Maminka.czZdraví

Chystáte se s dítětem na alergologii? Víme, co vás při první návštěvě čeká

Jana Potužníková 14.  9.  2017
Jak to chodí na alergologii? Na co můžete připravit sebe a především své děti a čeho se opravdu nemusíte bát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O alergologii se často tvrdí, že první návštěva by měla proběhnout až kolem tří let – prý až imunita dozraje a bude se vědět, jestli dítě opravdu alergii má. „Tento mýtus nicméně neplatí,“ říká k tomu MUDr. Jakub Štádler z pražské kliniky Immunoflow s tím, že se vinou potravinových alergií nebo ekzémů setkává ve své ordinaci i s dvouměsíčními miminky.

Alergie, k nimž se vztahuje spíše ten předškolní věk (od tří let výše), jsou ty „klasické“: senná rýma, alergie na prach, roztoče a podobně.

Potřebujete na alergologii doporučení?

Na alergologii se můžete vydat i bez doporučení pediatra, ale lepší je to s ním. „Spolu s doporučením se k nám totiž dostane základní medicínská informace, ze které můžeme vycházet,“ podotýká alergolog, podle něhož pak s sebou potřebujete už jen kartičku pojištěnce a očkovací průkaz.

„Pokud dítě chodí i k jiným specialistům, jsou dobré ještě zprávy od těchto specialistů, abychom měli vstupní informace komplexní.“

Nejčastější příčiny bolestí břicha u dětí: Zažívací potíže, alergie i starosti

Jak probíhá vyšetření na alergologii?

Spolu s lékařem vyplníte anamnézu: nemoci v rodině, u samotného dítěte.
„I z tohoto důvodu je dobré, když první návštěvu u nás na alergologii absolvuje dítě s maminkou. Tatínkové ani babičky totiž většinou o rodinné anamnéze moc nevědí a informace nám chybějí,“ podotýká MUDr. Jakub Štádler.

U klasických alergií a dětí nad asi tři roky se pak už při první návštěvě setkáte s tzv. spirometrií – specifickým dýchacím testem, který měří využívanou kapacitu plic a dokáže říct, nakolik alergie ovlivňuje dýchání malého pacienta.

Je to vyšetření bezbolestné: Dýchá se do trubice napojené na počítač, v němž dětem pouštějí zábavné animační programy, a z celého vyšetření se stává hra.

Potravinové alergie s ekzémem kradou dětem kila i centimetry

Testování v klidu

Je-li třeba udělat také kožní testy, i na ty dojde hned při první návštěvě. Na předloktí malého pacienta lékař kápne jednotlivé alergeny, které se pak nechají působit na kůži. Podle intenzity reakce se určuje, které z alergií jej skutečně trápí a jak moc. Na výsledky se čeká 15 minut.

Někdy také dochází na krevní testy. Zda se budou týkat i vašeho dítěte, není jisté. Proto je lépe přijít nalačno, pokud jste objednaní na dopolední hodiny. Při odpoledním objednání se raději zeptejte na přesný postup.

„Aby byly výsledky kožního i krevního testu objektivní, je také třeba asi týden před návštěvou alergologie vysadit případné léky proti alergii. Úplným minimem je 24 hodin, ale týden bez léků je optimální doba,“ podotýká MUDr. Jakub Štádler.

Případné vakcíny se podávají buď jako kapky, nebo jako tablety pod jazyk. „Jestliže na alergologii míříte s podezřením, že má vaše dítě specifickou potravinovou alergii, vezměte danou potravinu s sebou. Netradiční potravinové alergie můžeme na místě otestovat právě pomocí samotné potraviny,“ vzkazuje lékař.

Video: Víte, co je to rodina? Nebo jste NERODIČ?

Tyto potraviny by měly vaše děti ochutnat před prvními narozeninami
Zkřížené alergie: Vadí mu bříza, ale i jablko a mrkev
Pozor při zavádění lepku, vyplatí se opatrnost a kojení
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Alergie, Doporučení, Dopolední hodina, Dano, Malý pacient, Poušť, Test, Opatrnost, Podezření, Vzkaz, Kožní test, Načasování, Očkovací průkaz, Návštěva, První návštěva, Optimální doba, Senná rýma, Vaš, Alergologie, Chýš, Roztoč, Vyšetření, Zdraví na Heureka.cz