Maminka.czChování a vztahy

Chlapci s vysokou hladinou testosteronu bývají třídní vůdci

Martina Machová 3.  11.  2019
Mužský pohlavní hormon testosteron si s chlapci i chlapy pohrává víc, než tušíte. Zdaleka totiž nemá vliv pouze na vývoj sekundárních pohlavních znaků, tvorbu spermií a třeba i libido, ale v mnoha oblastech života malým i velkým mužům doslova velí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Množství testosteronu v krvi se mění během celého dospívání a má kupříkladu vliv i na náhlý a často doslova překotný růst. Dále též podněcuje k větší aktivitě a soutěživosti a třeba i k adrenalinovým dobrodružstvím. Nicméně i nápadnou dezorientaci provázející pubertu (z normálního kluka je najednou naprostý „mimoň“) lze připsat na vrub hormonu testosteronu! Zajímavé je, že některé výzkumy naznačují, že právě testosteron, respektive jeho vysoká hladina, může být jednou z příčin toho, že je určitý chlapec takřka rozený „vůdce“ a jiný nikoliv.

Diktátor, vůdce, liberál nebo nezúčastněný. Jaký jste rodič?

Vůdcům velí testosteron

„Testosteron dává energii a soustředění na cíl. Chlapci s vysokou hladinou tohoto hormonu mají proto značné vůdčí schopnosti. Na začátku školního roku si učitelé často všimnou určitého typu chlapce, který se posléze ve třídě stane buď kladným hrdinou, nebo naopak zloduchem. Pro tohoto chlapce neexistuje střední cesta,“ vysvětluje zasvěceně skvělý klinický psycholog a autor několika zajímavých publikací, Steve Bidduplh. Tito chlapci pak prý údajně upoutávají své okolí naprostou nepřehlédnutelnou soutěživostí a v určitém ohledu i vyzývavým chováním. Často jsou fyzicky vyspělejší a srší neutuchajícím proudem energie. Pokud bychom po těchto mládenečcích chtěli, aby se drželi zpátky, aby svou energii zcela zkrotili, uspějeme jen těžko – velké dávky testosteronu kolující v jejich žilách prostě nelze jen tak „zneutralizovat“!

Kluci mívají větší strach z odloučení než holky. Jsou větší mamánci?

S vůdci není na místě bojovat. Vůdce je lepší respektovat (a respekt též očekávat)

Aby jakoukoliv autoritu „vůdce“ respektoval, musí autorita respektovat jeho. Ale pozor! To pochopitelně neznamená, že jej necháme bezmezně „řádit jako černou ruku“ a ovládat okolí, jak jen mu bude libo. Nicméně, ať se již děje cokoliv, rozhodně není ze strany dospělých na místě jakékoliv zesměšňování, ztrapňování, ignorace či manipulace. Vzájemný respekt i oboustranné hranice, kam mohou obě strany zajít, jsou pro klidné soužití s „testosteroňákem“ zásadní. „Pokud ho však učitel (nebo rodič) bude ignorovat, ustupovat mu, nebo dokonce zaujme negativní postoj, vrozená hrdost bude chlapce nutit, aby nad dospělým zvítězil – a začnou se kupit problémy,“ upozorňuje všechny dospělé v okolí malého vůdce Steve Bidduplh.

Vše, co jste chtěli vědět o výchově kluků. Platí to i u vás?

Co ještě testosteron v těle muže umí? Aneb 5 zajímavostí.

  • Testosteron se podílí na růstu svalové hmoty i ztenčení vrstvy tuku v určitých partiích.
  • Testosteron pravděpodobně ovlivňuje předčasnou ztrátu vlasů v dospělém věku (ano, plešatí pánové jej údajně mají více).
  • Testosteron má patrně vliv i na náladu, bohužel spíše směrem ke špatnému naladění.
  • Testosteron se nejspíše podílí i na míře sebedůvěry daného muže.
  • Testosteron, respektive jeho hladina v krvi, se zvyšuje při sexu, výhře a třeba i výrazném úspěchu apod.
Hormon testosteron ovlivňuje chlapecký svět víc, než si možná myslíte
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Výchova, Chování a vztahy, Základní škola, Chlapec, Hladina, Vysoká hladina, Hladina testosteronu, Testosteron, Diktát, Velký muž, Diktátor, Hormon, Vůdce, Pohlavní hormon