Maminka.czNeplodnost a IVF

„Chtěla jsem být užitečná“ říká dárkyně vajíček Zuzana

Barbora Neubergerová 8.  10.  2015
Ne každá žena se kvůli různým problémům může stát maminkou přirozeně. Ale díky vědě, už i ony se mohou těšit z mateřství. Někdy jim však může pomoci jen jiná žena - dárkyně vajíčka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„V případě neplodnosti je zhruba v polovině případů problém na straně ženy, a v polovině případů je problém na straně muže. U žen se k použití darovaných pohlavních buněk přistupuje nejčastěji při předčasném selhání činnosti vaječníků, při malém počtu vajíček a v případě, že má žena svoje vajíčka nekvalitní. Samostatnou skupinou příjemkyní jsou ženy, které za sebou mají onkologickou léčbu, během níž došlo k odebrání, či poškození tkáně vaječníků,“ přibližuje MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka Sanatoria Repromeda.

Jak jsem se rozhodla darovat vajíčka

Stát se dárkyní vyžaduje velkou odvahu a odhodlání. Přestože je dárcovství spojené s kompenzací nákladů spojených s darováním, ženy složitou proceduru darování nepodstupují kvůli financím, ale hlavně kvůli potřebě pomoci druhým.

„Jednou za čas mě přepadne potřeba být někde užitečná, jednou jsem přispívala na sbírku na Klokánek, podruhé jsem přispívala na pomoc starým lidem. Teď, protože jsem se před časem stala mámou, jsem hledala, kde bych mohla být ku pomoci v oboru s dětmi,“ popisuje své rozhodnutí stát se dárkyní vajíček Zuzana K.(25) z Brna, která poprvé vajíčka darovala letos v lednu a dodává „pro darování jsem se rozhodla vlastně proto, že jsem zase chtěla být užitečná.“

Jak to probíhá

Pokud se žena rozhodne darovat vajíčka, čeká jí drobné nepohodlí v podobě podstoupení hormonální stimulace. „Tu si žena injekčně aplikuje sama doma. Stimulaci může doprovázet napětí až mírná bolest v podbřišku,“ popisuje Kateřina Veselá. K odběru dochází v předem stanoveném termínu, na operačním sálku v celkové anestezii.

Odhalte neplodnost! Osm otázek napoví

„Já jsem během celého procesu stimulace nepocítila ani náznak nějaké nevolnosti, či jiné zdravotní potíže. Chvílemi jsem ale měla strach z toho, až přijde den odběru. To však bylo nejspíš jen tím neznámem, do kterého jsem šla. Zpětně když se ohlédnu, musím přiznat, že darování vyžaduje obětovat trošku času, ale protože jsem na rodičovské dovolené, neměla jsem s tím problém. Když vše zhodnotím, musím říct, že ten pocit, který se ve vás rozleje poté, stojí za to. Pomohla jsem někomu, kdo se měsíce či roky trápil tím, že nemůže mít rodinu, a najednou, díky mně, je konec trápení,“ popisuje pocity Zuzana.

Kdo se může stát dárkyní?

Ač se může zdát, že dárcovství je žádané, a kliniky vítají všechny ženy, které se rozhodnou darovat vajíčka, není tomu tak. Dárcovství má svá přísná pravidla.

„Základními zákonem danými předpoklady jsou například plnoletost, plodnost a dobrý zdravotní stav. Jednotlivá centra si však mohou klást přísnější podmínky. Ty se mohou týkat výšky, váhy, vzdělání a podobně. Určité předpoklady vycházejí i od páru, který vajíčko přijímá. Zde může jít například o požadavky na určité fyziognomické znaky, zájmy a tak dále. Toto vychází z přání, aby dítě počaté pomocí darovaných buněk, mělo stejné znaky, jako nesou partneři, jež darované vajíčko přijímají.  Na základě těchto požadavků jsou pro konkrétní páry vybírané konkrétní dárkyně,“ upřesňuje lékařka.

Předpoklady k dárcovství vajíček:

  • věk od 18 do 33 let
  • dobrý zdravotní stav
  • normální Body Mass Index
  • absence dědičných a psychiatrických onemocnění v rodině
  • bez anamnézy neplodnosti
  • bez anamnézy drogové závislosti
  • nekuřačka
  • pravidelný menstruační cyklus
  • ukončené středoškolské vzdělání

Pokud žena tato kritéria nesplňuje, nemůže se dárkyní stát.

Témata: Neplodnost a IVF, Menstruační cyklus, Body Mass Index, Darované vajíčko, Kateřina Veselá, Rika, Hormonální stimulace, Zuzana, Dárcovství, Náklad spojený, Dar, Operační sál, Dárkyně, Darování, Byt, Mírná bolest, Klokánek, Plnoletost, Repromeda