Maminka.czVýživa a stravování

Chutné poklady z našich regionů

redakce 27.  3.  2015
Každý kout naší země má své tradice okořeněné pestrou chutí a vůní. Pojďte s námi vyzkoušet recepty, které mají ambice překročit hranice jednotlivých krajů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Škvarkové pirohy ze Slezska

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 1 kg brambor typu B, 2 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, sůl, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 1 vejce, olej

Brambory uvařte ve slupce, nastrouhejte a smíchejte v míse s 1 vejcem, moukou, krupicí a solí. Vypracujte těsto a nechte odpočinout. Mezitím na pánvi na sádle orestujte nasekanou cibuli s česnekem. V misce ji pak smíchejte s nasekanými škvarky. Těsto vyválejte na 5 mm a vykrájejte přibližně 10 x 10 cm velké čtverečky. Po okrajích je potřete rozšlehaným vejcem, aby lépe držely u sebe. Naplňte je škvarkovou směsí, přehněte do trojúhelníku a upěchujte okraje. Pirohy smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Dejte okapat na papírový ubrousek. 

Klepněte pro větší obrázek

Králík na špeku z Hanácka

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 1 celý králík, sůl a pepř, 150 g anglické slaniny na prošpikování, 3 šalotky (nebo 1 cibule), 50 g másla, 4 stroužky česneku, kmín

Králíka naporcujte na menší díly. Osolte a opepřete, pak celého králíka důkladně prošpikujte slaninou, zbylou část nakrájejte na kostičky a orestujte s na proužky nasekanou šalotkou. Nasypte ji ke králíkovi do pekáčku, přidejte máslo, česnek a kmín. Pečte ho nejprve přiklopeného v troubě při 180 °C asi 45 minut, potom sejměte poklici a pečte ještě asi 30 minut. 

Hanácký salát 

4 porce, 30 minut + uležení

Potřebujeme: 1 hlávka červeného hlávkového zelí, 3 lžíce octa, 3 šalotky, 200 g nakládaných sladkokyselých okurek, 20 g nastrouhaného křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, sůl a pepř, cukr na dochucení

Očištěné zelí nakrouhejte na jemné proužky, spařte je vroucí vodou a zakapejte octem. Protřepte a nechte okapat. Šalotky a okurky nakrájejte na jemné proužky, přidejte do mísy se zelím, vmíchejte nastrouhaný křen, olej a zakysanou smetanu. Dochuťte solí, pepřem a cukrem, popřípadě ještě octem. Dejte do chladu uležet. 

Klepněte pro větší obrázek

Pacovský kapr z Vysočiny

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 větší filety kapra, sůl a pepř, kmín, 150 g čerstvých hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 šalotky (nebo 1 cibule), 3 stroužky česneku

Filety kapra nakrájejte na porce, osolte, opepřete a vložte do pekáčku. Přidejte kmín, očištěné a nakrájené houby, máslo a pár cherry rajčátek na ozdobu. Pečte 
v troubě při 180 °C nejprve přiklopené asi 15 minut a na posledních 5 minut odklopte. Mezitím na pánvi orestujte nadrobno nasekané šalotky a česnek, poté přidejte pokrájená rajčátka, osolte a opepřete. Jakmile rajčátka změknou, rozmačkejte je, podle potřeby podlévejte vodou. Upečené filety přelijte rajčatovou omáčkou. Náš TIP: Omáčku můžete přidat na posledních 5 minut do pekáčku ke kaprovi. 

Klepněte pro větší obrázek

Staročeský báč z Domažlicka

4 porce, 2 hodiny

Potřebujeme: 500 ml plnotučného mléka, 40 g čerstvého droždí, špetka krupicového cukru, 750 g brambor typu B, 250 g anglické slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce + na potření, 3 stroužky česneku, sůl, 2 hrsti majoránky, sádlo nebo máslo na vymazání

Polovinu mléka trochu ohřejte, rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Brambory oloupejte, nastrouhejte a vyždímejte z nich přebytečnou tekutinu. Poté je spařte zbylým ohřátým mlékem. Na pánvi orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a škvarky. Brambory smíchejte s mlékem, moukami, kváskem, vejci, pasírovaným česnekem, slaninou a škvarky. Dochuťte solí a majoránkou, vše zpracujte v těsto a nechte kynout asi 1 hodinu. Vymažte pekáček, vlijte těsto a pečte při 200 °C asi 45 minut. Během pečení podle potřeby potírejte rozšlehaným vejcem. 

Klepněte pro větší obrázek

Couračka z Krkonoš

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 500 g uzeného masa, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, 3 brambory typu B, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, kmín, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, 200 ml smetany 33%, sůl a pepř

Uzené maso povařte ve vodě asi 10 minut. Poté vodu vyměňte a vařte dalších 30 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Zalijte hovězím a uzeným vývarem. Jakmile přijde k varu, přidejte na kostky nakrájené brambory, koření a česnek. Vařte do změknutí, pak vmíchejte zelí a pokrájené maso. Vařte 5 minut, přidejte smetanu, sůl a pepř. 

Klepněte pro větší obrázek

Šumavská bramboračka 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 2 hrsti sušených hub (nebo čerstvých), 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru (nebo hovězího), 1 petržel, 2 mrkve, 1 menšího celeru, 6 větších brambor typu B, 2 hrsti majoránky, kmín, sůl a pepř

Pokud máte sušené houby, namočte je do horké vody, aby změkly. Poté sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte česnek. Za stálého míchání přidejte mouku, dokud se nevytvoří světlá jíška. Zalijte ji vývarem a pořádně promíchejte. Vařte na mírném plameni asi 20 minut. Potom přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, brambory a houby. Dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Vařte tak dlouho, až budou brambory a zelenina měkké. 

Klepněte pro větší obrázek

Pražský koláč 

2 koláče, 125 minut

Potřebujeme: TĚSTO: 500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 150 ml plnotučného mléka, 250 g majonézy, 60 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 vejce na potření KRÉM: 500 ml plnotučného mléka, 160 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 balení vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%) DROBENKA: 100 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce mleté skořice

Do mísy odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalijte je 2/3 vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky a pak ještě zasypte moukou. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 30 minut. Potom přidejte majonézu, cukr, vejce, sůl a zbylé vlažné mléko. Vypracujte těsto, vytvořte bochánek a opět přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 45 minut. Znova těsto propracujte, rozdělte jej na dva bochánky, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a rukou je roztlačte na placku o výšce 3 cm. Nechte 30 minut kynout.

Poté koláče potřete rozšlehaným vejcem, zasypte drobenkou z mouky, másla, cukru a skořice. Pečte v troubě při teplotě 160 °C, asi 20 minut. Nechte vychladnout. Vanilkový prášek promíchejte s 250 ml mléka, zbývající mléko smíchejte s cukry a přiveďte k varu. Vlijte k němu vanilkové mléko a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout. Nakonec do něj vmíchejte nakrájené máslo a šlehačku. Koláč rozkrojte, spodní část potřetete krémem, přiklopte a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Skořicové koláčky ze severozápadních Čech

1 plech, 80 minut

Potřebujeme: TĚSTO: 42 g droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, 2 vejce + na potření, 100 g hery, špetka soli, moučkový cukr NÁPLŇ: máslo, krystalový cukr, mletá skořice

Do hrnku nalijte trochu vlažné vody, do ní rozdrobte droždí a vmíchejte cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, vejce, tuk, špetku soli a přilijte vzešlý kvásek. Vypracujte vláčnější těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 30 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pak ho opět propracujte, vyválejte plát a potřete ho rozpuštěným máslem.

Zasypte bohatě krystalovým cukrem a mletou skořicí. Zarolujte a nakrájejte na asi 2 cm silné řezy – „šneky“. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, maximálně 15 minut. Po vychladnutí můžete koláčky ještě posypat moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký, food styling: Štěpán Vašák, decor styling: Markéta Zindulková 

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Chuť, Coura, Vlažné mléko, Bochánek, Vláčné těsto, Hlávkové zelí, Náš, Mletá skořice, Poklad, Uzené maso, Čerstvé droždí, Nastrouhaný křen, Šnek, Váša, Nakrájené máslo, Jíška, Drobenka, Ubrousek, Kysané zelí, Paco, Nádivka, Bramboračka