Maminka.czChování a vztahy

Chybějící sebevědomí: žena trápí sebe, muž trápí ostatní

Martina Machová 24.  9.  2012
Zamindrákovaná žena trápí sebe; užírá se, podceňuje, často je na sebe velmi přísná, snaží se být perfektní nebo mít třeba alespoň perfektní byt. Zamindrákovaný muž je jako „kalašnikov“; tváří se nebezpečně, odhodlaně a neohroženě, když mu nepadnete do oka, nebo by se tak mohl zviditelnit, sejme vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alena (31): Jsem tlustá, mám nevýrazné oči a strašné zuby!

Alena samozřejmě není tlustá zubatá příšera, mžourající na svět úzkými štěrbinkami. Alena má jen výraznější boky, úžasně útlý pas a plný hrudník. Oči má naprosto normální, navíc orámované hustými černými vlnitými vlasy a krásně tvarovaným obočím. Zuby má Alena rovné, bílé a velké – jednoduše krásné severské. Občasný úsměv pak vypadá zdravě a dravě. Objektivně řečeno, pro mnoho mužů je Alena velmi atraktivním „objektem“. Nicméně Alena vše vidí jinak.

A tak se snaží neustále cvičit. Necvičí-li, cítí se velmi provinile (podobné je to i s dietami). Neustále řeší, zda ji to či ono nerozšiřuje boky. Moc se nesměje, aby nebyl vidět ten šílený zaječí chrup! Alena zkrátka žije v zajetí svých představ a nízkého sebehodnocení. Nemá ráda své tělo a tak nějak nanicovatá si přijde naprosto celá. Ještěže její manžel není typ „kalašnikov“, to by se Alena pravděpodobně propadla do nicoty a nevycházela z domu. „Kalašnikov“ by vedle ní rostl do netušených rozměrů a stával by se zbraní hromadného – či spíše rodinného ničení.

Neberte si „kalašnikova“, je to masakr!

Zamindrákovaný muž svůj pocit nedostatečnosti obvykle umě maskuje (mnohdy i před sebou samým), kamarádům se s tímto pocitem, na rozdíl od většiny žen, nesvěřuje. Neslyšíte ho kvílet: „Bože, já jsem nemožnej!“. Obvykle se vám nesvěří s tím, že na sobě musí ještě pracovat a mnoho zlepšit. Nesebevědomý muž mívá často sklony k tomu, pokoušet se zvyšovat své sebevědomí na někom jiném – na podřízených, partnerce, dětech apod. Čím hloupěji vypadá ten druhý, o to lépe se jeví on samotný: v práci naprosto zesměšní nového kolegu, manželce dá jasně najevo, že je s takovou slaboduchou a nesoběstačnou osobou jen ze soucitu. Dětem útrpně sdělí, že jsou celá maminka. Nakonec seřve i tupého psa a ještě tupější morče.

„Kalašnikov“ může být i ženská

Jste-li roztrpčené genderovými stereotypy, kterým předešlý text přihrává na smeč, musíme samozřejmě podotknout, že i dámy umí maskovat svou vnitřní nedostatečnost nepřehlédnutelným egem. Jenže to čas od času praskne jako mýdlová bublina a dotyčná dokonalá „železná lady“ se k údivu všech najednou sesype. A své okolí překvapí tím, co se skrývalo pod bezchybným, perfektním a naprosto sebevědomě se jevícím povrchem.

Témata: Chování a vztahy, žena, Muž, Příšera, Morče, Podřízený, Genderový stereotyp, Zen, Sebevědomí