Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Chcete vychovat šťastné děti? Berte je do přírody, nezahrnujte je dárky

Simona Procházková 24.  4.  2020
Zajistit svým potomkům co nejkrásnější dětství a připravit je co nejlépe na úspěšný život je přáním každého rodiče. A všichni tušíme, že v dnešní, po všech stránkách náročné, době to nemusí být zrovna snadným úkolem. Čím jim prospějete a kterých chyb se vyvarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak správně vychovávat dítě, aby z něj vyrostl šťastný a spokojený dospělý jedinec, emocionálně vyrovnaný a úspěšný ve své profesi? Čím přispět k tomu, aby náš potomek dokázal bez problémů navazovat fungující mezilidské vztahy, disponoval schopnostmi, jako jsou empatie, soucit, přizpůsobivost, také ale patřičná míra sebedůvěry? Jak velkým úkolem pro rodiče je toto dokázat, když ze všech stran slyšíme, jak jsou děti stále náročnější a rozmazlenější? Je možné dosáhnout úspěchu maximální přísností a co možná nejvyššími nároky, nebo naopak přehnanou benevolencí a tím, že jim poskytneme doslova na zlatém podnose vše, po čem zatouží, a řešíme za ně jejich úkoly a problémy s pocitem, že je třeba ušetřit je zklamání a neúspěchů?

„Činit své děti šťastné a připravit je pro úspěšný život v žádném případě nespočívá v tom, že je zahrnujeme pozorností a dárky, snažíme se jim vše usnadňovat a poskytujeme jakákoli okamžitá momentální uspokojení,“ shodují se psychologové.

Nechcete mít rozmazleného sobce? Přestaňte mu sloužit a vše kupovat!

Zdravé návyky

V první řadě myslete na to, že děti nemusí být nutně pořád šťastné, ve skutečnosti musí zažívat také nepříjemné situace a negativní emoce, jako jsou hněv, zloba, vztek, smutek nebo zklamání. Nesnažte se je před nimi až hystericky chránit.

Skutečně šťastné děti disponují dovedností, která jim umožňuje užívat si dlouhodobý pocit spokojenosti, vyrovnanosti a štěstí v každodenním životě. Jde o jakési vnitřní nastavení v emocionální rovině. Nevyžadují okamžité uspokojení každé své potřeby a přání, sebevědomě a důsledně dokáží pracovat na dosažení svých plánů a cílů. A umí pro ně i něco obětovat. Tyto dovednosti můžete svým ratolestem pomoci rozvíjet. Jak? Tím, že je povedete k tomu, aby je přijali za své celoživotní návyky. Zde jsou způsoby, jak na to.

Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Vyžeňte je ven!

Podporujte venkovní hry a pohybové aktivity. Stručně řečeno, zvedněte ratolesti od tabletů a jděte s nimi do přírody, kdykoli to jen jde! Podnikejte rodinné výlety, procházky do lesa, výšlapy do hor, vyjeďte si společně na kole. Vymýšlejte nejrůznější hry v parku nebo na zahradě. Podporujte ratolesti v tom, ať lezou po stromech, přeskakují ploty, vybíhají schody, skáčou panáka i přes švihadlo, houpou se na houpačce, řádí na prolézačkách nebo v lanových parcích. Zahrajte si fotbal nebo připravte na zahradě opičí dráhu s během přes překážky.

Studie ukazují, že vůně spojené s přírodou (jehličí jedle a borovice, čerstvě posekaná tráva, rozkvetlá louka, záhon levandule…) zlepšují náladu a přispívají k pozitivnímu psychickému naladění. Přirozený pohyb navíc zvyšuje nejen ohebnost a kondici, také ale sebevědomí a podle vědců zlepšuje sociální dovednosti. Nedávný průzkum z roku 2017, publikovaný v časopise Journal of Science and Medicine, přinesl zjištění, že děti, které tráví hodně času venku, vynikají vyšší mírou empatie i lepší schopností sebeovládání, což jsou dvě zásadní společenské dovednosti, které potřebují, aby se naučily navazovat zdravé a fungující vztahy.

10 zásad dobrého rodiče, kterými byste se měli při výchově řídit

Omezte youtube, schovejte tablet!

I když to zřejmě bude hodně nepopulární krok, omezte dobu, kterou vaše děti tráví před displeji telefonů a tabletů a před televizní obrazovkou. Tento zlozvyk jim stejně většinou „vnutíme“ my, rodiče. Potřebujeme trochu času a klidu na úklid, vaření nebo dohánění pracovních restů a co uděláme s dítkem? „Odložíme ho“ ke smartphonu nebo mu pustíme pohádku. Časem se z toho stane norma, situace se vymkne z ruky a děti začnou svůj čas s elektronikou vyžadovat. A logicky se budou razantně bránit, když se jim ho nedostává. Věřte, že i když to tak může vypadat, nekonečné sledování videí na youtube a hraní videoher je šťastnějšími neudělá. Naopak, pokud ve společnosti elektroniky tráví hodně času, neprospívá to jejich psychickému stavu. Navíc tato „závislost“ negativně ovlivňuje a brzdí psychomotorický rozvoj a kognitivní (poznávací) funkce mozku. Podle aktuální vědecké studie, publikované v odborném časopise Emotion, jsou děti a dospívající, kteří věnují svůj čas jiným aktivitám, než je sledování televize nebo „zírání“ do tabletu, například tedy sportu, svým koníčkům, hře venku s kamarády, domácím úkolům, čtení knížek a tak dále, šťastnější a psychicky vyrovnanější. Dohodněte s dětmi jasný časový limit, který budou mít povoleno trávit před televizní obrazovkou, omezte jim přístup do tabletu a smartphonu, zakažte jejich používání při večeři nebo před spaním.

Tablet dětem? S manželem se kvůli tomu hádáme jako psi

Trénujte vděčnost

Kouzelná slovíčka „děkuji“ a „prosím“ vštěpujeme dětem od nejútlejšího věku. Tento návyk se nejlépe osvojuje tak, že se v jeho duchu sami chováme. Děti jsou naším zrcadlem a učí se nápodobou. Chovejte se a jednejte tedy tak, jak si přejete, aby to později převzali vaši potomci. Psychologové tvrdí, že zapojení vděčnosti, respektive jejích projevů, do každodenního rodinného života pomůže vašim dětem stát se šťastnějšími a celkově „zdravě se vyvíjejícími“ jedinci. Mějte ale na paměti, že existuje obrovský rozdíl mezi přirozenými výrazy vděku a vynucovaným „děkuji“. Takže pokud jen z pozice „šéfa“ dirigujete ratolesti, jak, co a kdy mají udělat nebo říkat, velký smysl to nemá.

Mezinárodní výzkum z roku 2012 říká, že lidé, kteří dokážou projevovat (a také skutečně cítit) vděčnost, mají lépe fungující vztahy s rodinou, kolegy i přáteli, což je jedním z klíčů k tomu, aby mohli žít šťastnější život. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak děti naučit vděčnosti, je vytvářet názorné modelové situace. Například se nebojte vyjádřit vděčnost pokaždé, když vás potomek něčím příjemně překvapí, pomůže s domácími pracemi nebo přinese dáreček ze školky. Naučíte ho tím, aby dělal to samé. Vytvořte doma rodinný rituál – mluvit společně (třeba před spaním nebo u večeře) o věcech, za které jste vděční, i když půjde o maličkosti. Takové povídání může být zábavné i poučné.

Pět největších rodičovských omylů, kterým se možná nevyhnete ani vy!

Vyvarujte se přehnaných nároků

Na své děti chceme být pyšní a jsme samozřejmě plni očekávání. Mějte velká očekávání, ale ne zase příliš vysoká, která jsou nad jejich (a upřímně, možná i vaše) síly. Vědci jsou přesvědčeni, že děti a dospívající, kteří jsou zvyklí neutíkat od problémů a těžkostí a snaží se je vlastními silami řešit (ať už jde o opravu jízdního kola nebo složitou úlohu z matematiky), zkrátka se hned nevzdávat a „pustit se do toho“, žijí v dospělosti mnohem šťastněji, jsou sociálně odolnější a mají větší pravděpodobnost, že úspěšně absolvují vysokoškolské vzdělání. Pokud jsou vaše očekávání rozumná a realistická, věřte, že ratolest se bude maximálně snažit a napne všechny své síly k tomu, aby vám je splnila, udělala vám radost a mohli jste na ni být hrdí. Pokud ale po dítěti chcete něco, na co zkrátka nedosáhne a není v jeho silách, dosáhnete spíše opačného efektu. Příliš vysoko nastavenou laťkou, psychickým nátlakem, kritikou nebo vyjadřováním zklamání můžete dokonce negativně ovlivnit duševní zdraví dítěte, pozor například na deprese nebo úzkostné poruchy.

Deset zásad dobrého rodiče. Znáte je? 

Nezahrnujte je dárky

Možná znáte tu situaci i ze svého vlastního domova – dítě má plný pokojíček hraček, doslova se topí v autíčkách, vláčcích, legu, plyšácích a panenkách, a přitom se nudí, nic ho pořádně nezaujme a netuší, co si s těmi všemi věcmi počít. Tím, že ratolesti pořídíte všechno, na co si ukáže nebo po čem zatouží, když dostane cokoli, co si umane, vy i celé příbuzenstvo jí permanentně „hrnete“ spoustu pozorností a dárečků, jí spíše ubližujete. Dítě kvůli tomu nezažívá skutečnou radost a uspokojení, je zvyklé mít, na co jen pomyslí, a dobře ví, jak dosáhnout svého. Nemá šanci zjistit, jaké to je po něčem skutečně toužit, těšit se, doufat, trpělivě čekat nebo se samo přičinit, aby se mu splnilo nějaké přání. Všechno má bez práce a na požádání (no, častěji spíše i bez požádání, stačí zafňukat, udělat smutné oči na tatínka nebo se přitulit k babičce a dosáhne svého). Existuje hned několik studií, které ukazují, že děti, které jsou nadměrně zahrnovány dary a věcmi, jsou psychicky vyčerpané a pravděpodobně časem začnou trpět chronickou nespokojeností. Začnou si brzy myslet, že pocit štěstí pochází výhradně z hmotného zboží. Odolejte proto nutkání pořídit potomkům vše, po čem jejich srdce zatouží, naučte je poznat rozdíl mezi „přáním“ a „potřebou.“ Věřte, že ke štěstí nepřispěje ani nejnovější model smartphonu ani vychytanější a dražší kolo. Zaměřte se spíše na vytváření nových zkušeností a společných zážitků, předměty ani peníze k vytváření hezkých vzpomínek nepřispějí.

Přihlaste se, můžete být velkou inspirací, vzkazuje Maminka roku 2018
Rodičovství ve větší pohodě: Jde to! A nic na tom není
Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Tablet, nutkání, Vyrovnanost, Knížek, Záhon, Přání, Funkce mozku, Lego, Jedle, Soucit, Funkce, Schody, Těžkost, Šťastné dítě, Jak, Potomek, Emotion, Fotbal, Vděčnost, Zírání, Dárek, Tablety na Heureka.cz