Maminka.czKojení

Chodit do práce a přitom kojit? To zvládnete! Na co máte nárok?

Barbora Vajsejtlová 21.  11.  2019
Zjišťovali jsme, co všechno kojení v zaměstnání obnáší, jak se na něj připravit a co by vám měl zaměstnavatel umožnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdyby vaše matka, nebo některá žena její generace, vznesla požadavek, že se chce vrátit hned po porodu do zaměstnání a vzít si s sebou kojené dítě, pravděpodobně by měla „zaděláno“ na psychiatrickou hospitalizaci. Kojení a zaměstnání byly dlouhou dobu vnímány jako absolutní protimluv a teprve v posledních letech si zaměstnavatelé začínají uvědomovat, že kvalitní zaměstnankyně jsou pro ně natolik cenné, že se jim vyplatí vyjít jim v tomto ohledu vstříc. Pokud se tedy nechcete vzdávat kojení a zároveň ani svého zaměstnání, máte šanci. A máte nárok na mnohem víc věcí, než jste si možná vůbec myslela.

Srovnejte si to v hlavě

Než začnete řešit praktické věci, nejprve byste si svou volbu měla „srovnat v hlavě“ a zvnitřnit si ji. Pro spoustu maminek je totiž stále ještě těžko představitelné, že mohou být zároveň efektivní v zaměstnání i vynikající matkou. „Obvykle mají ženy představu, že mohou být buď dobrou mámou, nebo si ponechat svou kariéru, ale to je obrovský předsudek, který nemá žádné opodstatnění,“ říká psycholožka Eva Malá. „Nikde není psáno, že by pracující žena nemohla být vynikající matkou. Nebo opačně, že žena, která zůstává s dítětem doma až do jeho nástupu do školky, má automaticky výborné mateřské schopnosti. Naopak si umím velmi dobře představit, že žena, která si i při mateřství udrží kontakt s profesním světem, který ji naplňuje, může být mnohem spokojenější a vyrovnanější než žena, která je sice s dítětem doma, ale má pocit, že jí jinde něco utíká. Jde samozřejmě o velmi individuální volbu, která v žádném případě není černobílá,“ dodává psycholožka.

Monika Bagárová se zastává kojení na veřejnosti! "A odhalené zadky nikomu nevadí?"

Pokud se tedy hodláte vrátit do zaměstnání brzy po porodu, v době, kdy ještě kojíte, není na tom nic špatného. Možná vaše tetičky, sousedky nebo i vaše matka skřípou při té představě zuby a snaží se vás přesvědčit, že v takovém případě nemůžete svému dítěti poskytnout to, co potřebuje, ale jde o naprostý nesmysl. Tím, že pracujete, se vaše láska k dítěti nijak nezmenšuje. Právě těch několik hodin, které denně věnujete práci, vám může pomoci odreagovat se od mateřských povinností a načerpat novou sílu. Jestliže se tedy cítíte na to, abyste se vrátila do zaměstnání ještě v době, kdy své dítě kojíte, užijte si to bez výčitek svědomí. Neděláte nic špatného a máte na to plné právo.

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

Chůva, nebo dětská skupina?

V první řadě je samozřejmě potřeba vyřešit, jaký režim si s dítětem nastavíte. Pokud se hodláte vrátit do práce hned po několika týdnech až měsících po porodu, máte v podstatě dvě varianty: buď si najmete chůvu, která vám dítě bude přinášet na kojení, nebo se domluvíte se zaměstnavatelem, zda by bylo možné mít postýlku s dítětem přímo na pracovišti.

Podobnou zkušenost má například sedmatřicetiletá Veronika Dočekalová, která pracuje jako účetní v rodinné firmě. „Šéf za mě nenašel náhradu a náš rodinný rozpočet by se bez mého platu také těžko obešel. Kromě toho mám svoji práci ráda a nechtělo se mi ji opouštět.

"Domluvila jsem se se šéfem, že budu chodit jen třikrát týdně na pár hodin a do kanceláře si dám postýlku. Zpočátku jsem k tomu přistupovala s despektem a nedokázala jsem si příliš představit, jak by to mohlo fungovat. První měsíce ale Davídek prakticky prospal a nebyl nejmenší problém sladit práci a jeho denní rytmus. Později jsem kombinovala výpomoc babiček a slečny na hlídání. Šly třeba s malým na procházku nebo na hřiště a pak mi ho přivezly na kojení. Část úvazku jsem přesunula na home office a všechno fungovalo bez nejmenších problémů.“

Pokud máte osvíceného zaměstnavatele, může vám s hlídáním potomka pomoci dětská skupina, kterou ve vaší firmě založí. Ta je určena dětem od jednoho roku na nejméně šest hodin denně. Dětské skupiny začínají být mezi zaměstnavateli stále populárnější a například v roce 2017 se meziročně jejich počet zdvojnásobil. Podle odborníků za boomem dětských skupin stojí štědrá podpora z EU, která chce ženám pomoci vracet se dřív do práce. Zaměstnavatelé si pak také snadno spočítají, že zkušení a osvědčení zaměstnanci jsou pro ně k nezaplacení. V případě, že tedy plánujete kojit déle než rok, dětská skupina ve vaší firmě může být ideálním řešením.

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

Nezapomínejte na sebe

Kojení je samozřejmě velmi individuální záležitost, a zatímco některé děti pijí v intervalech, podle kterých by se daly řídit hodinky, jiné si potřebují „cucnout“ i v mezidobí. Právě v těchto případech oceníte odsávačku mléka, která vám vyřeší problém s dokrmováním i s udržením laktace. Pokud řešíte dokrmování odstříkaným mlékem, měla byste mít v zásobě minimálně i jednu rezervní „dávku“. Ta může být uskladněna v mrazáku (tři až šest měsíců) nebo ledničce (po dobu čtyřiadvaceti hodin). Nicméně pochopitelně ani ta nejlepší odsávačka nemůže nahradit ústa vašeho miminka a pro udržení laktace je potřeba kojit co nejčastěji a odsávat spíše výjimečně.

Skloubit kojení a návrat do zaměstnání rozhodně není nemožné, ale zároveň to také není banalita, nad kterou byste měla jen mávnout rukou. Nezapomínejte proto přitom na sebe. Pokud se budete odbývat, na vašem mléku i průběhu kojení se to odrazí. Stresové situace, únava, nedostatečný pitný režim nebo nevhodně sestavený jídelníček – to všechno jsou faktory, které mohou vaši snahu o kojení zhatit. Uvědomte si, že péči, kterou věnujete svému tělu, věnujete zároveň svému miminku. A pokud odbýváte sebe, odbýváte tím i své dítě.

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví
Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Po porodu, Kojenec, Tipy a rady porod, dětská skupina, Děti, Mléko, Zaměstnavatel, Evropská unie, Boom, Chod, Davídek, Office, Hodinky, Opodstatnění, Despekt, Zaměstnání, Matka, Odsávačka, Eva Malá