Maminka.czPředškolák

Chci se stát baletkou!

Ivana Ašenbrenerová 11.  6.  2010
Tančí si vaše dcerka pro radost každý den? Proč ne – je to přece skvělá zábava, která učí děti projevovat se prostřednictvím pohybu a umožňuje jim pochopit lépe sebe i svět, ve kterém žijí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už velmi malé holčičky se rády producírují v nadýchaných šatičkách a Popelčiných střevíčkách a touží stát se známou primabalerínou nebo slavnou muzikálovou tanečnicí.

Tanec lze bezesporu schvalovat – jde o zdravou formu pohybu, o hru, která dětem umožňuje poznávat skvělý svět fantazie a pobývat v něm.

Kdy začít s tancem navážno?

„S dcerkou jsme začaly chodit už ve dvou letech na kurzy tanečků pro radost, které byly určené pro maminky a děti. Každá lekce zahrnovala zahřátí, roztančení těla a následně spontánní intuitivní tanec, který se malé Aničce moc líbil. Jsem zvědavá, zda jí její radost vydrží,“ vypráví o svých zážitcích Táňa (27) z Prahy.

Kdy tedy začít? Někdo zapíše své dítě na taneční kurz už kolem druhých narozenin, jiní čekají, až budou děti starší a emočně i osobnostně zralejší. Pokud je vaše dcera plaché povahy, spíše ji dostanete do nepříjemné situace, pokud ji budete k něčemu nutit.

A kde hledat? Na internetu najdete spoustu tipů na taneční školy či kurzy, zeptat se můžete i v mateřském centru nebo kamarádek.
Udělejte si seznam možností a pak vyberte nejvhodnější místo s co nejlepší náplní pro malé děti. Nemusí to být nutně hned baletní škola, i když mnoho mladých holčiček sní o kariéře baletky. Hledejte raději nabídku smíšených tříd, kde se výuka věnuje několika tanečním směrům, aby se mohla vaše dcerka později snáze rozhodnout.

Je vůbec vhodný?

Přirozené zpevnění svalů, zlepšení koordinace pohybů, správné držení těla, schopnost vyjádřit pohybem své emoce a v neposlední řadě také rozvoj hudebního cítění – to jsou pozitiva, která nabízí balet. „Terezka viděla poprvé balet v divadle asi ve čtyřech letech. Hrozně se jí líbil a chtěla být jako účinkující v něm. Už předtím hodně tančila, ale tohle rozhodlo. Přihlásili jsme ji do přípravky a už druhý rok tam chodí a je nadšená,“ vypráví třicetiletá maminka Terezy z Brna. Podle odborníků se v klasickém baletu rozvíjí jemnost, zábava, kamarádství i představivost.

Pokud si ale vaše dcerka myslí, že hned po první hodině bude tančit na špičkách jako ty nádherné „labutě“ z Labutího jezera, musí si počkat. Na to je potřeba mít dobře vytrénovaná silná chodidla a nohy, aby dvě nepatrné plošky dokázaly unést plnou váhu těla. A než to přijde, čeká dívenky spousta hodin cvičení… Tanec je totiž také dřina. Na balet můžete dceru přihlásit zhruba od 3,5 roku, ale správně by na něj děti neměly chodit dříve než v 8 letech – do té doby jsou dětské kosti příliš měkké vzhledem k jeho fyzické náročnosti a pravidelnému cvičení.

Ničí „piškotky“ nohu?

Jak říká dětský ortoped MUDr. Petr Chládek, tanec je bezesporu krásný, a je-li mu věnován přiměřený čas a je-li prováděn ve vhodné obuvi, je i příhodný a žádoucí. „A v tom je zakopaný pes. Balet a pro něj používaná obuv je z pohledu ortopeda (nejen pro dětskou nohu) poněkud nevhodná. Je potřeba si uvědomit, že zadní část nohy (pata) je určena pro zátěž (statiku), zatímco přední část nohy (přednoží, prsty) pro krok a běh (dynamiku). Jakmile se noha ve statické zátěži staví na špičku, je přetěžováno přednoží, to se rozšiřuje a při opakované nevhodné zátěži se toto postavení fixuje.

Vzniká tak příčné plochonoží a současně i vybočený palec jako získaná vada nohy se všemi důsledky. Z tohoto pohledu lze balet doporučit tehdy, pokud se provádí v obuvi, která palec i ostatní prsty chrání. Nevím však, zda je tato podmínka splnitelná,“ vysvětluje ortoped. Pokud je tedy vaše holčička celá „žhavá“ do tancování, zkuste jí vybrat spíše nějaké kurzy, kde bude tančit pro zábavu a spřátelí se tam s dalšími dívkami, které mají stejného koníčka.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Dětský ortoped, Balet, Hudební cítění, Bál