,5 tisíce korun. Stravné se tam však nezapočítává. 

Neděle 15. února, respektive první pracovní den poté - 16. února je termínem pro roční zúčtování daní z příjmů za rok 2014. Do této doby musí do účtárny dodat všechny potřebné dokumenty pro zúčtování daně, včetně potvrzení školky o zaplacení, upozornil web iDnes.cz. Pokud si daňové přiznání děláte sami máte čas až do 1. dubna. 

Jak má potvrzení vypadat? 

Kromě úředních údajů musí obsahovat alespoň jméno dítěte a celkovou výši zaplacené částky a za jaké období jej rodič platil. Na slevu mají nárok rodiče, jejiž děti navštěvují obecní, firemní, soukromou, lesní školku nebo soukromé jesle, či se o jejich dítě stará profesionální chůva, která má živnostenský list. 

Témata: Mateřská škola, Peníze a kariéra, Daňová sleva, Minulý rok, Zaplacení, První manželství, IDnes, Živnostenský list, Ráz, Tutu, Jméno dítěte, Razítko, Daňové přiznání, Rok, Pracovní den, Roční zúčtování, Úcta