Maminka.czKrása a styl

Chloupky do obličeje nepatří! Budeme se holit jako muži?

Jana Knaislová 26.  2.  2015
Mužům stárne pleť pomaleji, protože si ji holí. Když to budou dělat i ženy, i u nich to bude mít stejný efekt. To je jedno z doporučení světových dermatologů. Jak se na to dívají dermatologové v Česku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidelně se holte a pleť vám bude stárnout pomaleji. Také se zbavíte nechtěných chloupků, pleť se vám vyhladí a rozjasní. „Z pohledu proti stárnutí má domácí holení jistý účinek. Je to jako jemná forma mikrodermabraze, podporuje produkci kolagenu, který redukuje vrásky. Kdykoli se v kůži objeví zranění, dojde ke stimulaci produkce kolagenu, která pomáhá obnovovat pleť,“ napsal doktor Michael Prager.

„Nedomnívám se, že je to pro ženy vhodný postup pravidelné péče pleť,“ říká kožní lékařka Andrea Vocilková a dále pokračuje: „Za daleko šetrnější považuji občasný peeling, s ním lze také dosáhnout odstranění odumřelých buněk pokožky. U lidí s citlivou pletí by riziko iritace určitě převýšilo možné výhody.“

A opravdu chloupky holením zesilují, jak se řada žen domnívá? Dermatoložka to upřesňuje: „Holením chloupky nezesilují. Je to jakýsi optický klam, protože odříznutím jemnějšího vrcholku je pak patrná silnější střední část chlupu.“

Pomůže vosk i laser

Jenže nadměrný růst chloupků v obličeji, zejména v oblasti nad horním rtem a po stranách koutků úst, může být pro ženu velmi obtěžující až nepříjemné. Maskovat je make-upem příliš nejde, jak se jich tedy co nejlépe zbavit?

Možností je celá řada. V domácím prostředí vám mohou pomoci osvědčené voskové pásky. Jsou snadno dostupné (dají se koupit v každé drogerii a nestojí mnoho), jejich aplikace je jednoduchá, dají se s nimi odstranit i celkem krátké chloupky, ale jedná se o metodu poměrně bolestivou.

Rychle a bezbolestně odstraní přebytečné chloupky depilační krémy na obličej. Jejich nevýhodou však je, že si příliš nerozumí s citlivou pletí. Spolehlivé bývají také epilátory na obličej, ale protože jde o epilaci, „berou“ si chloupky i s kořínky, což pro někoho může být velmi citlivé a bolestivé.

Nebo můžete vyhledat odbornou pomoc. „Odstraňování nežádoucího a často i nadměrného ochlupení zejména v obličeji, patří mezi nejčastější kosmetické zákroky. Snášenlivost jednotlivých metod provedení je individuální, každý se musí rozhodnout, co mu vyhovuje nejvíc. Běžně se používá depilace pinzetou, voskem, chemické leptání chloupků různými krémy, vyholování, depilace elektrickou jehlou nebo laserem. Metody lze kombinovat,“ vyjmenovala jednotlivé techniky Vocilková. Důležité je chloupky odstraňovat pravidelně a vždy dávat pozor, aby nezarůstaly.

U většiny žen nejsou chloupky v obličeji běžně téměř viditelné, může se však stát, že dojde k jejich nadměrnému růstu. A za to bývají obvykle odpovědné hormony. „Především to jsou androgeny, tedy mužské pohlavní hormony, které každá žena také potřebuje pro správné fungování svého organismu,“ vysvětlila Vocilková.

A právě jejich nadbytek může vést k tvorbě nadměrného ochlupení. „Celkové léčení antiandrogeny probíhá většinou v tabletách, které se současně podávají jako antikoncepční pilulky, vede ke zlepšení stavu, používá se však jen u nejzávažnějších případů a vždy pod dohledem lékaře,“ dodala Vocilková.

Témata: Krása a styl, obličej, Nejzávažnější případ, Střední část, Jak, Muž, Správné fungování, Nadměrný růst, Optický klam