Maminka.czPorod

Chci rodit podle svého!

Ivana Ašenbrenerová 1.  1.  2012
Narození miminka vnímá většina žen jako mimořádnou událost, na kterou by měla zůstat hezká vzpomínka. Nejde jen o to přivést na svět zdravé dítě, ale i o to, aby porod nebyl záležitostí stresující cizím prostředím porodního sálu, neosobním přístupem personálu či hlukem. Je to však vůbec možné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spousta žen mluví o alternativním porodnictví, ale jen málokdy dokážou říct, co to vlastně znamená. Je to opak klasického či tradičního porodnictví? S největší pravděpodobností jde o jeho humanizaci, o to, aby rodičky mohly mnohem svobodněji rozhodovat o tom, jaký porod by si přály.

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

Někdy stačí informovat se o tom, jak vše v porodnici, ve které chcete rodit, funguje, co všechno zde nabízejí a co můžete využít. Chcete své dítko přivést na svět ve velké klinice, kam se sjíždějí stovky rodiček z celé republiky? Pak jen těžko můžete docílit rodinného přístupu, protože to prostě při tolika porodech není možné. Toužíte po soukromí? Pak si zvolte menší regionální nemocnici, kde se vám budou věnovat mnohem více. Alternativní nemusí nutně znamenat odlišné, jen prostě příjemnější a lidštější.

* Porod podle Odenta:

Tato metoda klade důraz na chování personálu porodnice, který musí mít na mysli vnímání plodu. Je na ženě, aby si našla ideální pozici, jež je většinou vertikální. Vhodná je poloha vkleče. Porod má proběhnout v podřepu s oporou jedné nebo dvou osob. Během něj by kolem rodící ženy nemělo být mnoho lidí, ošetřující personál zastupuje porodní asistentka, která by měla mít s ženou pozitivní vztah. Odentova metoda však roli otce u porodu hodnotí kriticky, prý může vše ztížit. Prostředí by mělo být vybaveno nábytkem a barvami podobnými civilně zařízenému pokoji. Porod má probíhat v přítmí a v tichu a po něm má být dítě okamžitě umístěno na břicho matky. Pupečník se má přestřihnout až tehdy, když dotepe. Minimalizovat by se mělo i podávání léků.

Porod bez chemie? Jde to! Vsaďte na masáž, bylinky, sprchu nebo afirmace

* Porod ve vodě:

Tento způsob byl zaveden v bývalém Sovětském svazu. Dítě se při něm rodí do vody, která je ohřátá na tělesnou teplotu. Přechod do vodního prostředí je pro něj prý menším šokem. Voda má relaxační vlastnosti, u některých žen urychluje otevírání hrdla a děložní branky, zvyšuje práh bolestivosti a snižuje psychické napětí. V roce 1998 stanovila Česká gynekologicko-porodnická společnost podmínky, za kterých je u nás možno akceptovat porod do vody. Žena musí být zcela zdravá, těhotenství musí být fyziologické a porod musí nastat v řádném termínu. Nesmí se provádět v případě infekce či nějakých patologií. Během porodu musí být přítomen porodník, pediatr, porodní asistentka a neonatologická sestra se zkušenostmi porodů do vody. Spousta žen ale volí použití vody ve smyslu formy analgezie - koupele, sprchy, termofory a podobně, a to v I. době porodní, II. dobu porodní už rodička absolvuje mimo vodu, na porodnickém sále.

Bonding: První spojení, které má zásadní vliv na kojení a vývoj

* Porod doma:

V Nizozemsku rodí doma kolem 38 % žen, v ostatních zemích není tento porod rozšířený. V Nizozemsku je však dokonale propracován speciální systém porodnické péče -k dispozici jsou sanitní vozy vybavené pro resuscitaci matky i dítěte, které jsou do deseti minut v nejbližší porodnici. Porody doma mají své zastánce i odpůrce, lékaři u nás jim nakloněni nejsou, a to z důvodu možných komplikací, které nelze dopředu předvídat. Neočekávané příhody, kdy je nutné akutně porod ukončit císařským řezem, kleštěmi a podobně, postihnou každou 8. až 10. zcela zdravou rodičku. I z těchto důvodů je porod doma nebezpečnou volbou. Obvykle se pro něj rozhodují ženy, které měly špatnou zkušenost s předchozím pobytem v porodnici a které chtějí přivést dítě na svět v domácím prostředí. Mnoho lékařů se proti porodům doma staví zamítavě a neposkytuje prenatální péči ženám, které toto plánují, další při nich odmítají asistovat. Přes všechny protikladné názory se přívrženci i oponenti shodují, že pro porod doma by se neměly rozhodnout ženy s rizikovým těhotenstvím.

Proč nemůžeme rodit doma? A co vlastně chtějí domorodičky?

* Psychoprofylaxe a psychosexuální metoda:

Při této metodě jsou důležitá dvě slova - duše a prevence. Součástí jsou dvě techniky - technika dýchání (budoucí maminky se ji učí v předporodních kurzech a díky ní si usnadní porod) a relaxace (prostřednictvím speciálního cvičení se žena učí cítit své svaly i to, jak je uvolnit). Cvičení by mělo probíhat pravidelně a pod odborným dohledem. Sem patří výuka o tom, jaká porodní poloha a dýchání pomůže vytlačit miminko s minimální námahou a jaké masáže například pomohou zmírnit bolesti a podobně.

Nejlepší porodnice si vyberte podle hodnocení zde >> 

 

Píchnutí plodové vody nemusí být vždy prospěšné. Proč?
Rodit přirozeně, nebo s medikamenty? Zjistěte, jaký jste porodní typ
Můžete po císaři rodit přirozeně? Ano, ale ne vždy, tvrdí lékaři. Víme, co znamená zkratka VBAC
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Ošetřující personál, Odborný dohled, Psychické napětí, Porodní poloha, Porodní péče, Vodní prostředí, Neonatologická sestra