Maminka.czZdraví

Chraňte oči dětí před sluncem. Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?

Simona Procházková 28.  4.  2021
Během letních měsíců si většina dospělých chrání zrak před slunečními paprsky slunečními brýlemi. Na děti se ale často zapomíná. Dětský zrak je přitom k poškození škodlivým UV zářením mnohem náchylnější. Výběr dětských slunečních brýlí byste rozhodně neměli podceňovat. Lékaři poradí, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V létě jsou oči extrémně namáhané. Ostré sluneční paprsky, koupání v chemicky ošetřených bazénech i přírodních koupalištích, kde se mohou ve vodě vyskytovat sinice, vysoké množství prachu a alergenů ve vzduchu, to jsou jen některé z příčin. Proto je na místě oči dobře chránit. V létě dosahuje intenzita slunečních paprsků maxima a kvůli slábnutí ozónové vrstvy na zemi dopadá stále více ultrafialového záření (UV). To má na oči škodlivý vliv a může vyvolat akutní záněty spojivek, poškození sítnice i další onemocnění zraku. Sluneční brýle je důležité používat při jakémkoli pobytu venku za denního světla, protože UV záření proniká i přes mraky, obzvlášť to platí právě pro děti.

Jak si vybrat sluneční brýle?

Dětské oči jsou citlivější než oči dospělých, protože mají v poměru k oku širší a průhlednější čočku. „Pokud jsou oči vystaveny přílišné expozici záření, může dojít k popálení kůže, zánětu rohovky či spojivek. Oči pak bolí, slzí, objevuje se světloplachost až neschopnost je otevřít. Děti tráví venku mnohem více času než dospělí, a jsou tak více vystavené přímému slunečnímu záření. Proto jsou kvalitní sluneční brýle a ochrana očí u nich velmi důležitá,” zdůrazňuje MUDr. Petra Teplanová z Očního centra Kukátko.

Proč nestačí kšiltovka?

Neviditelná část světelného spektra může udělat v oku a jeho okolí pořádnou neplechu. „Můj názor je takový, že kšiltovka je sice lepší než nic, ochranný UV faktor ve slunečních brýlích ale žádná pokrývka hlavy nenahradí. Současně je velmi důležitá volba brýlí, který by měly co nejvíce přiléhat k obličeji a tím umožnit průnik co nejmenšímu množství škodlivého záření do oka,“ říká MUDr. Tereza Jestřábová z Oční kliniky Gemini v Novém Jičíně.  A dodává ještě, že důležité je používat sluneční brýle také při koupání a při pobytu u vody: "Pokud to vodní aktivity dovolí, doporučuji se i koupat se slunečními brýlemi. V dnešní době má i řada plaveckých brýlí integrovaný UV faktor. U dětí dbejte, aby měly nasazenou kšiltovku a aplikovat můžete také oční kapky s UV ochranou."

Poradna: Jsou sluneční brýle pro děti v létě nezbytné?

Správná velikost a kategorie UV filtru

Dětské brýlové obruby se vyrábějí v různých velikostech a dají se koupit i pro nejmenší děti, nenabízí je ale každá optika. Vybrat správnou velikost dětských slunečních brýlí je bez vyzkoušení takřka nemožné. "Rodičům proto určitě nedoporučuji kupovat brýle na internetu. Brýle nesmí tlačit po stranách ani za uchem a musí dobře sedět na nose. Měly by dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké a řasy by se neměly dotýkat skel. Spíš než podle ceny a designu je důležité orientovat se při nákupu podle kategorie UV filtru. Ta nesouvisí s barvou brýlových skel. I čiré sluneční brýle mohou zrak před sluncem ochránit lépe než brýle se skly tmavými. Kategorie filtru je značena čísly od nuly do čtyř. V letních měsících se nejčastěji používá kategorie číslo tři, ať už pro dospělé, či dětské sluneční brýle,“ popisuje MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

U slunečních brýlí se neřiďte jen cenou

Sluneční brýle chrání sítnici, tedy oční pozadí, před škodlivým světlem ze slunce, a především pomáhají při orientaci v oslňujícím a ostrém světle. Proto by měly chránit proti UVA i UVB záření, doporučuje se filtr UV 400. Optimální jsou brýle s boční ochranou, které chrání také před odraženými paprsky,“ říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz. Pro děti doporučuje zvolit sluneční brýle především kvůli ochraně, jelikož je oko teprve ve vývinu. U dospělých se volí obruba i podle využití. Do přírody a do hor se volí vyšší UV ochrana, k vodě je zase vhodné přidat polarizační skla, která odstraní nepříjemné odlesky od vodní hladiny. Dětské brýle by měly být lehké a bezpečné, vhodným doplňkem je pak pokrývka hlavy, která chrání oči.

Jak správně vybrat dioptrické brýle pro dítě?

Pozor u dětí do dvou let

V našich zeměpisných šířkách u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplachosti. „Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, v takovém případě i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně, starším dětem už brýle na oči patří, ale když na to nejsou zvyklé, strhávají si je,” upozorňuje MUDr. Teplanová. Pro menší děti mohou být řešením brýle s páskem, který jejich stržení znesnadňuje. Pokud se vaše dítě léčí s tupozrakostí, je v tomto případě léčba oční vady důležitější než nošení slunečních brýlí. I kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, který před škodlivým zářením ochrání.

Příliš tmavé sluneční brýle škodí

Zajímavostí je, že brýle by neměly být ani příliš tmavé! Příliš tmavá skla mohou být dokonce naopak škodlivá! Při pobytu na intenzivním slunci, například u moře, se doporučuje zatmavení brýlí 50 až 60 %. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice.

FOTO: Istock.com

Děti na slunci: Používejte minerální filtry a dodržujte tyto zásady
Chraňte dětem oči před sluníčkem a zapomeňte na nejčastější mýty
Chraňte své nejmenší před sluncem
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Dovolená s dětmi, Alergie, Maminka cestuje, Slunce, Zrak, brýle, Oční centrum Kukátko, UV filtr, Jak, Ochranný krém, Sluneční záření, Dospělý člověk, ISTOCK, Neposlední řada, Oční vada, Šířka, Pavel Stodůlka, Lucie Valešová, DuoVize, Sluneční brýle, Oko dětí, Otevřít, Zdraví na Heureka.cz