Maminka.czVaše příběhy

Chtěla jsem, aby syn sportoval, ale přístup trenérů mě odradil

21.  9.  2019
Najít sportovní oddíl či kroužek, kde si nehrají na výkon, je v dnešní době opravdu oříšek. Jak pak mají děti s radostí sportovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Matějovi je sedm let a tento rok nastoupil do druhé třídy. Je to chytrý kluk, jedničky měl od shora dolů, jen z tělocviku dostal od přísné paní učitelky za dvě. Popravdě se paní učitelce moc nedivím, dát Matějovi jedničku za snahu by možná šlo, ale on za snahu dostal právě tu dvojku. Syna miluji, ale jsem realista, takže pokud si představíte vašeho nejnešikovnějšího spolužáka ze základní školy a svou vzpomínku vynásobíte minimálně dvěma, vyjde vám náš Matýsek. (Ostatně celý táta, ale pššš.)

Poradna: Jak motivovat děti ke sportu? Důležité je jít příkladem

I přestože je Matěj opravdu neobratný a pomalý – prostě absolutně nesportovní typ, pochopitelně chci, aby se trochu hýbal a nějaké sportovní základy si osvojil, ideálně společně s vrstevníky. Jenže jaký sport je pro malé „slůně v porcelánu“ vhodný? Se mnou nebo s manželem opravdu sportovat nebude, potřebuje děti a jinou autoritu než rodiče. No, a tak jsme i kvůli Matějovu žadonění zkusili obyčejný fotbal, kam chodili kamarádi. Nešlo o žádný superoddíl, prostě obyčejný malý fotbalový klub s dvěma tréninky týdně. Trenéra jsem dopředu upozornila, že syn je pomalejší a nepříliš obratný (pochopitelně ne před Matějem). „On se chytne, není to žádnej velkej cvalda, to půjde! Kluci ho potáhnou, nebojte, my si poradíme. Navíc nejsme žádnej Real Madrid, že jo…“ prohodil familiárně trenér. Jenže uběhly pouhé dva týdny a Matěj začal chodit z fotbalu zaražený. Nicméně mi tvrdil, že je vše v pořádku. Na fotbal s kamarády chtěl chodit dál, což mě na chvíli uchlácholilo. Jenže po dvou nebo třech týdnech jsem potkala kamarádku, která se čas od času chodí na tréninky mrknout – má na to čas, je na mateřské.

Rodiče sportovci, synové buchtíci: Vyrovnat se s jinakostí dětí bylo těžké

„Bětko, dej toho Matěje někam jinam, ten trenér se po něm fakt šíleně vozí. Jdi si za plot někdy poslechnout,“ řekla mi Zuzka a já šla. Uf, bylo to hrozné – ponižování, vysmívání i nadávky. To vše musel poslouchat můj tehdy šestiletý syn i jeden podobně „nadaný“ chlapeček. Po tréninku jsem zašla za trenérem, jenže než jsem se nadechla, spustil: „To sem rád, že vás vidím, nic ve zlém, ale ten Matěj je fakt materiál. Nemá nějakou poruchu? Víte, paní, jsme sice malý klub, ale nějaký výkon se i tady podávat musí. On je vyloženě línej a se po dvou měsících skoro netrefí do balónu. Vůbec nevím, co s ním. To sem nezažil.“ Co na takový výlev říct a nemluvit sprostě? A tak jsem pípla pouze „hmm, nashle“ a odešla jsem. Matěj byl na jednu stranu rád, že na fotbal už chodit nebude, ale bylo znát, že ho trápí, že už nebude „fotbalista“ jak ostatní kamarádi.

Bohužel podobný průběh mělo v různých podobách, délce docházky a jemnosti přístupu i plavání, judo, pohybové hry, a dokonce i obyčejný Sokol! Matěj byl po pár tréninzích brzda úplně všude! Panebože, proč jsou i u tak malých dětí rychlost a výkon tak šíleně důležité? Vždyť je u každého sportu naprostým základem, aby daný pohyb dítě bavil, aby mělo k němu lásku a snad i vášeň, jen tak může být jednou dobré a ve sportu pokračovat i v pubertě a po ní. Proč to tolik trenérů a vedoucích sportovních kroužků bere za úplně opačný konec?  Anebo jsme měli obrovskou smůlu na trenéry? Je mi moc líto, když vím, co syna bude čekat například na lyžařském výcviku a ve vyšších ročnících na základní a střední škole během tělocviku. Nejenže na to musím syna promyšleně a nenápadně připravovat fyzicky, ale pochopitelně i duševně, aby byl psychicky vždy silnější než ti, co mu budou dávat jeho neobratnost „sežrat“.

Manžel nutí syna sportovat. Je na něj příliš tvrdý!

Maminky, prosím, nemáte někdo podobnou zkušenost? Zlomili jste v takovém případě nad pohybem a sportem v dětských kolektivech hůl? Anebo jste své děti povzbuzovaly, ať na chvíli zatnou zuby, že se to třeba poddá?

Bětka B., 33 let

Témata: Předškolák, Hry pro děti, Vaše příběhy, Syn, Sport, Vývoj, Psychomotorický vývoj, Fotbalista, trenér, Kamarád, Judo, Potah, Kroužky, Madrid, Fotbal, Přístup, Spor, Sportovní oddíl, Sokol, Bětka, Sport na Heureka.cz