Maminka.czRecepty

Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli. Způsob, jak začít zbožňovat bílý chřest!

Veronika Zenklová 13.  5.  2021
Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli. Způsob, jak začít zbožňovat bílý chřest!
To je tak, když nečekáte zázrak, a on se stane. Přivítejte na stole svého jarního favorita!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience na 4 předkrmy nebo 2 hlavní jídla

 Na uvaření chřestu

  • 500g svazek bílého (případně i zeleného) chřestu – spíše silnější stonky
  • plátek citronu
  • 500 ml vody na vaření chřestu
  •  ½ lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Na tagliatelle z chřestu

  • 20 g másla
  • 2 hrsti plátků mandlí
  • 2 velké stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • chilli paprička dle chuti (možno vynechat)
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl

Postup

  • Nyní už můžete koupit na trzích nebo v obchodech český bílý chřest. Doma odřízněte jeho dřevnaté konce, oloupejte ho, zbytky nevyhazujte (budou se hodit do vývaru). Pomocí škrabky loupejte ze stonku tenké placaté nudličky. Poslední nudli rozřízněte napůl včetně hlavičky. Takto postupujte u všech chřestových stonků a pokládejte je do misky s vodou, oddělte na jedné straně samotné nudličky, na druhé ty s hlavičkou. Zakápněte je citronem, kolečko citronu klidně můžete v misce nechat.
  • Do rendlíku dejte vařit vodu a přisypte trochu cukru (zvýrazní chuť chřestu), o něco víc soli a opět zakápněte citronovou šťávou. Až začne voda vřít, vložte sem chřestové nudličky s hlavičkami. Po dvou minutách přidejte ostatní nudličky a po další minutě odstavte. Pomocí kuchyňských kleští stonky vyndejte a přendejte do misky s ledovou vodou. V této fázi byste si mohli upravený chřest schovat do lednice a pokračovat druhý den.
  • Dále nakrájejte česnek na tenké plátky, petrželku a chilli papričky najemno, rozehřejte máslo v rendlíku a opražte na něm nakrájené (plátkové) mandle, případně piniové oříšky. Až se rozvoní a začnou po okrajích zlátnout, přidejte česnek, stonky petrželky a chilli papričky. Vzápětí za nimi půjdou chřestové stonky.
  • Přilijte trochu citronové šťávy, opepřete, dolaďte dalším kouskem másla, trochou soli a posypejte petrželovými lístečky.
  • Poté, co vložíte chřest, stačí už jenom minutka a je hotovo. Pokud však toužíte po ještě větší dokonalosti, můžete předkrm posypat slaninovou strouhankou a/nebo parmezánem. Při svátečních příležitostech se tagliatelle z chřestu hodí jako výjimečná příloha k rybám či drůbeži anebo do nich stačí přidat pár restovaných krevet.
Témata: Recepty, jídlo, Video recept, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Box, Sůl, Citronová šťáva, Drůbež, Máslo, Tagliatelle, Stonek, Citron, Předkrm, Chřest, JENOM, Mandle, Petržel, Chilli, Šťáva, Chilli paprička, Miska
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Stejné místo i sestava, jen desítky let rozdíl. Zasmějte se u 40 rodinných momentek v proměnách času
Mrázková Dita
Galerie
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Rodiče sdíleli hrůzu z restaurací: Těchto 20 bizarně naservírovaných pokrmů hlava nebere!
Mrázková Dita
Galerie
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie
Jedna vlastní, druhá adoptovaná: Dcery herce Toma Cruise Suri a Isabella vyrostly jako z vody! V čem našly největší vášeň?
Mrázková Dita
Děti slavných
Nejlepší kouzelnická esa Pavla Kožíška: Čtyřmetrová skluzavka času a proměna v trpaslíka
Mrázková Dita
Slavní tatínci