Maminka.czNovorozenec

Čím vás překvapí novorozenec

Regina Rothová 13.  1.  2013
Nemůžete se dočkat, až uvidíte právě narozené miminko a přichází zklamání? Pokud vám vaše novorozeně nepřipadá úplně nejkrásnější, věřte: Je to jen dočasné!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představte si, že byste se devět měsíců macerovala v plodové vodě, mačkala si hlavičku v děloze, která před porodem už téměř „praská ve švech“. Poté musela projít úzkými porodními cestami. Není divu, že alespoň drobné defekty tato fakta na tělíčku miminka dočasně zanechají.

První minuty

Tělíčko, pokryté mázkem, který má čistě ochrannou funkci, a krví, může odhalit červená znaménka, vyrážky a skvrny. Dítěti se loupe kůže, má napuchlá oční víčka, boule na hlavičce. Někdy zklame i skutečnost, že hlavička je jen ochmýřená, o bujné kštici nemůže být ani řeč.

Útěchou vám může být, že všechno je jen dočasné a z vašeho novorozeňátka se vyklube krasavec. V porodnici bude miminko několikrát prohlížet lékař, s ošetřováním vám pomůže sestřička, takže si buďte jistá, že je děťátko v pořádku a nic mu nehrozí.

Kromě hodnocení dechu, ozev srdce, svalového napětí, barvy kůže a reakcí na podráždění (takzvané Apgar skóre) se v prvních minutách miminko zváží, lékař mu změří obvod hlavičky, zkontroluje fontanelu a porodní otok na temeni hlavičky, který je způsobený průchodem hlavičky porodními cestami.

Dále poslechne srdce a plíce, pohmatem zkontroluje bříško a břišní orgány, nahmatá pulz, prohlédne pohlavní orgány, u chlapečků zjistí, jestli už sestoupila varlátka do šourku, zkontroluje dolní končetiny, páteř, pupeční pahýl, počet cév. Prohmatá klíční kosti, které se mohly při porodu nalomit.

Tajemná zkratka APGAR hodnotí vaše miminko, víte jak?

Pokud je děťátko v pořádku, tedy dýchá a má růžovou pokožku, je v těchto minutách zásadní přiložit ho mamince k prsu nebo na břicho, aby oba byli vzájemně v kontaktu a v pohodě. Lékař vždy zhodnotí, zda nehrozí žádné riziko a pak se dá podrobné vyšetření odložit o několik minut.

Podlitinky a spol.

Některé maminky znejistí, že jejich miminko má pohmožděnou nebo oteklou hlavičku. Dítě může mít poporodní nádor, otok podkoží, který zabírá celé záhlaví, ale není vůbec problematický, sám odezní. Vůbec se nebojte toho, jak vypadá. Častěji se tyto potíže vyskytují při dlouhém porodu nebo při použití kleští či přísavky.

Novorozenec může mít krvavé skvrnky na bělmu očí nebo oči slepené, což je opět následek práce při porodu a tlaku v porodních cestách. Tlak dělohy a poloha děťátka v posledních týdnech před porodem, méně plodové vody – to všechno jsou faktory, které přispívají někdy k mírné a hlavně dočasné deformovanosti obličejíku. Zvlášť je to patrné na nosíku. Vše se v průběhu několika hodin, nejpozději dnů napraví.

Přečtěte si 10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví  

Tajemné fontanely

Řada maminek má velký respekt před fontanelami, což jsou dvě místa na hlavičce, v nichž je mezera mezi lebečními švy. Fontanely jsou pokryté kůží a postupně se uzavírají. Menší nebývá téměř patrná a uzavírá se do 2. až 4. měsíce života, větší je umístěná v přední části lebky a uzavírá se do roka až 18 měsíců.

Nemusíte se bát, že miminku při omývání hlavičky tato místa poraníte. Nejsou tak citlivá, jak se zdá. Fontanela ukazuje, zda vaše zlatíčko není dehydrované. Pokud má nedostatek tekutin, mezera se propadá a je třeba stav velmi rychle napravit.

Miminko má někdy celé tělíčko pokryté jemnými chloupky (lanugo), které v průběhu několika prvních dní samy vypadají. Pohlavní orgány jsou často zvětšené a prosáklé díky matčiným hormonům. Ty se dostaly do těla novorozeněte krví přes placentu.

Kvůli snížení hladin hormonů v těle děťátka po narození mohou zduřet a prosáknout prsní žlázy, někdy se objevuje i sekrece připomínající tvorbu mléka. Zduření je přechodné, ovšem někdy vydrží i několik měsíců. Pokud je bolestivé, rozhodně vyhledejte lékaře, aby situaci zkontroloval. Bříško bývá nafouklé, veliké, což způsobil spolykaný vzduch.

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

Novorozencům se může objevit i pupeční kýla – 1 milimetr až 3 centimetry velké vyklenutí v pupku. V naprosté většině případů zmizí sama. Pokud ne, řešte to s pediatrem. Možná vás pošle na konzultaci na dětskou chirurgii.

Žluté jako citronek

Poměrně vysoké procento novorozenců v průběhu prvních dnů zřetelně zežloutne. Není to nic neobvyklého, novorozeneckou žloutenku prodělá 45–65 % zdravých donošených miminek.

Běžnou žloutenku signalizuje žluté zabarvení kůže, sliznic a očního bělma. Způsobuje ho zvýšená hladina žlutého barviva bilirubinu v krvi. Vzniká 2. až 3. den po narození a vrcholu dosahuje kolem 92. hodiny života a ustupuje druhý týden. Miminko je spavé, unavené, méně pije.

Léčba je jednoduchá: děťátko je uložené do inkubátoru pod „lampu“. S páskou přes oči a v plence tam odpočívá a dostává fototerapii: svítí se na něj ultrafialovým světlem. Fototerapie se přerušuje jen na krmení a dobu koupání.

Proč vlastně mají novorozenci žloutenku?

Viditelná žloutenka v průběhu léčby mizí, ale hladina bilirubinu se musí hlídat z krve, zda nepřekročila nebezpečnou hranici. V nejzávažnějších případech je nutné dítěti provést výměnnou transfuzi krve. Nebezpečí extrémně vysokých hladin bilirubinu spočívá v tom, že se tato látka může usadit v mozku dítěte a poškodit jeho funkci.

Vyměšování

Na frekvenci stolice se pozná, zda novorozenci správně fungují střeva a celý zažívací systém. Zda má dostatek potravy. Proto ji maminky důsledně kontrolují. Některé jsou zaskočené její konzistencí. U plně kojeného dítěte je podobná míchaným vajíčkům.

Novorozenec a kojenec má stolici několikrát denně (velcí jedlíci během každého kojení). Trávicí systém dětí dozrává postupně, pak může dojít i k zácpě. U kojeného dítěte je běžné i to, že 5–7 dní stolice není vůbec. Nebojte se nějakých komplikací se střevy, konzultujte případ se svým pediatrem, on má miminko pod kontrolou.

Signálem, že je všechno v naprostém pořádku, je množství a barva stolice. Neměla by být jinak odlišná než předtím. Dítě by mělo normálně jíst, být veselé, nejevit žádné známky bolestí bříška, nervozity. Přesto, pokud nemá stolici pět dní, navštivte s ním lékaře!

Má stolice zelenou barvu? Není to nic nebezpečného. Horší je, když je v ní přítomen hlen nebo krev! Pak okamžitě vyhledejte odbornou pomoc! V prvních dnech života novorozenec močí málo, poprvé obvykle do 48 hodin po porodu. Postupně moči přibývá v závislosti na množství přijímaného mléka. Později kojenec močí při každém krmení. Ukazatelem zdraví je šest a více mokrých plen za den.

Zelená stolice u kojenců

Hubne? Jen dočasně

V prvních dnech života děťátku poklesne porodní váha o 7–10 %. To je normální, protože několik dní trvá, než se maminka rozkojí a dítě začne pořádně pít. Oba se musejí sladit a žena se kojení musí naučit. Váhu by ale novorozenec měl dohnat nejpozději do dvou týdnů, pak už jsou namístě úvahy o tom, že něco není v pořádku.

Měla byste vědět, že uměle živené děti přibývají na váze rychleji než kojené. Týdenní průměrný přírůstek váhy kojených miminek se pohybuje mezi 100 až 250 gramy.

Pupínky, vyrážky

V průběhu prvního měsíce budou muset být novopečené maminky trpělivé. Na pleť jako broskvičku si musíte počkat. Na pokožce dětí se za tu dobu vystřídají nejrůznější vyrážky a další kožní projevy. Jsou reakcí na stabilizující se hormonální hladiny v krvi novorozence, na venkovní prostředí, v němž začínají žít, na kontakt kůže s močí a stolicí (červené papulky a puchýřky), na venkovní teplotu a způsob oblékání (potničky).

Pokožka ještě není zralá, proto reaguje často bouřlivě. I proto buďte velmi opatrné s kosmetikou, mytím, ale také s používanými pracími prostředky a avivážemi či ochrannými mastičkami. Vždycky se raději nejdřív zeptejte lékaře. Při jakémkoli kožním projevu sledujte, co jste při péči změnila. Opatrně i s vaší stravou. Může alergizovat.

Přezrálý plod: Novorozeňata vyznačující se specifickými znaky
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Nejzávažnější případ, Celé tělíčko, Krasavec, Zažívací systém, Venkovní prostředí, Kojeného dítě, Pupeční kýla, Apgar skóre, Pupeční pahýl, Vaš, Velký respekt, První minuta, Kýla, BELMA, Fontanela, Novorozeně, Apgar