Maminka.czZdraví

Chlapci v dětství mají nádory častěji než dívky

Iva Endrychová 12.  2.  2015
Rakovina bohužel postihuje i děti a jak ukazují zjištění nadace Dobrý Anděl, tak častěji se nádorové onemocnění objeví v dětství u chlapců než dívek. Problematiku dětských nádorů připomíná den dětské onkologie, kterým je 15. únor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle údajů webu sancedetem.cz ročně zhoubné onemocnění postihne v Česku 350 dětí a dospívajících. „Nejčastějším nádorovým onemocněním u dětí je leukemie (30 – 35 procent), nádory mozku, popřípadě míchy (28 procent) a nádory vycházející z mízního systému (11 procent),“ píše web.  „Zhoubné nádory jsou častěji diagnostikovány u chlapců, potvrzuje profesor Jan Starý, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Nádorová onemocnění jsou v civilizovaných zemích považovány za druhou nejčastější příčinu úmrtí v dětském věku (na prvním místě jsou úrazy).

Léčbou nádorů u dětí se v Česku zabývá osm pracovišť dětské hematologie a onkologie (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc, Ostrava, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem. Úspěšnost léčby dětských nádorů je 83 procent.

Den dětské onkologie

Tradiční evropská akce na podporu péče o onkologicky nemocné děti a jejich rodiny konečně proběhne i v ČR. Přijďte se dozvědět užitečné informace, ale zároveň se s celou rodinou i pobavit 15. 2. na Náměstí Jana Palacha, kde budou od 12 hodin probíhat besedy, tvořivé dílny pro děti a hudební i taneční vystoupení. 

Spolu s dětmi budete moci vypustit heliové balónky s přáním, zúčastnit se klauniády, malování na obličej či nějaké inspirativní tvořivé dílny. Odpoledne završí videomappingová show na budovu Rudolfina.

Ambasadorem celé akce je herec a režisér Jiří Madl. Podívejte se na jeho osobní pozvánku na akci: 

Více informací o akci najdete na webu: http://www.dendetskeonkologie.cz/

Rodinám, které se vlivem vážné dlouhodobé nemoci nejen dětí dostaly do finanční tísně, pomáhají Dobří andělé.

Michaela: Tři čtvrtě roku jsem svou dceru téměř neviděla

O jejich pomoc musela zažádat také paní Michaela z Prahy, která vychovává dvě děti - Patrika (*2008) a Giulii (*2006). Před třemi lety jejímu čtyřletému synovi lékaři diagnostikovali leukémii, ihned musel podstoupit sérii chemoterapií. Jako průvodkyně pracující na živnostenský list musela svou práci ze dne na den ukončit a věnovat se malému pacientovi.

Protože Patrikova léčba vyžadovala častý pobyt v nemocnici, musela zajistit péči o svou dceru. Částečně pomáhal její manžel, s kterým se právě rozváděla, babička, ale i placené hlídání. Paní Michaela se se svou dcerkou Giulii musela na čas rozdělit. V akutní fázi, která trvala tři čtvrtě roku, se téměř neviděli, aby její dcera neohrozila Patrika nákazou běžné virózy.

Také domácí prostředí vyžadovalo úpravy, odstranit museli veškeré „lapače prachu“ jako jsou koberce, záclony, květiny, důležitý byl neustálý úklid a sterilizace povrchů. Kvůli oslabené imunitě nemohl Patrik také například cestovat městskou hromadnou dopravou.  Protože paní Michaela byla právě v rozvodovém řízení, jejím jediným příjmem se stala podpora v nezaměstnanosti.

Od začátku léčby rodině pomáhají pravidelnými příspěvky Dobří andělé, kterým paní Michaela vzkazuje: „Je úžasné, že jsou lidé ochotni pomoci druhým. Léčba leukémie trvá dva roky a za tu dobu se člověk bez finanční pomoci dostane ekonomicky na úplné dno.“ Objevily se různé náklady spojené s léčbou - častá doprava do nemocnice (někdy i 2x denně), nízkobakteriální strava, doplatky na léky, vitamíny a zajištění péče o dalšího sourozence. V červnu 2014 byla Patrikova léčba ukončena, stále však musí být opatrný, neboť má oslabenou imunitu.

Dobří andělé pomáhají rodinám až dva roky po ukončení léčby, aby se rodina mohla pomalu vrátit do „normálního“ života. „Po ukončení léčby jsem mohla začít částečně pracovat. A proto jsem se rozhodla, že pomoc Dobrých andělů přestaneme v únoru 2015 pobírat. Jakmile se nám bude dařit ještě lépe, i já se stanu Dobrým andělem,“ říká paní Michaela.

Témata: Zdraví, Kam s dětmi, Dětství, Maminka cestuje, Jiří Mádl, Sterilizace, Ostrava, Fakultní nemocnice Motol, Čas, Hradec Králové, Rozvodové řízení, Div, Dobrý Anděl, Rudolf, Normální život, Zhoubné onemocnění, Máj, Leukemie, Finanční pomoc, Živnostenský list, Ústí nad Labem, České Budějovice, Nezaměstnanost, Nemocné děti, Úplné dno, Zdraví na Heureka.cz