Maminka.czRozvody

Chraňte své děti během rozvodu: Tohle byste rozhodně neměli dělat

Martina Machová 15.  10.  2019
Rozvod je bolestný pro všechny členy rodiny. Jak ty naše malé či větší skřítky ochránit, aby se jich naše životní rozhodnutí dotklo co možná nejméně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Život je najednou vzhůru nohama a jen máloco je na stejném místě jako před tím…! Doma nechybí jen máma nebo táta, ale i celá řada, balík či hromada malých drobností i větších důležitostí, na které byli všichni účastnící rozvodu po léta zvyklí. Oni se ve své podstatě totiž nerozvádí pouze muž a žena, jejich děti, ale i blízcí příbuzní a přátelé, kteří byli na rodinu navázaní. A zatímco my dospělí si zkrátka musíme a občas i umíme v takové situaci nějak poradit, děti potřebují naši ochranu, pomoc a velkou porci nesobecké lásky. Jak tedy dětem rozvod co nejvíce usnadnit?

Jak prožívají dospívající děti rozvod. Mnohdy hůře než batolata!

10 věcí, které byste během rozvodu (ani po něm) neměli dělat

  • Pokud je to jen trochu možné, zachovejte si s partnerem vzájemnou úctu, respekt a maximální slušnost. Pro děti je velmi důležité, že se jejich rodiče umí domluvit, podat si ruku a třeba se ze zdvořilosti zeptat: „Jak se máš?“ Mají vás totiž rády oba dva stejným dílem, ať už jste si udělali cokoliv, a velmi je zraňuje, musí-li sledovat vaši nenávist, hádky a boje. To jim ubližuje nejvíc!
  • Snažte se ve všech situacích chovat tak, aby vaši potomci neměli důvod k tomu skrývat svou lásku k druhému rodiči. Podporujte vztah k druhému rodiči, jak jen to je možné.
  • Opakovaně děti ujišťujte, že ony samy nemají s rozvodem nic společného, nemají na něm žádný podíl, neleží na nich pražádný stín viny.
  • Vyvarujte se toho mluvit před dětmi o odcházejícím partnerovi a jeho rodině negativně. Ano, mnohdy je to velice těžké, ale proč přenášet tuto tíhu na děti? (Máme přeci kamarádky či kamarády!)
  • Zvláště u větších dětí je těžké nesklouznout k tomu, abychom si z dítěte udělali zpovědníka. Děti opravdu nechtějí poslouchat naše lamentování, intimní detaily nových vztahů či opakované zprávy ohledně svízelné finanční situace.
  • Ostatně je-li aktuální finanční situace nelehká, nestěžujte si, ale stručně vysvětlete, že se budete muset v některých věcech uskromnit. Ideálně bez toho, aby byl jako viník označen bývalý partner. Děti to pochopí a větší děti mnohdy i překvapí a pomohou (například si najdou brigádu, aby si vylepšily svou finanční situaci apod.)
  • Záležitosti s bývalým partnerem neřešte přes děti, a ideálně ani ve chvíli, kdy si děti předáváte – zpravidla nejde o úplně příjemné záležitosti, tak proč do nich zasvěcovat ty nejzranitelnější? Proč riskovat, že si ve chvíli, kdy se těší na druhého rodiče anebo se jim k němu naopak nechce, navíc vyslechnou nějaké jedovatosti?
  • Neuveďte své děti do situace, kdy by se musely rozhodovat, kterého rodiče upřednostňují či milují více.
  • Neberte si osobně, pokud se k vám po pobytu u druhého partnera dítě nehrne. Jednoduše bylo u táty a nyní potřebuje chvíli čas a prostor se zase přeorientovat.
  • Nikdy mu neřekněte: „Jsi stejný jako tvůj táta!“ a podobné jedovatosti. Takové věty neuvěřitelně bolí. (A bolí často celý život!)
Jak připravit dítě na rozvod rodičů? Buďte upřímní a nepřetvařujte se

Samozřejmě, že věcí, kterých bychom se během rozvodového pekla měli vůči dětem vyvarovat je mnohem více. Ale nikdo není Superman, spíše býváme rádi, že v takové situaci vůbec dokážeme nějak fungovat. Jednou jsme ale rodiči a to už nám nikdo neodpáře (ostatně být za všech okolností opravdu dobrým rodičem je mnohdy víc, než co kdy filmový superhrdina dokázal!)

Zprávy – Aktuálně z domova i ze světa
Témata: Děti, Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Finance, Rozvody, rozvod, Alimenty, Táta, Příbuzní, Neřest, Finanční situace, Partner, Životní rozhodnutí, Superman!!!, Běh, Jedovatost, Skřítek, Superman, Nenávist