Maminka.czRecepty

Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli. Způsob, jak začít zbožňovat bílý chřest!

Veronika Zenklová 13.  5.  2021
Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli. Způsob, jak začít zbožňovat bílý chřest!
To je tak, když nečekáte zázrak, a on se stane. Přivítejte na stole svého jarního favorita!

Ingredience na 4 předkrmy nebo 2 hlavní jídla

 Na uvaření chřestu

  • 500g svazek bílého (případně i zeleného) chřestu – spíše silnější stonky
  • plátek citronu
  • 500 ml vody na vaření chřestu
  •  ½ lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Na tagliatelle z chřestu

  • 20 g másla
  • 2 hrsti plátků mandlí
  • 2 velké stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • chilli paprička dle chuti (možno vynechat)
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl

Postup

  • Nyní už můžete koupit na trzích nebo v obchodech český bílý chřest. Doma odřízněte jeho dřevnaté konce, oloupejte ho, zbytky nevyhazujte (budou se hodit do vývaru). Pomocí škrabky loupejte ze stonku tenké placaté nudličky. Poslední nudli rozřízněte napůl včetně hlavičky. Takto postupujte u všech chřestových stonků a pokládejte je do misky s vodou, oddělte na jedné straně samotné nudličky, na druhé ty s hlavičkou. Zakápněte je citronem, kolečko citronu klidně můžete v misce nechat.
  • Do rendlíku dejte vařit vodu a přisypte trochu cukru (zvýrazní chuť chřestu), o něco víc soli a opět zakápněte citronovou šťávou. Až začne voda vřít, vložte sem chřestové nudličky s hlavičkami. Po dvou minutách přidejte ostatní nudličky a po další minutě odstavte. Pomocí kuchyňských kleští stonky vyndejte a přendejte do misky s ledovou vodou. V této fázi byste si mohli upravený chřest schovat do lednice a pokračovat druhý den.
  • Dále nakrájejte česnek na tenké plátky, petrželku a chilli papričky najemno, rozehřejte máslo v rendlíku a opražte na něm nakrájené (plátkové) mandle, případně piniové oříšky. Až se rozvoní a začnou po okrajích zlátnout, přidejte česnek, stonky petrželky a chilli papričky. Vzápětí za nimi půjdou chřestové stonky.
  • Přilijte trochu citronové šťávy, opepřete, dolaďte dalším kouskem másla, trochou soli a posypejte petrželovými lístečky.
  • Poté, co vložíte chřest, stačí už jenom minutka a je hotovo. Pokud však toužíte po ještě větší dokonalosti, můžete předkrm posypat slaninovou strouhankou a/nebo parmezánem. Při svátečních příležitostech se tagliatelle z chřestu hodí jako výjimečná příloha k rybám či drůbeži anebo do nich stačí přidat pár restovaných krevet.
Témata: Recepty, Video recept, jídlo, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Mandle, Citron, Šťáva, JENOM, Sůl, Stonek, Citronová šťáva, Miska, Máslo, Chřest, Chilli
Mohlo by vás zajímat
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Formánková Simona
Instagram
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
redakce
Porod
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Novák Matějková Markéta
Miminko
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Největší chyby, které dělají rodiče v prvním roce života dítěte. Proč to tak vadí?
Procházková Simona
Miminko
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Machová MartinaProcházková Simona
Autismus
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Zenklová Veronika
Porod