Maminka.czNovorozenec

Chraňte své dítě, my vás podpoříme

redakce 3.  10.  2011
Až o 1 400 Kč levnější mohou mít očkování proti rotavirům klienti VZP. Všeobecná zdravotní pojišťovna navazuje na svůj úspěšný loňský program s názvem „Chraňte své dítě, my vás podpoříme“ a opět nabízí výrazně levnější očkování novorozenců proti rotavirovým infekcím. Program je určen dětem ve věku od 6. do 24. týdne, pojištěným u Všeobecné zdravotní pojišťovny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Průvodními jevy onemocnění bývají opakované průjmy, zvracení a horečky. Často přitom dochází
k dehydrataci organismu, která je především u malých dětí velmi nebezpečná. Rotaviry jsou nejčastějším důvodem hospitalizace dětí ve věku do 2 let. Rotavirová infekce může způsobit, že dítě zvrací až 20krát denně a má průjmy s vodnatou stolicí a v některých případech vysokou horečku. Všeobecně platí, že nejzávažnější bývá první infekce, proto jsou v největším ohrožení malé děti.

Hlavním způsobem prevence je očkování. Vakcíny dostupné v ČR působí proti nejčastějším typům rotavirů, které představují 96 % typů těchto onemocnění v Evropě. Při vakcinaci proti rotavirům je velmi důležité správné načasování. Vakcína může být podána dětem od stáří 6 týdnů, a to ve 2 dávkách s minimálně měsíčním rozestupem. Je důležité, aby dítě dostalo poslední dávku před dosažením 24. týdne věku, protože jedině tak je možno zajistit správnou úroveň ochrany ve správnou dobu. Vakcína proti rotavirům se podává ústy, bez nutnosti vpichu, což je pro dítě šetrné.

Pro účast v programu „Chraňte své dítě, my vás podpoříme“ je třeba vyzvednout si na kterékoli pobočce VZP voucher/certifikát. Projekt garantuje, že zákonný zástupce dítěte uhradí za celé očkovací schéma (tj. dvě dávky) max. 3 000 Kč místo obvyklých 3 900 Kč, přičemž 500 Kč mu ještě následně Všeobecná zdravotní pojišťovna proplatí na podkladě předloženého voucheru/certifikátu a dokladu o zaplacení. Vakcína musí být zaplacena v období od 18. 4. 2011 (kdy byl program pro letošní rok vyhlášen) do 31. 12. 2011.Další informace získáte na www.vzp.cz/rotaviry.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Průvodní jev, Vaš, Očkovací schéma, Zákonný zástupce, Rotavirová infekce, Zdraví na Heureka.cz