Maminka.czJen pro maminku

Chci své tělo zpět!

Pavla Millerová 10.  3.  2010
Chci své tělo zpět!
Se svou postavou budete (pokud nemáte dar od boha) po porodu bojovat. Jestli chcete zpět své křivky, zkuste naše tipy. Půjde to snadněji, než jste si myslela. Své předporodní džíny obléknete za chvilku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle statistik ženy v těhotenství přiberou průměrně 13 kilogramů. Zhruba 9 kg shodí do měsíce po porodu, zbavit se zbytku přebytečné váhy ale bývá trochu náročnější. Vaše tělo se během těhotenství změnilo a zřejmě už nikdy nebude vypadat tak jako předtím.
S trochou trpělivosti a vytrvalosti se ale můžete dostat zpět do formy. Co pomůže?

* Kojení– Jde o nejpřirozenější cestu k lepší postavě. Při kojení potřebujete extra 500 kalorií denně, samotné kojení ale spořádá 600 až 800 kalorií. Krmení miminka mateřským mlékem navíc stimuluje produkci hormonu oxytocinu, který se podílí na stahování dělohy.

* Procházky – Dvě užitečné věci spojíte v jednu, když si vyjdete ven s kočárkem.
Svižná chůze pomáhá zlepšit cirkulaci krve a urychluje hojení, čerstvý vzduch zase zlepšuje náladu. Postupně si plánujte delší a delší trasy. Začněte 15 minutami a skončit můžete až na dvou hodinách.

* Cvičení s miminkem – Posilování, protahování, to vše jde i doma a s miminkem. A právě ono se může stát hlavním prvkem vašeho cvičení. Spojíte tím příjemné s užitečným, vylepšíte si postavu, užijete si potomka i spoustu zábavy. „Aktivně ho můžete využít jako závaží zvedáním nahoru nad sebe vleže na zemi nebo při dřepech s rukama před sebou, pasivně pak může být u vás i při dalších cvicích, třeba ho položte na zem a dělejte klasické kliky nad ním,“ radí Žaneta Valentová, fyzioterapeutka a instruktorka několika druhů pohybových aktivit.

* Most– Jednoduchý cvik, který skvěle posílí břišní svaly, můžete rovněž provádět i s miminkem. Lehněte si na záda, pokrčte kolena do pravého úhlu a pomalu, obratel po obratli zvedejte pánev nahoru. Pozor, nestahujte přitom hýždě! Vydržte 2–3 vteřiny, postupně protahujte na 10. Opakujte 20x. Když už budete cvik hravě zvládat, posaďte si miminko čelem k sobě na boky. Poslouží jako závaží i jako příjemný společník.

* Sedy-lehy – Tzv. sklapovačky, nejznámější a nejúčinnější cvik pro hezčí bříško, mohou mít mnoho podob podle náročnosti: klasickou, horizontální, s nohama rovnýma nebo zdviženýma do pravého úhlu. Při každé variantě je nejdůležitější mít stažené břicho a pravidelně dýchat. Začněte s deseti a každý den přidávejte dalších 5 sklapovaček.

* Plavání – Posiluje a protahuje všechny svaly těla bez rizika zranění a zlepšuje celkovou kondici po porodu. Obzvlášť zabrat dostanou prsní a zádové svaly, které pomáhají lepšímu držení těla, a tudíž také vylepšení celkového vzhledu postavy. Je vhodné s ním začít po šestinedělí. Kondiční trenérka doplňuje: „Plavání je skvělou aktivitou také proto, že na rozdíl od klasické posilovny procvičuje tělo komplexně, tedy ne jednotlivé svalové partie, ale všechno pěkně najednou. Počítejte však s tím, že pokud budete chodit plavat i s dítětem, užijete si sice hodně zábavy, jenže sama si moc nezaplavete.“

* Pilates – „Cviky pilates nejsou fyzicky až tak náročné, přitom jsou ale na znovuposílení pánevního dna a bříška velmi účinné,“ říká odbornice na fitness a dodává: „Samozřejmě bříško se po porodu musí posilovat opatrně, a to až po šestinedělí. Nejdříve je moc důležité posilovat především pánevní dno a lehce také šikmé svaly břišní, nejlépe pod dohledem odborníka, který zabrání neodbornému provedení či dokonce zranění. Nesnažte se spěchat! Proto pečlivě dbejte na doporučení fyzioterapeuta a nelámejte rekordy. Zdravé a sexy tělo na vás ještě chvíli počká.“

* Jóga– Není sice prostředkem k rychlému úbytku váhy, pomůže vám však lépe se vyrovnat se změnami vašeho těla, sníží stres, uvolní vás, pročistí hlavu, a vy tak lépe zvládnete každodenní povinnosti. Navíc dokonale protáhne všechny partie těla, zlepší hybnost, odstraní bolesti zad a dodá potřebnou energii.

* Kolečkové brusle – Posilují všechny partie těla a pravidelná jízda vykazuje skvělé výsledky už během velmi krátké doby. Navíc se můžete hýbat i se svým děťátkem. „Jezdit na kolečkových bruslích a před sebou vézt kočárek je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Podobně účinná je i jízda na kole, kdy můžete za kolo zapojit vozítko pro miminko,“ radí Žaneta Valentová. Jen pozor na nehody!

* Běh – Pokud se cítíte dostatečně v pohodě a fit, začněte s běháním, které rychle dostane do formy celé tělo. Pokud si dáte hned příliš velké tréninky, můžete si přivodit svalovou únavu či svalovou křeč, což vás demotivuje od dalšího běhu hned na začátku.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Tělo, Svižná chůze, Kolečkové brusle, Jednoduchý cvik