Maminka.czDěti a nemoci

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších

Martina Machová 23.  10.  2018
Pochopitelně, že nejsou tak superúčinná, „silná“ a rychlá jako jejich vzdálení příbuzní z lékárny, ale i v obyčejné cibuli, česneku, citronu či tymiánu se skrývá netušená síla!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novodobí potomci prvního komerčně vyráběného antibiotika – penicilinu – jsou pro lidstvo požehnáním, ale v jistém smyslu i prokletím. Antibiotika byla v době svého objevení doslova darem z nebes pro řadu do té doby nevyléčitelných pacientů. Bohužel lze s jistou dávkou nadsázky říci, že už v druhé polovině 20. století se antibiotiky léčilo takřka vše a ke škodě pacientů mnohdy i neodůvodněně. Rychle nastupující účinek stále modernějších antibiotik vedl u některých nezodpovědných pacientů k předčasnému ukončení léčby. I díky těmto skutečnostem pak zesilovala rezistence záludných bakteriálních kmenů vůči antibiotické léčbě a mnohé preparáty ztrácely svou účinnost.

Testování CRP naznačí, zda opravdu nasadit antibiotika

Proč tedy alespoň v počátku nemoci nejprve nevyzkoušet přírodní léky s antibakteriálními účinky? Přírodní antibiotika neničí střevní flóru, nevyvolávají nevolnost, neoslabují obranyschopnost, a navíc obsahují další cenné látky, a na organismus tedy působí komplexněji. Pochopitelně stále existuje řada infekcí a chorob, kdy je nutné klasická antibiotika s vděčností nasadit!

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestou

10 u nás nejdostupnějších přírodních antibiotik

  • Cibule má jemné antibiotické účinky, osvědčuje se v léčbě zánětů dýchacích cest a při kašli. Nejčastěji se užívá ve formě jednoduchého cibulového sirupu (šťáva z cibule s medem či rozpuštěným cukrem). V sirupu z čerstvé cibule je navíc obsažen i vitamín C a některé další bioaktivní látky. Pokrájenou cibuli lze také inhalovat, stačí pár minut několikrát denně.
  • Křen býval silný a populární antibiotický prostředek našich babiček při katarech horních cest dýchacích – nejčastěji se užíval strouhaný křen smíchaný s medem. Oblíbená byla i „křenová placka“; obklad na hrudník z 200 g syrových brambor a 2 lžic nastrouhaného křenu. Ta se ale kvůli dráždivosti nepoužívala u malých dětí.
Cibule si považujte, léčí řadu neduhů a posiluje imunitu
  • Česnek je další tradiční bojovník proti patogenním bakteriím, virům, kvasinkám i parazitům! Česnek lze konzumovat v pomazánkách, polévkách, kapslích i jako tinkturu v kapkách.
  • Tymián je bylináři považován za jednu z nejmocnějších „antibiotických bylin“ u nás. Je skvělý ve formě čaje i kloktadla. Čaj pomáhá při bronchitidě, zánětech dýchacích cest i kašli. Oblíbená je i tymiánová mast, používaná k mazání prsou při zánětech průdušek apod.
  • Propolis je pryskyřičnatá látka, která slouží včelstvům k tmelení otvorů, dezinfekci úlu a k balzamování usmrcených vetřelců. Tato opatření zabraňují pomnožení patogenních organismů v úlu. Propolis je schopné antibiotikum i skvělé anestetikem a desinfekce. Nejčastěji se využívá ve formě tinktury či propolisového medu.
Útočí na vás bacily? Zažene je zázvorový čaj
  • Hřebíček je nejen příjemné koření, ale i zajímavý přírodní lék s výraznými antibakteriálními a desinfekčními účinky. Hřebíček se úžasně osvědčuje při infekcích v dutině ústní a krku. Skvělý je i ve formě odvaru jako kloktadlo, hodí se i k vyplachování zanícených dásní a zubů. U dětí se příliš nedoporučuje vnitřní užívání.
  • Lichořeřišnice je úžasná a chutná bylina a dle některých vědců antibiotikum budoucnosti. Tato krásně kvetoucí letnička se pyšní prokazatelnými účinky proti streptokokům a stafylokokům způsobujícím celou řadu nemocí (angíny, záněty středouší apod.). Lichořeřišnici lze v sezóně konzumovat jako zeleninu v salátech a pomazánkách (květy, listy, semena). Praktické je její užívání ve formě tinktury.
  • Citron, respektive citronová šťáva, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, bonusem navíc je vysoký obsah vitamínu C v přirozené podobě a velmi snadné a příjemné užívání. Skvělá je například obyčejná domácí citronáda s medem!
  • Zázvor je u nás stále oblíbenější a snadno dostupný „lék“ při nachlazení. Obvykle se užívá ve formě čaje. Kořen zázvorovníku pravého se pyšní výraznými antivirovými i antibiotickými účinky. Silný zázvorový čaj se příliš nedoporučuje malým dětem a těhotným ženám.
  • Skořice je známé a oblíbené koření, které se může chlubit širokým spektrem antibiotických účinků. Pomáhá jak proti zánětům horních cest dýchacích, kdy mimo jiné rozpouští hleny a tlumí zánět, tak je účinná kupříkladu i při problémech s trávením a průjmy způsobenými bakteriemi. Nejjednodušší aplikací je skořicový čaj, který lze podzimně dochutit například slupkami z chemicky neošetřených jablek.

Mezi další snadno dostupná přírodní antibiotika patří kurkuma, brukev černá, celík zlatobýl, bez černý, lékořice a mnoho dalších bylin, druhů zeleniny a přípravků z nich.

Jak se zbavit chřipky či virózy přírodní cestou? Vyzkoušejte následující tipy
Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to
Už má zase rýmu? Naučte ho co nejdříve smrkat!

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Předškolák, Děti a nemoci, Nemoci, Bolest hlavy, prokletí, Patogenní bakterie, Syrový, Prysk, Vděčnost, Katar, NEJ, Dostupný lék, Široké spektrum, Křen, Dutina ústní, Antibiotická léčba, Pokrájená cibule, Zánět, Citron, Těhotná žena, Přírodní lék, Propolis, Účinky, Zdraví na Heureka.cz