Maminka.czSlavní tatínci

Chris Hemsworth si dává pauzu kvůli riziku rozvoje vážné nemoci. Chce se věnovat rodině

Michaela Láchová 1.  12.  2022
Australský herec a trojnásobný táta Chris Hemsworth (39) se rozhodl přerušit svou hereckou kariéru. Důvodem je Alzheimerova choroba, ke které má herec predispozici. Chce se tak soustředit hlavně na svou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při natáčení nové minisérie Tělo nezná hranic (v originále Limitless with Chris Hemsworth) se slavný představitel Thora v rámci genetických testů dozvěděl, že má nadprůměrné predispozice na rozvinutí Alzheimerovy choroby. Konkrétně existuje osmkrát až desetkrát vyšší pravděpodobnost, že onemocní. Herec se proto snaží žít tak, aby nemoci předcházel.

„Není to předurčující gen, ale je to silná indikace. Před deseti lety by to, myslím, bylo ale spíš považováno za určující,“ řekl v rozhovoru pro Vanity Fair s tím, že většina lidí se vyhýbá rozhovoru o smrti v naději, že se jí nějak dokážou vyhnout.

Když se zprávu o vážné nemoci dozvěděl, byl to pro něj nejprve šok. „Měl jsem najednou pocit, že se mi zhoršuje paměť. Je to jako placebo efekt,“ uvedl. Podle svých slov je rád, že o možném riziku ví, může totiž teď udělat vše pro to, aby nemoci předcházel. Základ pro to tvoří vyhýbání se stresu, alkoholu a cigaretám, ale také zdravé stravování, pohyb nebo pravidelný spánek.

Alzheimerovu chorobu má v rodině

Jak Chris Hemsworth v jedné z epizod minisérie uvedl, Alzheimerovou chorobou trpí i jeho dědeček. „Jsou dny, kdy je docela veselý. Nejsem si ale jistý, jestli si ještě něco pamatuje. Skáče z angličtiny do holandštiny, což je jeho původní jazyk,“ zmínil. Se svými dětmi podle svých slov Chris o nemoci zatím nemluvil. „Nemyslím si, že by to zatím dokázaly pochopit, takže s tím ještě počkám,“ řekl.

Chris se teď v návaznosti na zjištění o Alzheimerově chorobě chce věnovat především rodině. S manželkou herečkou Elsou Pataky má tři děti. V roce 2012 se jim narodila dcera India a o dva roky později dvojčata Sasha a Tristan.

Témata: Slavní rodiče, Slavní tatínci, Rodina, Rozhovor, Herec, Kariéra, Otec, Nemoc, Chris Hemsworth, Sasha, Představitel, Thor, Vanity fair, Vaz, PAU, Predispozice, Indikace, Táta, Alzheimerova choroba, Elsa Pataca, Tristan, Minisérie