Maminka.czMateřídouška

Chováme domácí zvířátko: Ušatý mazlíček

redakce 24.  2.  2022
Přejí si vaše děti domů zakrslého králíčka? Pak je dobré vědět, jak se o něj správně starat...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


BEZ ČEHO SE KRÁLÍČEK DOMA NEOBEJDE:

  • Klec
  • Zelené krmení
  • Seno
  • Boudička, ve které může v klidu odpočívat
  • Napáječka se stále čistou vodou
  • Granule pro králíky nebo směs zrní

JAKO PEJSEK

Králíček je aktivní a společenský, pravidelně se potřebuje proběhnout po bytě, chce si hrát a mazlit se. Představ si, že ho můžeš i vycvičit! Naučí se slyšet na jméno, přiběhne na zavolání, zvládne chodit na vodítku, takže s ním můžeš ven na procházku. Ti nejšikovnější chovatelé se se svými ušáky dokonce účastní soutěží podobných těm psím. Králíčci při nich závodí v běhu, skáčou do dálky a do výšky nebo zdolávají různé překážky. A baví je to stejně jako hafany.

Klepněte pro větší obrázek



OBŘI Z KRÁLÍKÁRNY

Na nejednom venkovském dvorku najdeš králíkárnu - dřevěný domeček s kotci, ve kterých žijí domácí králíci. Chovají se pro dietní maso a hebkou kožešinu. Jenže i králíci určení na pekáč jsou roztomilí a přátelští.
Mnohý tak unikne svému osudu a stane se miláčkem rodiny. Je to však trochu velký mazlík - takový domácí králík může v dospělosti vážit kolem 5 kg. Ti největší mohou mít až 10 kg.

Klepněte pro větší obrázek



DIVOKÝ PŘEDEK

Všichni ti různě velcí a všelijak barevní králíci mají jediného předka, králíka divokého. Přestože původně žil jen ve Španělsku a na jihu Francie, díky lidem se rozšířil na mnoho dalších míst světa. Začali s tím už starověcí Římané, kteří ho pro chutné maso chovali v ohradách. No a ve středověku se králík divoký dostal i k nám a zabydlel se tu.

Foto: Istock.cz, Profimedia.cz

Poznáváme zvířátka: Hlemýžď s domkem na zádech

Témata: Mateřídouška, USA, Španělsko, domácí zvířátko, Soutěž, Králíček, Domácí, Maso, Francie, Klec, Mazlíček, Dom, Zvířátka, Zrní, Králík, Říman, Seno