[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
12 kousků, 60 minut
Potřebujeme: 50 g másla, 45 g hladké mouky, 20 g holandského kakaa, špetka soli, 2 vejce; Náplň a poleva: 200 ml smetany ke šlehání min. 33%, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce moučkového cukru, 100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70 %
Troubu zapněte na 200 °C. V hrnci ohřejte 120 ml vody. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Mouku prosejte s kakaem a solí. Vodu s máslem přiveďte k varu a vmíchejte mouku. Míchejte, dokud se těsto nezačne „odpalovat“ – hotové se nelepí na stěny ani vařečku.
Těsto vařečkou rozdělte na kousky a nechte zchladnout. Přidejte vejce a vyšlehejte v těsto o konzistenci pasty. Naplňte jím zdobicí sáček a na pečicí papír tvořte asi 10 cm dlouhé tyčinky.
Pečte 12 až 15 minut. Teplotu snižte na 170 °C a nechte ještě asi 10 minut dopéct. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto „spadne“! Éclairky vyjměte a z boku do každé z nich udělejte špejlí dírku, aby mohla uniknout pára.
Smetanu vyšlehejte s vanilkou a moučkovým cukrem. Nastrouhejte asi 2 lžíce čokolády, zbytek rozpusťte. Vychladlé éclairs rozřízněte a naplňte šlehačkou. Horní část namočte do čokolády a přiklopte. Posypte hoblinkami.
15 kousků, 20 minut + tuhnutí
Potřebujeme: 600 g mléčné nebo hořké čokolády, 120 g nudlí „chow mein“ (krátké smažené nudle, koupíte už hotové v obchodech), 15 čokoládových vajíček, cukrové posýpky
400 g čokolády rozpusťte a vmíchejte k ní nalámaný zbytek čokolády. Míchejte, dokud se nerozpustí – takto vytemperovaná čokoláda bude trvanlivější a nebude se rozpouštět při doteku.
Silikonové formičky na muffiny vylijte čokoládou, nechte chvíli ztuhnout a pak zbytek čokolády slijte. Dejte do ledničky. Nudle smíchejte se zbytkem čokolády, aby v ní byly celé obalené. Košíčky vyloupněte z formiček a naplňte nudlemi. Ozdobte posýpkami a vajíčkem.
10 kousků příprava: 35 minut + tuhnutí
Potřebujeme: 200 g bílé čokolády, červené potravinářské barvivo, 10 velkých jahod, 100 g mléčné čokolády, 50 g tmavých želé bonbonů
Bílou čokoládu rozpusťte. Asi 50 g jí dejte stranou a přidejte k ní na špičku nože červeného barviva – čokoládu je potřeba obarvit narůžovo. V bílé čokoládě máčejte jahody, pokládejte širším koncem dolů a čokoládu nechte ztuhnout.
Mléčnou čokoládu rovněž rozpusťte. Připravte si alobal, kus kartonu a jednorázové cukrářské sáčky. Karton pokryjte alobalem. Tmavou čokoládu dejte do sáčku a na alobal naneste kapičky ve tvaru oušek.
Z tmavé čokolády nastříkejte dvacet teček jako oči. Růžovou čokoládu nandejte do jiného sáčku a na ouška naneste světlý střed. Vyrobte čumáčky. Vložte na chvíli do mrazničky.
Z bonbonů ostrým nožem vykrájejte fousky. Když jsou uši tuhé, připevněte je do polotuhé bílé čokolády na jahodách jako uši. Podobně připevněte oči, čumáček a pod něj fousky. Používejte chirurgické rukavice, ať se čokoláda nelepí na prsty. Pokud by čokoláda na jahodách byla příliš tuhá, namočte komponenty do rozpuštěné čokolády a přilepte.
2 formy o Ø 20 cm, 1,5 hodiny
Potřebujeme: 400 g hořké čokolády s obsahem kakaa 60 %, 400 g másla, 2 lžičky instantní kávy, 340 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 800 g třtinového cukru, 2 lžíce kakaa, 6 vajec, 150 ml kefíru; Ganache: 200 g hořké čokolády, 280 ml smetany ke šlehání, 25 g másla, fondánová vajíčka na ozdobu
Ráfky dortových forem vyložte pruhem pečicího papíru. Z něj udělejte i dna. Troubu zapněte na 140 °C.
Nalámanou čokoládu dejte do pánve s nepřilnavým povrchem. Přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 240 ml vody. Zahřívejte, dokud se vše nepropojí. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao (to prosejte přes sítko). Přidejte vejce a kefír. Postupně vmíchejte i čokoládovou směs. Nalijte do forem a pozvolna pečte asi 85 minut. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě (a nelekejte se, když se trochu propadne!). Než se dort upeče, připravte si ganache.
Čokoládu nalámejte a zalijte horkou, ale ne vroucí smetanou. Přidejte plátek másla a nechte chvíli odstát. Vymíchejte hladký krém, který nechte zchladnout, aby trochu ztuhl.
Oba korpusy prokrojte, a vrstvy promažte ganache, kterou na bocích nechte trochu stéct. Ozdobte vajíčky.
asi 30 perníčků, 20 minut + odležení a zdobení
Potřebujeme: 300 g hladké mouky + na podsypání, 180 g moučkového cukru, 1 lžička perníkového koření, 1 lžičky jedlé sody, 2 vejce, 70 g medu, 1 lžíce nutelly, 3 lžíce mléka, 1 lžíce tuzemáku Poleva a zdobení: 140 g moučkového cukru, 1 bílek z vejce velikosti M, 1 lžička bramborového škrobu, pár kapek citronové šťávy, cukrové zdobení
Mouku prosejte s cukrem, kořením a sodou. Přidejte vejce, med a nutellu a vypracujte tuhé těsto. (případně můžete přidat med). Těsto nechte aspoň 2 hodiny odležet, ideálně do druhého dne. Troubu zapněte na 180 °C.
Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte plát silný 3 mm. Vykrajujte vajíčka a klaďte je vedle sebe na plech s pečicím papírem. Pečte asi 6 minut dorůžova.
Horké perníčky potírejte směsí mléka a tuzemáku. Cukr na polevu dvakrát prosejte a metličkou (nebo v mixéru) prošlehejte s bílkem, škrobem a citronovou šťávou. Zchladlé perníčky pomocí štětce potřete polevou a zdobte posýpkami a cukrovými vločkami.