Maminka.czChování a vztahy

Chlap a malý vztekloun: Aneb jak muži zvládají vřeštící batole

Martina Machová 18.  9.  2014
Muž a vřeštící batole bývá velmi třaskavá kombinace; seznamte se s „náčelníkem Rychlá ruka“ i „panem Nevidím, neslyším“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzhledem k několika letům stráveným na rodičovské dovolené mají maminky nervy trénované a svého potomka přečteného jako knihu (ostatně i dítko je). I proto mívají více či méně časté záchvaty vzteku vcelku ustálený scénář, a každý účastník má svou jasnou roli.

Samozřejmě, že se občas stane, že pod tíhou únavy a rodinných starostí jindy vcelku běžnou situaci maminka nezvládne a „bouchne jako ucpaná kamna“, hůře na tom však bývá tatínek malého vzteklouna…

Vzhledem k tomu, že s dětmi tráví obvykle jen večery a víkendy, nemá vztekání a hněvivé scény tak „v paži“ jako matka. Navíc je dle odborníků pro muže velmi frustrující, když cítí bezmoc, nemají po ruce rychlé řešení, a když se i přes veškerou snahu nedaří dítě uklidnit. „Takové emocionálně vyhrocené situace jsou pro muže doslova past,“ tvrdí terapeutka Zdená Charvátová. (Mnohý muž by situaci možná přirovnal k útoku mozkomora.)

Z laického pohledu, a dle zkušeností mnoha maminek, lze muže s lehkou nadsázkou z uvedeného pohledu rozdělit na 5 skupin, které se však samozřejmě ve svých krajních polohách mohou prolínat, splývat a navazovat.

„Náčelník Rychlá ruka“

„Náčelník Rychlá ruka“ nesnese vztek, odpor, řev a nekázeň. Má tendenci vše řešit rázně a rychle, bohužel ne vždy jeho pádná ruka, fyzická převaha a hromový řev zabere. Náčelník má velmi rychle vyčerpán repertoár výchovných prostředků a pádné ruce jsou prázdné. Náčelník pak obvykle hlasitě práskne dveřmi a odchází.

„Pan Nevidím, neslyším“

Na ryby, na fotbal, či alespoň k novinám do vedlejší místnosti se s elegancí tiché šelmy vytrácí otec, jehož strategií ve vyhrocené chvíli zpravidla bývá: „neslyším, nevidím“. Vztekající dítko je pro něj prostě vzduch. Takový otec může být buď nejistý či pohodlný cokoliv řešit (i když by na to rozhodně měl), nebo naopak velmi zkušený a vnímavý. Ví, že jeho malý „miláček“ tak jako tak potřebuje vykřičet svou křivdu a frustraci do světa a nehodlá mu u toho dělat publikum.

„Bože, udělej s ním něco!“

Zvláštní a pro ženy i děti poněkud depresivní kategorie otců přesměrovává svou vnitřní nejistotu a bezmoc směrem k matce vzteklouna: „Bože, udělej s tím dítětem něco, nebo se zblázním!“ Tato málo početná skupina otců slabochů přeci nebude plýtvat svou energií na uklidňování dítěte. Vždyť je to ženská práce!

Bulí, bulí bulíček…

Otec posměváček volí strategii dětí z mateřské školky v duchu říkanky „Bulí, bulí bulíček, koupíme mu dudlíček…“, a dítěti, které ironii a nadsázku možná ještě nechápe, se jednoduše směje. Lépe řečeno – posmívá se a ztrapňuje jej. Pravděpodobně neví, jak situaci řešit, pravděpodobně se s podobným posměchem setkával v dětství (…obvykle se vám vybaví, jak tchán mluví s tchýní, když ona něco nechápe).

Gándhí by se styděl

Zatímco jí už nervy vypověděly službu, on trpělivě vysvětluje, obejme, podá kapesník nebo plyšáka, poskytne jasné informace, za kterých bude sjednán mír, nebo vztekem trýzněné batole odvede do bezpečí (z dosahu vynervované matky), aby jí po pár minutách přivedl usměvavého miláčka – kdo ví, jak to udělal!

Samozřejmě i maminky mají své specifické přístupy k řešení dětského vzteku a záchvatů, kdy by jim mnozí muži mohli vyčítat, že postrádají patřičný nadhled, odstup, humor a berou vše moc vážně. Jak je to u Vás? Máte doma Gándhího, nebo svižného náčelníka?

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Jen pro tatínka, vztek, Posměch, Vztekloun, Uklidňování, Početná skupina, Malý vztekloun, Muž, Jak, Převaha, Dítě uklidnit, Vřes, Vedlejší místnost, Malý, Gándhí, Rychlé řešení, Náčelník, Chlap