Maminka.czRecepty

Chřestová sezóna je tu! Připravte si lahodné chřestové risotto

Kristýna Juřicová 29.  4.  2021
Sezóna českého chřestu je poměrně krátká, a tak je potřeba si jí pořádně užít. Chřestové risotto je jedním z jídel, které byste rozhodně neměli vynechat. Uvidíte, že se si pochutná celá rodina!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na základ risotta pro 2 porce potřebujete:

  • 150 g kulatozrnné rýže (Arborio nebo Carnaroli)
  • 350 ml kuřecího vývaru ředěného vodou 1:1
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 20 g másla
  • 1 jarní cibulku nebo banánovou šalotku
  • špetku soli

Na následné dokončení risotta:

  • 250 g (1/2 svazku) chřestu 
  • 25 g pecorina nebo parmazánu
  • alespoň 15 g másla (ale klidně i víc, pokud chcete) 
  • + zbytek (tedy 200 ml) ze zředěného kuřecího vývaru, který uchováme z celkových 550 ml z rozjetého risotta, kam použijeme jen cca 350 ml 

Postup:

Vyberte kulatozrnnou rýži, ideálně Carnaroli, případně Arborio. Navažte si 75 g na jednu porci. Nakrájejte si cibuli nebo šalotku, k cibuli můžete přikrájet i řapíkatý celer či fenykl. Budete potřebovat dva vyšší rendlíky s užším dnem – na vývar a samotné risotto. Na másle zpěňte cibuli dosklovata, v druhém rendlíku ohřejte silný kuřecí vývar (250 ml) a vodu (300 ml). Teď přichází čas na rýži.

Můžete ji propláchnout v cedníku tak dlouho, dokud z rýže nepoteče čirá voda. Vsypte rýži k cibuli a míchejte. Po minutce se rýže zatáhne, nyní vlijte velkého panáka bílého suchého vína. Alkohol nechte zredukovat.

Chřest použijte i do vývaru, ty nejtvrdší konce chřestu nechte vyvařit v nesoleném kuřecím nebo zeleninovém vývaru asi 20 minut. Předpřipravený základ risotta si začněte rozehřívat na sporáku, postupně přilévejte vývar, aby se risotto správně naředilo a mohlo dobře "dojít".

Mezitím ještě nakrájejte zbylé dvě třetiny chřestu. Odkrojte špičky (asi 3 cm) a zbytek stonku nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Chřest přidejte do risottového základu cca 4 minuty před jeho dovařením. Zelený chřest by se neměl vařit příliš dlouho, stačí pár minut. 

Vypněte plotýnku a na dochucení přidejte citronovou šťávu, máslo, strouhaný sýr a pepř. Dosolte a než se pustíte do jídla, nechte ještě dvě minuty odpočinout.

Dobrou chuť!

Rychlý oběd nebo večeře? Lilkový kaviár s rajčaty a pošírovaným vejcem
VIDEO: Grilovaný kukuřičný klas s pikantním chipottle máslem
Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, jídlo, Video recept, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Náš tip, Box, Mall.tv, Sezóna, Cibule, Parma, Chřest, Rýže, Risotto, Sporák, Fenykl, Vývar, Máslo, Dokončení