Maminka.czZdraví

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?

Rýma, kašel, škrábání v krku, bolest hlavy, zvýšená teplota, zkrátka běžné nachlazení a respirační virózy jsou onemocnění, která se nevyhýbají ani těhotným ženám. Stejně tak jako chřipka. Jak se v době očekávání miminka můžete bezpečně léčit a je vůbec vhodná domácí samoléčba?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud udeří doba epidemie nachlazení a chřipek, nejsou mimo ohrožení nákazou ani těhotné ženy. Naopak – nastávající maminky jsou vzhledem ke svému stavu a imunitnímu nastavení v době jiného stavu k virovým infekcím náchylnější než ostatní populace. I běžné nemoci jako viróza nebo obyčejná rýma či dráždivý kašel vám v těhotenství dokážou zkomplikovat život. Jak se správně léčit a které léky jsou zapovězeny?

VIDEO: Chřipka a nachlazení v těhotenství. Víte které léky můžete užívat?

„Vzhledem k tomuto faktu je nejrozumnější se v rámci možností vyhnout rizikovým situacím a rizikovým místům. Vysoké riziko nákazy respirační virózou hrozí v místech s velkou koncentrací lidí, to znamená na úřadech, v dopravních prostředcích, v čekárnách lékařů, v obchodních centrech, ve školách a školkách a podobně, rizikem je samozřejmě i pobyt s  nemocným v jedné místnosti, například v jedné kanceláři,“ říká profesor MUDr. Pavel Calda, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Chřipka a viróza: Na co si dát pozor při samoléčbě?

Nachlazení i chřipka jsou onemocnění, která jsou běžně léčena léky určenými na mírnění potíží doprovázejících infekci, to znamená kapkami do nosu, léky na kašel a především léky určenými na snížení teploty a mírnění bolesti svalů a kloubů. Jenže to v době těhotenství tak jednoduché není.

„Řada účinných látek těchto léků se během těhotenství nedoporučuje, případně je jejich užití nějak omezeno. To se samozřejmě týká i léků volně prodejných. Po celou dobu těhotenství jsou například nevhodné léky s účinnou látkou ibuprofen, ve třetím trimestru jsou nevhodné léky s kyselinou acetylsalicylovou. Problém je i s volně prodejnými kapkami do nosu a s léky proti kašli. A nejen to, rizikové pro nastávající maminky mohou být i některé bylinné čaje,“ říká MUDr. Calda.

7 zaručených babských rad, které rychle zaberou na rýmu, kašel a nachlazení

Nachlazení (nejen) v těhotenství nepřecházejte

Pokud žena v jiném stavu onemocní nachlazením či chřipkou, je určitě vhodné, aby svůj zdravotní stav konzultovala s lékařem.

„Přecházení či ignorování nemoci je pro těhotenství také nebezpečné. Delší dobu trvající teploty mohou být pro plod rizikem a urputný kašel ve třetím trimestru může být příčinou nástupu předčasných kontrakcí,“ varuje lékař a pokračuje:

To ale neznamená, že žena nemůže být účinně léčena. Léky u nemocných nastávajících maminek by ale měly být voleny s ohledem na probíhající těhotenství a žena by se měla přesně držet doporučeného dávkování. S tím samozřejmě poradí lékař nebo lékárník.“

Součástí léčby respiračních viróz v době těhotenství jsou klid na lůžku, dostatečná hydratace a přísun vitaminů, zejména vitaminu C.

Vitaminy stačí přijímat ve stravě, to znamená jíst hodně ovoce a zeleniny. V případě, že žena chce užívat potravinové doplňky či nějaké multivitaminy, i ty by měly být vybírány s ohledem na probíhající těhotenství,“ uzavírá prof. Calda.

V prvním trimestru  (do 13. tt)

Lze užívat léky obsahující účinnou látku paracetamol a kyselinu acetylsalicylovou.
V druhém trimestru (od 14. tt do 27. tt) Lze užívat léky obsahující účinnou látku paracetamol a kyselinu acetylsalicylovou.
Ve třetím trimestru (od 28. tt do 40. tt) Lze užívat pouze léky obsahující paracetamol.

Každé užití léků žena musí konzultovat s lékařem či lékárníkem.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

Rýma v těhotenství

Přestože rýmu běžně moc neřešíte, v těhotenství nastává jiná situace, protože většina nosních sprejů není v těhotenství vhodná. Účinným pomocníkem v boji s rýmou je mořská voda nebo minerální voda (např. Vincentka) ve spreji. V případě mořské vody můžete vybírat z těchto druhů:

  • Hypertonická mořská voda – prodává se volně v lékárně, je bezpečná pro denní a delší užívání i pro novorozence.
  • Isotonická mořská voda – má vyšší koncentraci soli, tudíž je účinnější, ale kvůli tomu je také agresivnější ke sliznicím, proto se nedoporučuje ji užívat déle než týden a není vhodná pro kojence.

Zkusit ale můžete také fyziologický roztok, inhalátor, nosní konvičku, náplast napuštěnou směsí přírodních éterických olejů nebo mastičku s éterickými oleji. Používání nosní konvičky vyžaduje trochu cviku, ale je velmi účinná a úleva je znát hned.

Náplasti, křížové tejpy (cross tape) zase mechanicky působí na ucpané dutiny. Nalepují se na kořen nosu nebo doprostřed čela. Někdy mohou být napuštěné i směsí přírodních olejů. Podobné je to s mastičkami, které se v tenké vrstvě mažou na čelo a podél nosu. Ovšem ne každému jsou masti a tejpy příjemné.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Nemoci, Nemoc, Kašel, névy, nachlazení, Bolest hlavy, Vincent, léky, Jak, Doporučené dávkování, Cross, Čekárna, Paracetamol, ISO, Rýma, Obchodní centr, Praha, Ace, Přísun vitaminů, Pavel Calda, Dostatečná hydratace, Lék, Zdraví na Heureka.cz