Maminka.czNaše tipy

Chytré telefony a jejich aplikace zabaví i vaše děti

Michaela Karavarakis 7.  5.  2013
Pokud jste vlastníkem smartphonu, určitě alespoň pár aplikací používáte. Tušíte ale, kolik jich existuje pro děti a co všechno umí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to vůbec jsou ty aplikace???

Jsou to jednoduché programy vytvořené speciálně pro chytré telefony, které si můžete zdarma nebo za mírný poplatek stáhnout do svého smartphonu.

K čemu jsou?

I když svůj telefon normálně jen velmi neradi necháváte v dosahu dětí a sahat na něj jim dovolujete jen pod vaším dozorem nebo radši vůbec ne, po seznámení se se světem dětských aplikací budete chtít udělat výjimku. Je jich totiž tolik tolik moc! A zdaleka nejde jen o nějaké hloupé střílečky nebo oblékání „bárbínek“. Existují aplikace pro ty úplně nejmenší, s jejichž pomocí mohou skládat puzzle, malovat, vybarvovat, učit se zvuky zvířátek, poznávat různé geometrické tvary, hledat obrázky, které k sobě patří, rozšiřovat si slovní zásobu, hrát pexeso, domino, učit se říkanky a básničky, poznávat barvy, hrát na různé hudební nástroje a mnoho mnoho dalšího.

Starší děti se můžou formou hry seznamovat se základy počítání a psaní, můžou skládat rubikovu kostku, učit se angličtinu, hrát šachy, piškvorky či různé logické hry, luštit hádanky a rébusy, plnit početní úkoly, poznávat světové vlajky nebo hlavní města... Prostě téměř na co si vzpomenou.

Kde je seženu?

To záleží, jestli máte chytrý telefon s operačním systémem Apple či Android. Jiné operační systémy se bohužel v tomto kontextu nedají příliš doporučit, neboť jejich nabídka aplikací je v porovnání s výše jmenovanými zanedbatelná. Pokud jste tedy vlastníkem iPhonu od firmy Apple, půjdete na lov aplikací do App Storu poté, co si do svého počítače stáhnete iTunes a následně si zde vytvoříte účet.

Ač se to na první poslech možná zdá složité, vše je velmi „user friendly“ a netrvá déle než pár minut. Pokud máte smartphone jiné značky (Nokia, Motorola, LG, Samsung, HTC...) a při nákupu jste si ohlídali, aby byl vybaven operačním systémem Android a ne nějakým jiným, místo vašeho "nákupu" aplikací se jmenuje Android Market a stejně jako iTunes i to si nejdříve musíte stáhnout do počítače.

Další příslušenství

Už i firmy vyrábějící hračky myslí na děti hrající si s chytrými telefony, respektive na jejich rodiče, kteří si rozhodně nepřejí svůj drahocenný telefon upatlaný od hroznového vína, ožižlaný a párkrát upuštěný na zem. Vyrábí se speciální hračky - kryty na chytré telefony, které dovolují dětem bezpečně si s nimi hrát.

Po stranách a zezadu je v nich telefon chráněn tvrdým plastovým obalem, uvnitř sedí napevno díky gumovému těsnění a vepředu ho překrývá folie, která umožňuje dítěti dotýkat se displeje, ale pouze v rámci zvolené aplikace, tzn. nemůže z ní samo odejít a omylem například vymazat vaše fotky. Takže hurá do zlatého věku technických novinek již od šesti měsíců věku! :)

Chcete se dozvědět více? Vše kolem mobilů a mobilních aplikací najdete na MobilMania.cz.

Témata: Děti, Naše tipy, Smartphone, Speciální hra, Vaš, Operační systém, Android, Nokia, Samsung, Rubik, Žába, Telefon, Aplikace