Maminka.czNaše tipy

Chystáte se s prckem na hory? Lyže si půjčte, instruktor se vyplatí

Gabriela Kolinová 15.  1.  2019
Jarní prázdniny startují a sněhové podmínky jsou více než ideální. Pokud se chystáte své dítě poprvé postavit na lyže, poradíme vám pár věcí, které vám lyžování usnadní. Tohle jsou naše tipy:

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak za prvé, rozhodně doporučujeme zaplatit dítku na první výukové hodiny lyžařskou školičku nebo instruktora. I v lyžování totiž platí, že ne všichni, kteří něco umí, to umí i učit. Rodiče často nevědí, jak dítěti základy správně vysvětlit, navíc mívají přehnané ambice a na potomka zbytečně pospíchají. Děti navíc kňourají a rodičům často dochází trpělivost. 

Klepněte pro větší obrázek

Cizího člověka vnímají děti jako autoritu, takže s jeho pomocí zvládnou i to, u čeho už by s rodiči diskutovaly. Ve skupince děti berou výuku spíše jako zábavu – ježdění ve vláčku nebo slalom mezi figurkami je baví. Úplné začátky se navíc dítě naučí v bezpečném a ohraničeném prostoru lyžařské školičky.

Dítě jede na lyžařský výcvik: Jak vybrat lyže a na co nezapomenout?

Nám se vyplatil týdenní kurz v Harrachově, výuka je sice intenzivní, dvě hodiny dopoledne, dvě odpoledne, ale váš potomek se skutečně naučí sjet kopec. Na závěr mají děti závody a slalom. A na stupně vítězů se dostane skutečně každý. Protože lyžování je přece o radosti. 

Další doporučení zní: Netlačte na pilu! Dítě by mělo mít z lyžování především požitek. Chce-li přestávku nebo s lyžováním po dvou hodinách skončit, dovolte mu to. I během týdenního kurzu doporučují instruktoři jeden den vynechat a dopřát dítěti odpočinek. 

Na co nezapomenout před odjezdem na hory? Zapojte všechny a rozdělte si úkoly

Pořizovat nové lyže? Půjčovna se vyplatí

Co se týče výbavy, zvažte, jestli je nutné kupovat nové lyže a boty. Děti rostou rychle a mohlo by se vám stát, že další sezónu už jim bude lyžařský set malý. Rozhodně ale nedoporučujeme kupovat výbavu větší, aby déle vydržela. Pokud dětem pořídíte větší lyžáky a moc dlouhé lyže, zaděláváte jim na problém. Větší boty jsou o zranění kotníku, navíc se v nich budou hůře ovládat lyže, u těch rovněž se zbytečnou délkou ovladatelnost zásadně klesá. Pozor i na lyže z druhé ruky. Nikdy nevíte, co všechno mají lyže za sebou, jak byly servisované, zda mají ještě dostatek materiálu na skluznici a hraně pro další servis.

Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe! 

Když zvážíte všechna pro a proti, nejlépe vychází lyže z půjčovny. Odborníci vám doporučí vhodný typ i výšku lyží, odpadnou vám starosti, kam je uschovat v době letní pauzy, a nebudete je muset složitě prodávat po bazarech.

Nejvíce se vyplatí půjčit si lyže na celou sezonu. Celosezonní půjčovné je výrazně levnější, než kdybyste si chtěli lyže půjčit vícekrát za zimu, navíc ušetříte i čas. Pokud dítě uprostřed zimy skokově povyroste, výbavu vám ve slušných půjčovnách zdarma vymění za větší. 

TIP REDAKCE: Půjčte si lyže on-line

Zkuste si lyže půjčit, celosezonní půjčení celého setu pro děti vyjde na méně než dva tisíce korun, za to rozhodně kvalitní vybavení nepořídíte. My jsme vyzkoušeli službu půjčení lyží on-line, kterou nově nabízí internetový obchod Mall.cz ve spolupráci s firmou CZ SKI. A můžeme ji jen doporučit (ideální je, když si celý set půjčíte už v listopadu). Jak to funguje? Na stránkách www.mall.cz/pujcovna-lyzi jsme jen vyplnili váhu, výšku, velikost nohy a zdatnost lyžaře. A do dvou dnů nám zvonil na dveře kurýr se zcela novým lyžařským setem zabaleným v praktickém ochranném vaku. Lyže byly samozřejmě profesionálně seřízené a nabroušené přesně na míru dítěte. Skvělé je, že je můžeme vrátit až na konci května. Tudíž si můžeme jet ještě několikrát zalyžovat. A vrátit je můžeme v jakémkoliv Mall shopu. Více o této službě se dozvíte ZDE.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

 

Témata: Děti, Předškolák, Naše tipy, Sport, lyže, Školička, Skok, Harrach, Chýš, Instruktor, Půjčovna, Figurka, Lyžák, Lyžování, Harrachov, Prcek, Jarní prázdniny, Žalý, Kurýr, Dopoledne, Sport na Heureka.cz