Maminka.czBatole

Chodí vaše dítě do školky? Znáte svá práva a povinnosti?

Tereza Víchová 15.  7.  2015
Může po vás paní učitelka ve školce chtít, abyste své dítě vyzvedávala ihned po obědě proto, že jste na mateřské dovolené s druhým potomkem? A jak být ve vztahu s pedagogy zdravě asertivní a hájit zájmy svých dětí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřská škola je výchovně vzdělávací zařízení, které vaše dítě připravuje na velmi dlouhou cestu, trvající od první třídy mnohdy i dvě další dekády. Její úloha je nesporná a nenahraditelná a upozorňují na to i psychologové v čele s českým nestorem Zdeňkem Matějčkem.

Určitě jste pro své dítě velmi pečlivě vybírala, komu je svěříte na podstatnou část dne. A možná vás při tom překvapilo, že se občas liší kritéria, podle nichž se děti do školky přijímají. Některá jsou tak trochu „pod čarou“. Udělejte si tedy v následujících řádcích jasno, co školky mohou a kdy se máte ozvat. 

Povinnost a další kritéria

Věk dětí, kdy přednost má starší, místo trvalého bydliště, sourozenec ve školce, občas i sbírání pomyslných bodů před zápisem, to vše může mít vliv na fakt, zda se vaše ratolest do státní školky probojovala. Jediná věc je neměnná a zákonem daná: Dítě v posledním předškolním roce se umístit musí. Vše ostatní stanovuje ředitelka školky ve spolupráci se zřizovatelem, jímž je obvykle město.

Fakt, že vaše dítě prošlo sítem a je přijato k celodenní docházce do mateřské školy, ale může mít v některých školkách různě podané vysvětlení – především když jste znovu na mateřské. 

Práva, která mají všechny děti stejná 

„Já jsem na mateřské s dcerou, ale tříletého syna nechávám ve školce i na spaní,“ vypravuje Klára. „Jedna paní učitelka mívá nevhodné poznámky, proč si ho neberu po obědě, když jsem doma, ale nehodlám jí nic vysvětlovat. Jednou byl řádně přijatý k celodenní docházce, platíme za ni, a to je jediné zásadní.“ S dalším miminkem v náručí a starším sourozencem přijatým do školky jste si třeba oddechla jako Klára.

Kojit, uspávat, prochodit hodiny s kočárkem a k tomu se stihnout plně věnovat tříletému sourozenci na houpačce, běhat za odrážedlem a zkoušet nové prstové barvičky jsou totiž úkoly hodné chobotnice. Bohužel se i dnes stává, že v některých školkách existují určitá nepsaná pravidla, nebo dokonce zvláštní kritéria pro výběr dětí. 

Jste přece doma, tak proč si své starší dítě „neohlídat“. „Podle mého názoru potřebují obě děti v rodině stejně zajištěnou kvalitní péči,“ říká Zuzana Borovková, učitelka a majitelka soukromé MŠ. „Když je miminko s maminkou doma samo, může mu plnit jeho nároky stejně tak jako staršímu, když byl malý a zatím jediný. Jednomu dítěti věnujeme plnou pozornost, pro dvě už ji musíme dělit. Navíc tříleté dítě čím dál více potřebuje kolektiv, který pobyt ve školce zajistí.“ 

Školka není zaopatřovací ústav 

A z toho byste měla vyjít, i když vám budou poznámky nebo „nepsaná pravidla“ ve vaší školce nepříjemná a nedokážete je hodit za hlavu. Výsledkem může být fakt, že udýchaná přiběhnete do školky ve dvanáct, zatímco vám miminko usne v autě na deset minut a dalších pár hodin bude nevyspalé, což se projeví na jeho náladě. „Z pohledu učitelek ve státní školce se dá požadavek na vyzvedávání po obědě občas pochopit,“ podotýká Zuzana Borovková. „Je to určitý nedostatek systému, ale v některých chvílích se opravdu stává, že je jeden pedagog sám třeba na sedmadvacet dětí. U sociálně zralých předškoláků se to dá zvládnout, ale tříleté děti pozornost učitelky vyžadují více. Ta se nestihne věnovat všem, je vysílená a logicky se snaží si situaci ulehčit. Méně dětí ve třídě na odpoledne tomu pomůže.“

Vaše dítě se ve školce učí mnohému: fungovat v kolektivu, prosadit se, nebo naopak ustoupit, pomáhat ostatním, respektovat a tolerovat, uznávat autority v podobě učitelek. To všechno vám může pomoct, pokud se cítíte hloupě, že si pro dceru nebo syna nepřijdete po obědě. 

Soukromá školka jako alternativa 

Výhody: Rodinný přístup a malý počet dětí na učitelku. Ideální je pro zvykací období pro děti před 3. rokem věku, pomalu se tu naučí režimu MŠ. Můžete ji využít jen několikrát týdně přesně podle toho, jak momentálně potřebujete. Mnohé fungují i na několikahodinové hlídání nebo večery.

Vaše dítě může projít pomalým adaptačním režimem, kdy jej vyzvedáváte v postupně se prodlužujících časových intervalech. Je tu větší tolerance k potřebám vašeho potomka ohledně jídla, pití nebo faktu, že dítě ještě potřebuje pleny. Informace o dítěti obvykle podávají učitelky automaticky. 

Trénink asertivity

„U nás to ve školce funguje trochu jako za socialismu,“ vypravuje Eliška. „Maminky, které nechodí do práce, si děti automaticky vyzvedávají po obědě. Nějak nás ani nenapadlo se ozvat, přitom zrovna u nás je to trochu problém. Miminko se mi sice vyspí v kočárku, protože chodíme pěšky, ale starší Monička už pak doma neusne a navečer je přetažená a protivná. Ve školce by spala, tím jsem si jistá.“

„Maminky by se na celou věc měly podívat tak, že dítě prošlo určitým výběrovým řízením a splnilo požadavky na umístění do školky k celodenní docházce,“ vysvětluje učitelka Borovková. „Má tedy úplně stejná práva jako jiné dítě, které má pracující maminku. Paní učitelku by nemělo zajímat, kde maminka pracuje nebo je-li na mateřské. Jde přece o dítě a jeho výchovu a vzdělávání, nikomu nenáleží soudit maminku.“ Berte tedy jednání s paní učitelkou jako určitý trénink asertivity a slušně se ozvěte s uvedenými argumenty. Kdyby rozhovor nepomohl, nebojte se obrátit na ředitelku školky a celou věc řešit přímo s ní. 

Povídejte si o pokrocích svého dítěte 

Docházka není jediná věc, ve které byste si měla od počátku udělat jasno. 
Vzhledem k výchovně-vzdělávací funkci mateřské školy se neváhejte vydat za paní učitelkou i s jinými věcmi a řešit je včas. I my maminky totiž občas bereme školku spíše jako hlídací ústav, kam děti ráno odložíme a později si je narychlo vyzvedneme.

Je ale škoda pro všechny řešit ve dveřích jen tepláky na zahrádku. „Paní učitelky sledují psychický i tělesný vývoj a pokroky dítěte. Pokud zjistí nějakou anomálii, doporučují rodičům navštívit například logopeda, psychologa nebo co a jak trénovat doma,“ upřesňuje Zuzana Borovková. Určitě se vám tedy vyplatí ptát se paní učitelky na pokroky svého dítěte, stejně tak jako na to, jak proběhl obyčejný den ve školce.

„Dá se to skvěle využít i doma. Když rodič ve školce projeví zájem a já třeba řeknu, že jsme něco stříhali a dítěti to moc nešlo, mohou se spolu k činnosti doma vrátit a zdokonalovat ji,“ uzavírá učitelka. Pamatujte i na to, že každá školka má k nahlédnutí roční vzdělávací plán. Ten je obvykle tematicky rozdělen do měsíců. Sledujte aktivitu školky, nástěnky a výtvory dětí, i to vám mnohé napoví o tom, jak školka funguje a zda není třeba něco podrobněji probrat s pedagožkami. 

A jak to chceš ty, Adámku? 

Až budete řešit docházku a všechno ostatní, co se týká školky, nezapomeňte na toho, jehož se to týká nejvíc. Děti, které odpoledne ze školky vytrháváte násilím a mají pocit, že si ještě nestačily s kamarády pohrát, totiž existují. Ale významnou skupinou zůstávají ty, které s vámi budou raději obcházet park s kočárkem a řešit, kam asi jede to popelářské auto. Kdykoli to bude možné, vyjděte vstříc jejich potřebám a přáním. Budujete tím vzájemnou důvěru a láskyplné vztahy. Stejně tak nezapomeňte vysvětlit, proč musíte do školky přijít zrovna dnes až mezi posledními rodiči odpoledne a že si to další den třeba vynahradíte. 

Práva stejná pro všechny 

A že je školka pro rozvoj nenahraditelná, dokazuje i fakt, že je otevřena i dětem, jejichž maminky jsou v domácnosti. Taková situace nastává, když po skončení rodičovské dovolené zůstane obvykle maminka s dětmi ještě doma a nenastoupí do práce ani nepodniká. Stává se osobou pečující celodenně o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Dítě do školky může chodit, ale jen na čtyři hodiny denně.

Mamince platí zdravotní pojištění pojišťovna, kde se nahlásí a na skutečnost čtyřhodinové docházky denně ji pracovníci upozorní. Máte-li doma už „školní“ dítě a nepracujete, nemělo by navštěvovat družinu. 

Při výběru dbejte na následující fakta: 

  • Nejdražší neznamená nejlepší, v průměru ale za měsíční docházku vydáte okolo 8000 Kč a v Praze je průměrná cena okolo 10 000 Kč.
  • Vyptejte se na služby: stravné, kroužky, doplňkové aktivity (mohou a nemusejí být v ceně).
  • Některé školky pořádají i zajímavé semináře pro rodiče. Ptejte se, s jakými odborníky a jak spolupracují.
  • Zjistěte, zda je školka zapsaná v registru. Školka tak může získávat od státu finanční dotace, mělo by se to projevit na nižším školném. 

Potřeby dětí jsou důležité 

Doporučení veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové k naplňování práva na rovné zacházení v přístupu k předškolnímu vzdělávání komentuje nepřijetí dětí, jejichž matka je na rodičovské dovolené, takto: „Podstata kritéria vychází z předpokladu, že matka na mateřské dovolené pečující o malé dítě může stejně tak pečovat i o druhé dítě, ucházející se o místo v mateřské škole.

Individuální potřebu dítěte předškolního vzdělávání přitom není možné posuzovat pouze z hlediska, zda je jeden z rodičů doma, či nikoli, a na základě tohoto hlediska potřebu dítěte paušalizovat. Všechny varianty uvedeného kritéria jsou v rozporu se zásadou rovného zacházení a zákazu diskriminace, a jedná se o diskriminaci v přístupu ke vzdělání.“ Za diskriminační je podle ombudsmanky považováno například i odmítnutí dítěte se zdravotním postižením. 

Odborná spolupráce: Zuzana Borovková

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Rodina, Batole, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Mateřská škola, Peníze a kariéra, diskriminace, Jediná věc, Školné, Úloha, Vaše dítě, Chod, Časový interval, Ochránkyně, Sbírání, Docházka, Soukromá školka, Saba, Trvalé bydliště, Povinnost, Malý počet