Maminka.czPeníze a kariéra

Chcete vrátit školkovné? Čtěte!

Iva Endrychová 21.  1.  2016
Díky slevě na dani si můžete za rok 2015 odečíst až 9200 korun za školkovné. A stejnou částku si budete moci odečíst i za rok 2016. Poradíme jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak slevu získat?

Dejte své dítě do státního nebo soukromého předškolního zařízení  - do jeslí nebo mateřské školy. Na konci roku Vám v jeslích/školce vystaví potvrzení na částku, kterou jste zaplatili za školkovné.

Do jeslí či školky navíc mohou rodiče dát své dítě i během rodičovské dovolené.

Rodičovská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Kdy slevu na dani uplatnit?

Na základě námi vystaveného potvrzení uplatníte slevu na dani u zaměstnavatele v rámci ročního zúčtování záloh, nebo u správce daně v rámci daňového přiznání.

Kdo může slevu uplatnit?

Slevu může uplatnit jeden z rodičů, žije-li s ním dítě ve společné domácnosti. Naopak slevu nemohou uplatnit prarodiče na vnuka či vnučku (s výjimkou péče nahrazující péči rodičů).

Kolik získáte?

Slevu lze uplatnit až do výše minimální mzdy, která v roce 2015 byla 9 200 Kč. Tato částka lze uplatnit za školkovné za každé dítě zvlášť. Výdaje na stravování a dopravu však zahrnout nelze.

Rodičovská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Souvislost s ostatními slevami na dani týkající se dětí?

Dosavadní "slevu na dítě" tato daňová výhoda nijak neruší ani neomezuje. Pokud bude třeba, odpočet si budou moci mezi sebe pracující rodiče rozdělit – jeden uplatní slevu na dítě, druhý na školkovné.

Na rozdíl od slevy na dítě nepočítá sleva na školkovné s takzvaným bonusem. Pokud je daňová povinnost nižší než sleva na školkovné, nelze využít slevu celou. U dosavadní slevy na dítě je přitom možné nevyužitou část slevy dostat ve formě bonusu jako peníze „navíc“ od státu.

Jak to funguje v praxi popsala Ivana Kollárová, ředitelka Miniškolky Baby Office v Praze 4 - Krči: "Patnáctiměsíční holčička chodí od září do miniškolky na dvě dopoledne v týdnu. Její maminka stále čerpá rodičovský příspěvek s tím, že má dvě dopoledne týdně čas na sebe. Věnuje se svému rozvoji s cílem vrátit se do zaměstnání. Měsíčně jí stojí školka 2 120 Kč. Do konce roku tedy zaplatila celkem 8 480 Kč (9‑12/2015), nicméně díky slevě na dani získá celou částku zpět." Je na rozhodnutí rodičů, zda slevu na dani uplatní maminka nebo tatínek, žijící ve společné domácnosti.

Odborná spolupráce: Mgr. Ivana Kollárová, ředitelka Miniškolky Baby Office v Praze 4 - Krči

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, Daňová povinnost, Daňové přiznání, Wi-fi, Dánová, Předškolní zařízení, Roční zúčtování