Maminka.czBatole

Chůva v akci

Zuzana Labudová 31.  5.  2010
Chůva v akci
Možná potřebujete nastoupit do práce dřív, než vám děti vezmou do školky, možná si čas od času chcete něco zařídit anebo si prostě jen odpočinout. Najít dobrou chůvu, na kterou je spolehnutí, se rovná výhře v loterii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste dospěla k rozhodnutí, že opravdu chůvu chcete, máte v podstatě dvě možnosti. Buď svěříte dítě někomu, koho znáte, či koho vám doporučí někdo, komu důvěřujete, nebo se obrátíte na agenturu a požádáte o profesionálku. Ideální případ je, když vám chůvu přenechá kamarádka, která ji už nepotřebuje, protože jí děti odrostly.

Jestliže jste se občas stýkaly, mohla jste jednak získat cenné informace a možná i příležitost pozorovat ji při práci. Taková paní na hlídání je pak opravdu dokonale prověřená a zklamání téměř nehrozí.

Můžete samozřejmě zkusit i dívku či paní z inzerátu, internet je jich doslova plný a spolehlivostí, dochvilností a respektem se to v inzerci doslova hemží. V tomto případě vyžadujte lékařské potvrzení, čistý výpis z rejstříku trestů a reference od předchozích rodin. I přesto se vám však může stát to, co popisuje paní Alena z Jihlavy.

„Chtěla jsem najít slečnu na hlídání, nejlépe studentku, která by byla časově flexibilní. Představovala jsem si, že zavolám, a ona druhý den přijde na tak dlouho, jak budu potřebovat. Dala jsem tedy inzeráty do jihlavských středních škol. Přihlásila se mi dívčina ze zdravotnické školy, což jsem považovala za výhru. Bohužel to nedopadlo podle mých představ. Dvakrát nepřišla vůbec, potřetí jsem ji raději s dětmi nenechala samotnou a šla jen na zahradu. Když jsem se vrátila, slečna koukala na televizi a děti se praly,“ vzpomíná Alena.

„Když jsem jí vysvětlila, že potřebuji někoho, kdo se bude dětem opravdu věnovat a starat se o ně v době, kdy já musím jít k lékaři nebo na úřad, a to tak, že budu moci být úplně bez starosti, jen se nechápavě usmívala. Naše spolupráce tak skončila dřív, než mohla začít,“ dodává Alena, které se nakonec sama nabídla sousedka.

Agentura znamená jistotu

U profesionální chůvy máte jistotu, že prošla náročným výběrovým řízením a také školením. Agentury požadují od všech pečovatelek doklad o dosaženém vzdělání včetně odborných kurzů a školení, lékařské potvrzení o výborném zdravotním stavu, pracovní posudek z předchozího zaměstnání, doklad o bezúhonnosti a reference od rodin, u kterých působily.

Chůvy mívají také kurz první pomoci a většina firem zaměstnává pouze nekuřačky. Agentury mívají také pojištění odpovědnosti za škody, takže v případě, že něco rozbije, odpadá trapné dohadování a škoda se hradí z pojistky.

„Dobrá chůva je zlato do rodiny,“ potvrzuje Lenka Čerstvá z agentury BIBO, která na výběrové řízení klade opravdu velký důraz. „Vybíráme pouze zkušené uchazečky. Nelze spoléhat na to, že se vše naučí za pochodu. To, že je žena sama matkou, nebo pracovala jako zdravotní sestra či učitelka v mateřské školce, ještě neznamená, že bude automaticky také dobrá chůva. Zaměřujeme se také na to, aby šlo o milého, komunikativního člověka, který nemá problém s autoritami a schopností se přizpůsobit.

Nikdo nestojí o pečovatelku, která bude zasahovat do vedení domácnosti či výchovy dítěte,“ vypočítává Lenka Čerstvá hlavní body výběru.

Ideální kandidátka podle ní musí být také empatická, aby dokázala vystihnout, co je pro rodiče důležité. Schopnosti předvídat a plánovat jsou nezbytné pro dobrou péči o dítě. Měla by být aktivní a mít vlastní zájmy, jen tak může nabídnout vašemu dítěti zajímavé aktivity. „Všechny naše pečovatelky musí respektovat etický kodex chův, zejména spolupracovat s rodiči při výchově dítěte, k tomu patří i upozorňování na jeho špatné chování,“ dodává.

A co slečna na hlídání, kterou najdeme přes soukromou inzerci? „S výběrem vhodných kandidátek máme několikaletou zkušenost. Denně k nám přicházejí nové uchazečky, máme tedy s čím srovnávat. Tuto možnost rodič nemá. Například z padesáti jich vybereme asi osm až deset. Všechny si prověřujeme, testujeme a školíme. Do rodiny pak posíláme jen ty, o kterých jsme přesvědčeni, že práci s daným dítětem v určitém věku zvládnou bez problémů,“ říká Lenka Čerstvá.

Naproti tomu rodič, který hledá na černém trhu, se musí prokousávat desítkami inzerátů a zvát si uchazeče domů. Na obvolávání referencí, dokládání informací o zdravotním stavu a podobně pak prostě nemá čas a možnosti. A pokud chůva ukončí spolupráci, vše začíná nanovo. „A představte si situaci, že máte odcestovat na pracovní jednání a vaše chůva vám oznámí, že již zítra nepřijde. Naši zákazníci mají připravenou okamžitou náhradu.“

Já chci maminku!

Samozřejmě se také může stát, že si sice všechno pěkně naplánujete a pečovatelku opravdu zodpovědně vyberete, vaše dítko si ale postaví hlavu, že chce jenom maminku. Co pak? „Některé děti si na chůvu zvykají déle, jiné kratší dobu. Zatím se nám ale nestalo, že by si dítě nezvyklo vůbec. Určitě je dobré vystihnout v dětském vývoji období, které je pro zvykání na dalšího člověka vhodné. Například není dobré začínat s hlídáním v době separační krize, kdy se dítě na maminku velmi upne a obecně jakékoli odloučení od ní snáší špatně,“ doporučuje Lenka Čerstvá.

„Nezapomeňte ale, že chůva je zde pouze pro dítě, celou dobu se mu věnuje, vymýšlí zajímavé hry, tvoří zvířátka z plastelíny, zpívá, nechodí s ním po nákupech, nevyřizuje telefony a neprosí ho, aby si hrálo chvíli samo, protože si potřebuje ještě něco dodělat. A to jsou věci, které vaši potomci velmi ocení. Děti milují své chůvy zejména proto, že se jim plně věnují, a neslyší to časté ,běž si hrát sám´,“ dodává.

Některé maminky ovšem mají obavy, aby je chůva nezastoupila i tam, kde už si to nepřejí a aby vzhledem ke společně strávenému času dítě nedávalo přednost své oblíbené paní na hlídání.

„Rodiče jsou vždy na prvním místě. Každá chůva musí znát hranice svých kompetencí a musí vědět, jak dítě vzhledem k rodičům během hlídání motivovat a podporovat jejich autoritu. Setkali jsme se však i s případy, kdy matka žárlila, dítě pak uplácela a chůvu před ním shazovala. Na pečovatelku si musí zvyknout nejen dítě, ale i rodiče. Hlavně maminky si musí ujasnit, že se nemusejí obávat ztráty lásky svého potomka a že je opravdu žádoucí, aby si dítě s chůvou vytvořilo pěkný vztah,“ vysvětluje Lenka Čerstvá.

Jak poznat dobrou chůvu

Skutečně dobrá chůva si uvědomuje, že jí svěřujete to nejdražší, co máte, a proto ji nepřekvapí vaše otázky týkající se jejího zázemí, zkušeností a podobně. Otevřeně vám odpoví na vaše dotazy a se zájmem vyslechne vaši představu o péči o vaše dítě. Hlídat bude vždy pouze v místech a časech, na nichž jste se předem dohodli. Pokud by byla potřeba změny, bude vás obratem informovat a nebude měnit smluvenou dohodu na poslední chvíli.

Zásadní je respekt k výchovným zásadám rodičů a dodržování jimi stanovených pravidel. Chůva by se měla snažit, aby se s jejím příchodem nezměnila rodinná atmosféra, na kterou je dítě zvyklé. Pokud se vyskytnou výchovné problémy, měla by je vždy řešit nejprve s rodiči a v intencích jejich metod pak společně s nimi vůči dítěti vystupovat. Ideální pečovatelka vám tedy nebude každý den tvrdit, že dítě bylo moc hodné, ale pravdivě popíše i případné neshody a karamboly.

I když ji budete platit jen za péči o dítě, nikoli za domácí práci, vaše domácnost by měla po jejím odchodu vypadat zhruba tak, jako při jejím příchodu. Co spolu ti dva vytáhnou, měli by i uklidit.

A nezbytným požadavkem je samozřejmě i stoprocentní diskrétnost. Přirozeně se chůva dostane k mnoha citlivým informacím o dítěti i rodičích, o jejich zdravotním stavu a majetku, případně i o konfliktech mezi příbuznými. To vše si ale musí nechat jen pro sebe.

A co za to?

Pravidelné každotýdenní hlídání podle domluveného rozvrhu vás vyjde zhruba na 150 korun za hodinu, u nepravidelného je to většinou 200 korun. Za další dítě se připlácí v řádu desetikorun.

Podobné je to s hlídáním o víkendech a svátcích či hlídáním dětí, které mluví cizím jazykem. Pokud chcete mít chůvu na plný úvazek, tedy po celý den od pondělí do pátku, připravte si nejméně dva tisíce na den, o svátcích a víkendech ještě o tisícovku více. Připadá vám to drahé? Jenže vaše dítě za to stojí, ne?

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Hlídání dětí, Rodinná atmosféra, Vhodný kandidát, Chůva, Lékařské potvrzení, Hlavní bod, Pěkný vztah