[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na základ risotta pro 2 porce potřebujete:
Na následné dokončení risotta:
Postup:
Vyberte kulatozrnnou rýži, ideálně Carnaroli, případně Arborio. Navažte si 75 g na jednu porci. Nakrájejte si cibuli nebo šalotku, k cibuli můžete přikrájet i řapíkatý celer či fenykl. Budete potřebovat dva vyšší rendlíky s užším dnem – na vývar a samotné risotto. Na másle zpěňte cibuli dosklovata, v druhém rendlíku ohřejte silný kuřecí vývar (250 ml) a vodu (300 ml). Teď přichází čas na rýži.
Můžete ji propláchnout v cedníku tak dlouho, dokud z rýže nepoteče čirá voda. Vsypte rýži k cibuli a míchejte. Po minutce se rýže zatáhne, nyní vlijte velkého panáka bílého suchého vína. Alkohol nechte zredukovat.
Chřest použijte i do vývaru, ty nejtvrdší konce chřestu nechte vyvařit v nesoleném kuřecím nebo zeleninovém vývaru asi 20 minut. Předpřipravený základ risotta si začněte rozehřívat na sporáku, postupně přilévejte vývar, aby se risotto správně naředilo a mohlo dobře "dojít".
Mezitím ještě nakrájejte zbylé dvě třetiny chřestu. Odkrojte špičky (asi 3 cm) a zbytek stonku nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Chřest přidejte do risottového základu cca 4 minuty před jeho dovařením. Zelený chřest by se neměl vařit příliš dlouho, stačí pár minut.
Vypněte plotýnku a na dochucení přidejte citronovou šťávu, máslo, strouhaný sýr a pepř. Dosolte a než se pustíte do jídla, nechte ještě dvě minuty odpočinout.
Dobrou chuť!