Maminka.czChci si rodit po svém

Můj porod, moje volba: Přidejte se k výzvě Chci si rodit po svém!

23.  1.  2020
Třicet let svobody. A třicet let, kdy se od zcela medicínsky vedených porodů postupně začíná objevovat trochu jiný přístup. Příliš pomalu a opatrně. Každá žena by měla rodit tak, jak a kde se sama rozhodne, pokud má fyziologické těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 
Ani nastavený systém zdravotnictví, ani ostatní matky by její rozhodnutí neměly zpochybňovat nebo soudit. I když by si každá z nás měla mít právo vybrat, kde porodí, v České republice je zatím možností málo. 
 
Každá z nás rodila jinak. Jedna potřebovala cítit, že jsou odborníci na dosah, aby byla v klidu. Druhé naopak nemocniční prostředí, které v ní vždycky vyvolávalo hrůzu, přirozený porod zastavilo. Další z nás se poučila z průběhu prvního porodu tak, že pro ni ten druhý byl jakýmsi reparátem. Další zřejmě vděčí za hezké porody dostatečné sebedůvěře.
 
 
V redakci známe své porodní příběhy do detailu. A chtěly bychom, abyste díky nám poznala samu sebe i to, jaký vlastně chcete prožít porod. Abyste nemusela po porodu nikdy říkat „kdybych bývala něco udělala jinak“. Abyste se zařídila tak, že pro vás bude porod přesně takový, jaký jste ho mít chtěla. (A jestli vás nebude bolet, což je prý taky možné, dejte nám vědět, to jediné jsme nedokázaly natrénovat.)
 

Když se necítíte bezpečně, porod se může záhy začít komplikovat...

 

Co je to „po svém“

Rodit po svém pro nás neznamená, že vám „poradíme“ jak na to. Pohybujeme se ve světě těhotenství a mateřství dlouho. Poznaly jsme mockrát (i u některých odborníků), že respekt není samozřejmost. Cítíme, že se některé mámy navzájem odsuzují za to, když to má zkrátka některá „jinak“. Ať už jde o zastánkyně přirozeného porodu, které mají potřebu řešit mámy, jež rodí s epidurálem, tak třeba mámy, které striktně a za každých okolností odsuzují porody doma. Nechceme obhajovat domácí porody nebo před nimi strašit. Nechceme hanit velké porodnice, protože tu nemusí být intimní prostředí, ani vás do nich posílat, protože tu je to nejlepší možné vybavení „kdyby něco“. Chceme vám pomoci najít si vlastní cestu. A cítit se bezpečně. 
 

MOJE bezpečí

Protože pocit bezpečí je pro průběh porodu naprosto zásadní. Když se necítíme bezpečně, porod se může komplikovat a je to dokonce pravděpodobné. Podle rozsáhlé anglické studie Birthplace Cohort Study by ženám, kterým z lékařského pohledu hrozí minimální riziko, měla být ponechána možnost zvolit si, kde chtějí svoje dítě porodit. V prostředí, které si žena vybere a kde se cítí dobře, probíhá porod přirozeněji a s menšími riziky. A v Česku je prozatím možností málo. Škála porodnic je široká, přístup v nich se třeba i diametrálně liší, což dokázal i náš vlastní nedávný průzkum. Určitě se ale blýská na lepší časy ohledně komunikace, stále více porodnic volí „klientský“ přístup a respekt k rodičkám. Stoprocentně s tím ale počítat nelze. Centrum porodní asistence, kde se dá rodit pouze se „svou“ porodní asistentkou, je zatím jediné v republice a praská ve švech. To samo o sobě ukazuje, že porod stále více z nás předem řeší a pryč jsou doby, kdy se jelo rodit do nejbližší porodnice a nad ničím jiným se ani neuvažovalo.
 

Buďme partnery

Možnost volby místa a způsobu porodu vyžaduje mít názor, na porod se připravit a nemít pocit, že jste pacientka, ale partner. To v České republice na všech frontách zatím nejde. A nejde tu jen o to, že byli lékaři léta zvyklí něco dělat (bez toho, že by nás o tom třeba i informovali) a my jako pacientky to přijímaly jako fakt. I těhotenství můžete takhle prožívat dál – a i medicínsky vedený porod je pak v pořádku, když je to vaše volba a ve zdravotnictví máte absolutní důvěru. Když je to jinak a chcete se na všem aktivně podílet a řešit to, jak by měl vypadat váš velký den, vyžaduje to názor a také odvahu pro některá svá rozhodnutí. Chceme se zasadit o to, abychom svá porodní přání a plány nemusely obhajovat. Aby se v porodnici přijímaly jako fakt. Aby za naše přání a požadavky dula či porodní asistentka nemusela „bojovat“ a hlídat, nakolik nás personál bere jako partnerku, a ne jako pacientku.
 

Nastavte si logo projektu na svém Facebooku

Chcete se přidat k naší kampani nazvané Chci si rodit po svém! Není nic snazšího. Přidejte si na Facebooku ke své profilové fotce logo projektu. 

Podrobnosti o projektu najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka, které je k mání na stáncích nebo si ho můžete objednat on line TADY Na titulce aktuálního čísla najdete dvě těhotné herečky – Anetu Krejčíkovou a Marii Doležalovou, které jsou patronkami kampaně. 

„Intuice je v mateřství nadevše. Ale uvěřit jí pod tlakem okolí je někdy strašně těžké,“ shodují se herečky a kamarádky Marie Doležalová (32) a Aneta Krejčíková (28). Jak se po svých zkušenostech s prvním porodem připravují na ten druhý, který je za pár měsíců čeká? A co pro ně konkrétně znamená „rodit si po svém", tak, jak si samy přejí? To vše se rovněž dozvíte v rozhovoru v aktuálním čísle. 

Stát a jeho úloha

V něčem to zatím nebude jednoduché a i my se chceme letos aktivně snažit, aby se některé věci změnily. Aby byl konečně založený porodní dům. Abyste to neměla ztížené, když si vyberete komunitní porodní asistentku, protože její služby obvykle neproplácejí zdravotní pojišťovny. Chceme přinést inspiraci ze zahraničí a pomoci přenést sem některé zkušenosti. A zajímat se o to, co přinášejí iniciativy, které se u nás porodnictvím a jeho rozvojem zabývají – Unie porodních asistentek, Asociace pro porodní domy a centra a mnohé další. 
 
 

Hon na rodičky

Pokud se objeví problémy u domácího porodu, okamžitě se strhne velká mediální kauza a vášnivé diskuse, jejichž účastníci by ženu, co rodila doma, nejraději veřejně ukamenovali. Pro její nezodpovědnost a pohodlnost. Pokud se objeví problémy v porodnici, nikdo se o nich nedozví, když se rodiče nerozhodnou najmout si právníka a nachystat se na dlouhý boj. Ale ženy, které se rozhodnou rodit doma, udělají takový krok často kvůli tomu, že nenacházejí jinou možnost. Kromě porodnice totiž zatím jiná volba není a ani po zralé úvaze zkrátka v porodnici rodit nechtějí. Z druhé strany se rozmáhá odsuzování žen z jiné strany spektra. Těch, které k porodu žádají analgezii nebo se dokonce snaží domluvit si císařský řez. Bojí se bolesti, nechtějí zažít kontrakce, nemají třeba dítě ihned po porodu u sebe a potřebují si odpočinout. I to je volba. Je to jejich volba. A ani ony by neměly být posuzovány, zda jednaly správně. 
 

Co pro vás letos chystáme

Chceme, aby ženy mohly v České republice rodit tak, jak si přejí. Postupně s námi zjistíte, třeba jaký jste „porodní“ typ a co by pro vás bylo to pravé prostředí. Jak vybrat svou porodní asistentku, jak se na porod nejlépe připravit nebo proč je pozitivní zážitek z porodu důležitý a jak moc může ovlivnit vás i váš vztah s dítětem. A budeme se těšit na to, že se letos v České republice „pohnou“ ledy a vzniknou nová místa, kde se budou moci bezpečně rodit děti. Místa, kde budeme moci rodit po svém.
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Tipy a rady porod, Hypnoporod, Císařský řez, Domácí porod, Chci si rodit po svém, Porodní dům, kauza, Zastánkyně, Pór, Maminka, Facebook, Máma, Pacientka, Asociace, Centr porodní asistence, Bly, Marie, Hani, Česká republika, Krejčíková